Με αμηχανία αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην δίκη Γερμανίας – Ιταλίας για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Η δίκη αφορά το ερώτημα, εάν η Γερμανία μπορεί να απορρίψει τις απαιτήσεις για αποζημίωση θυμάτων της ναζιστικής δικτατορίας που προέρχονται από το εξωτερικό με το επιχείρημα της κρατικής ετεροδικίας.
Η κίνηση όμως αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης δεν άφησε αδιάφορους δικηγόρους που έχουν υποβάλει ανάλογες αγωγές για λογαριασμό των οικογενειών θυμάτων των ναζί από τα Δωδεκάνησα.
Ο δικηγόρος κ Μαν. Μπακαλούμας δήλωσε χθες στη “δ” ότι πρόκειται να επαναφέρει προς συζήτηση αγωγές 600 περίπου ατόμων από τα Δωδεκάνησα οι οικογένειες των οποίων έπεσαν θύματα των ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η υπόθεση της κύριας δίκης που εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανάγεται στη σφαγή αμάχων από στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία διαπράχθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και θύματα της οποίας υπήρξαν 676 κάτοικοι του Δήμου Καλαβρύτων (Ελλάδα). Το επιληφθέν δικαστήριο απέρριψε την αγωγή με το αιτιολογικό ότι τα ελληνικά δικαστήρια στερούνται δικαιοδοσίας προς εκδίκαση παρόμοιας αγωγής στον βαθμό που το εναγόμενο αλλοδαπό δημόσιο, ως κυρίαρχο κράτος, απολαμβάνει του προνομίου της ετεροδικίας.
Εν πάση περιπτώσει η παρέμβαση της Ελλάδας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας σχετικά με τις γερμανικές οφειλές αποτελεί μια τραγική αποκάλυψη: Η κωλυσιεργία της Ελλάδας επί δεκαετίες ήταν τέτοια, ώστε η χώρα μας να παρεμβαίνει τώρα υπέρ άλλης χώρας για ένα κατάδικό της θέμα.
Η Ελλάδα θα παρέμβει υπέρ της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην σοβαρότητα του θέματος και στον ιδιαίτερο συμβολισμό του.
Εξήγησε ότι προκειμένου να αποφασιστεί η παρέμβαση χρειάστηκε να εξεταστούν μια σειρά θέματα – ηθικά, νομικά και πολιτικά – καθώς και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή.
Ο κύβος ερρίφθη και η παρέμβαση τελικά θα γίνει, με προφανή διάθεση να υπενθυμιστούν στην Γερμανία οι υποχρεώσεις της και σε σχέση με τη σημερινή στάση της. Την ίδια ώρα η καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ διατράνωνε την βούληση της Γερμανίας να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ.













