Αφέθησαν ελεύθεροι οι γιατροί με περιοριστικούς όρους

Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης δύο γνωστών ιατρών της Καρπάθου, που φέρονται να «συνευρέθησαν» με 15χρονη Ουκρανέζα, την οποία εξέδιδε κύκλωμα, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ έκαστος και της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα αποφάσισε με το υπ’ αριθμ. 172/2011 βούλευμα που εξέδωσε, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε εξάλλου όμοιες αιτήσεις δύο ιδιωτών, κατοίκων του νησιού, ηλικίας 24 και 23 ετών, που ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση της σωματεμπορίας.
Θυμίζουμε ότι δύο ιατροί 56 και 51 ετών, που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου, είναι κατηγορούμενοι «για ασελγή πράξη με ανήλικη την οποία έχει προωθήσει εντός της επικράτειας, έχει κατακρατήσει και έχει υποθάλψει σε άλλον με σκοπό την εκμετάλλευσή της με τη χρήση βίας, απειλής ή κατάχρησης εξουσίας ή έχει αποσπάσει τη συναίνεσή του με τη χρήση απατηλών μέσων ή παρασύρθηκε με εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης της με υποσχέσεις, δώρα, πληρωμές ή παροχή άλλων ωφελημάτων».
Στην εισήγηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στο δικαστικό συμβούλιο αναφέρεται ότι από το αποδεικτικό υλικό που συνελέγη μέχρι σήμερα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους.
Από την κατάθεση της 16χρονης, που δόθηκε την 14η Οκτωβρίου, φέρεται συγκεκριμένα να προκύπτει ότι οι γενετήσιας φύσεως επαφές που είχε με τον δεύτερο γιατρό δεν ήταν μεμονωμένες αλλά τακτικές.
Τονίζεται επιπλέον ότι η φύση του επαγγέλματος του έδινε τη δυνατότητα, καθώς μάλιστα πέρα από την ερωτική συνεύρεση και οι δύο ανήλικες είχαν εξεταστεί στο Κ.Υ. Καρπάθου, να γνωρίζουν ότι είναι ανήλικες από τη σωματική τους διάπλαση και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σώματος μιας εφήβου που δε είναι ακόμη ενήλικη γυναίκα, ακόμα κι αν είχαν δηλώσει ότι είναι ενήλικες.
Υποστηρίζεται πιο πέρα από τον Εισαγγελέα ότι το μορφωτικό επίπεδο των δύο ιατρών και η γενικότερη εμπειρία τους για τη ζωή λόγω της δουλειάς αλλά και της ηλικίας τους είναι τέτοιο που σε συνδυασμό με τη ζωή τους σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία, όπως αυτή της Καρπάθου, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το ό,τι γνώριζαν την ηλικία των δύο κοριτσιών.
Ο δε δεύτερος είχε, όπως επισημαίνει, καθημερινές γενετήσιες επαφές με την ανήλικη στην οικία του στην οποία ουδέποτε πήγαινε ασυνόδευτη πράγμα που θα έπρεπε να του προκαλέσει τουλάχιστον απορία.
Οι ιατροί παραπέρα φέρονται, σύμφωνα με την ίδια εισαγγελική εισήγηση, να αδιαφόρησαν για την έννομη τάξη, θεωρώντας ότι μπορούσαν να καλυφθούν κάτω από τον μανδύα του επαγγέλματός τους, δεχόμενοι μάλιστα δωρεάν υπηρεσίες από τις ανήλικες κατόπιν συμφωνίας με την “τσατσά”. Ο Εισαγγελέας έκρινε επιπλέον ότι η συμφωνία να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στις ιερόδουλες αποδεικνύει ότι η δράση τους ήταν απροκάλυπτη, χωρίς ηθικούς και νομικούς ενδοιασμούς.
Το Δικαστικό Συμβούλιο από την άλλη, αφού αναφέρει ότι πράγματι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, επισημαίνει ότι η προσωρινή τους κράτηση δεν είναι απολύτως αναγκαία για την πρόκληση της τέλεσης από αυτούς νέων εγκλημάτων.
Οι δικαστές έκριναν συγκεκριμένα ότι έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία από την οποία αντλούν σταθερό εισόδημα και κύρος έχοντας περίοπτη θέση στην κοινωνία της Καρπάθου, στοιχεία τα οποία δε θα διακινδύνευαν έτι περαιτέρω με την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
Από το χαρακτήρα, τη μόρφωση και την προσωπικότητά τους, το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον καθώς και από την συμπεριφορά τους και τα περιστατικά της προηγούμενης ζωής τους, λαμβανομένου υπόψιν και του λευκού ποινικού τους μητρώου, που μαρτυρεί το μη βλαπτικό και επικίνδυνο του χαρακτήρα τους και της έντιμης- μέχρι το φερόμενο χρόνο τέλεσης του εγκλήματος που τους αποδίδεται- οικογενειακής, προσωπικής, επαγγελματικής και εν γένει κοινωνικής ζωής τους, κρίθηκε ότι η προσωρινή τους κράτηση, με βάση και την αρχή της αναλογικότητας, δεν κρίνεται ως αναγκαία.
Τονίζεται ακόμη ότι η διαβίωσή τους επί 15 μέρες περίπου σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας τους παρέχει την εύλογη προσδοκία ότι έχει ασκήσει ευεργετική επίδραση στο ψυχοβουλητικό πλέγμα των στοιχείων που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά τους και έχει συνεπιφέρει αντίστοιχο θετικό ευεργετικό αντίκρισμα γι’ αυτήν ώστε να παρίσταται τώρα σημαντικά μειωμένη η πιθανότητα να αναπτύξουν έκνομη δραστηριότητα, σε περίπτωση που θα αφεθούν ελεύθεροι.
Θυμίζουμε ότι οι ιατροί χαρακτήρισαν εντελώς υπερβολικές και αναιτιολόγητες τις διατάξεις του τακτικού ανακριτή καθώς φέρονται να γνώριζαν την ανηλικότητα της 15χρονης παρότι αυτή σε επίσημα βιβλία του Κέντρου Υγείας είχε δηλώσει για να εξεταστεί ότι ήταν 19 ετών και παραπέρα ότι γνώριζαν την διαδρομή της από την Ουκρανία στην Κάρπαθο και ότι εκμεταλλεύθηκαν την θέση τους ως ιατροί για παροχή δωρεάν υπηρεσιών στην ανήλικη για να έλθουν σε επαφή μαζί της.
Χαρακτήρισαν δε παράλογο το ό,τι θεωρείται με τις ίδιες διατάξεις ότι αν αφεθούν ελεύθεροι είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν όμοια αδικήματα. Κάνουν λόγο για παράνομη απόφαση που οδηγεί σε προσωπική, οικονομική και οικογενειακή τους εξόντωση για αδικήματα που δεν τέλεσαν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι βέβαιη η παραπομπή τους.
Οι δύο ιδιώτες υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την “αγορά” μιας 16χρονης, φίλης της 15χρονης, από το ίδιο κύκλωμα στην Ουκρανία.
Ισχυρίστηκαν ότι συνάντησαν τυχαία εντός πλοίου την 33χρονη «τσατσά» η οποία τους πρότεινε στην πορεία να πάνε μαζί της στην Ουκρανία και να μοιραστούν «στα τρία» τη βενζίνη για ταξίδι, τονίζοντας ότι τους σύστησε την 16χρονη ως συγγενή της που θα ταξίδευε μαζί τους και θα παρέμενε για διακοπές στο νησί.
Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι για τους συγκεκριμένους δεν εξέλιπαν οι λόγοι για την προσωρινή τους κράτηση.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος, Στ. Κιουρτζής και Κ. Μαραγκού.