ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεόδωρος Κόντες: «Αντοχές και προκλήσεις για την ελληνική κρουαζιέρα»

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΝΤΕΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο κλά­δος της ελ­λη­νι­κής κρουα­ζιέ­ρας πα­ρου­σί­α­σε φέτος μικρή μεί­ω­ση 3-4% σε σχέση με το ρεκόρ του 2025, με την Κέρ­κυ­ρα να κα­τα­γρά­φει αύ­ξη­ση και τον Πει­ραιά και τα Δω­δε­κά­νη­σα να έχουν πτώση.
  • Οι γε­ω­πο­λι­τι­κές ανα­τα­ρα­χές στη Μέση Ανα­το­λή προ­κά­λε­σαν εγκλω­βι­σμό πλοί­ων και αλ­λα­γές δρο­μο­λο­γί­ων, επη­ρε­ά­ζο­ντας αρ­νη­τι­κά την έναρ­ξη της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.
  • Οι Αμε­ρι­κα­νοί πα­ρα­μέ­νουν η κύρια αγορά για την ελ­λη­νι­κή κρουα­ζιέ­ρα, ενώ ακο­λου­θούν Βρε­τα­νοί, Γερ­μα­νοί και Κα­να­δοί, με τα Δω­δε­κά­νη­σα να πλήτ­το­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο λόγω της εγ­γύ­τη­τάς τους στις εμπό­λε­μες ζώνες.
  • Οι αυ­ξη­μέ­νες τιμές καυ­σί­μων, προ­ϊ­ό­ντων και πτή­σε­ων, καθώς και τα προ­βλή­μα­τα υπο­δο­μών στα νησιά, επι­βα­ρύ­νουν τον κλάδο και δη­μιουρ­γούν προ­κλή­σεις για το μέλ­λον.

• Ο επί­τι­μος πρό­ε­δρος της ΕΕΚΦΝ ανα­λύ­ει την πο­ρεία της φε­τι­νής του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, τις επι­πτώ­σεις των γε­ω­πο­λι­τι­κών ανα­τα­ρα­χών, τα προ­βλή­μα­τα υπο­δο­μών στα νησιά και τις επι­κεί­με­νες ευ­ρω­παϊ­κές επι­βα­ρύν­σεις που απει­λούν τον κλάδο

Σε μια εκτε­νή και απο­κα­λυ­πτι­κή απο­τί­μη­ση της πο­ρεί­ας της ελ­λη­νι­κής κρουα­ζιέ­ρας για τη φε­τι­νή χρο­νιά προ­χώ­ρη­σε μι­λώ­ντας προς την ‘δ’ ο κ. Θε­ό­δω­ρος Κό­ντες, επί­τι­μος πρό­ε­δρος της Ένω­σης Εφο­πλι­στών Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων και Φο­ρέ­ων Ναυ­τι­λί­ας (ΕΕΚΦΝ) και διευ­θυ­ντής της Majestic International Cruises Inc. Ο κ. Κό­ντες, απο­τε­λώ­ντας μία από τις πιο έγκυ­ρες και ανα­γνω­ρί­σι­μες φωνές του ναυ­τι­λια­κού τομέα, σκια­γρά­φη­σε το τοπίο της αγο­ράς, εξη­γώ­ντας πώς η κρουα­ζιέ­ρα στην Ελ­λά­δα κα­τα­φέρ­νει να δια­τη­ρεί υψη­λές επι­δό­σεις παρά τις διε­θνείς πιέ­σεις, τα αυ­ξη­μέ­να λει­τουρ­γι­κά κόστη και τις το­πι­κές δυ­σλει­τουρ­γί­ες.

Μικρή διόρ­θω­ση μετά το ρεκόρ του 2025

Όπως επι­ση­μαί­νει ο ίδιος, η φε­τι­νή ει­κό­να της κρουα­ζιέ­ρας κρί­νε­ται ικα­νο­ποι­η­τι­κή, παρά τη μικρή κάμψη που κα­τα­γρά­φε­ται σε σύ­γκρι­ση με την ιστο­ρι­κή χρο­νιά-ρεκόρ του 2025: «Θα εί­μα­στε ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι γιατί υπο­λο­γί­ζου­με μία μεί­ω­ση της τά­ξε­ως του 3% με 4%. Δεν είναι πολύ. Μην ξε­χνά­με ότι το 2025 ήταν η κα­λύ­τε­ρη χρο­νιά στις αφί­ξεις που ση­μειώ­θη­καν. Φέτος θα είναι λίγο λι­γό­τε­ρα σε ορι­σμέ­νες πλευ­ρές, εκτός από την Κέρ­κυ­ρα που δεί­χνει τά­σεις ανό­δου. Ο Πει­ραιάς είναι σε χα­μη­λό­τε­ρα επί­πε­ρα, ενώ τα Δω­δε­κά­νη­σα είναι επί­σης λίγο χα­μη­λό­τε­ρα».

Η αρχή της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου επη­ρε­ά­στη­κε άμεσα από τις γε­ω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανα­το­λή, οι οποί­ες προ­κά­λε­σαν εγκλω­βι­σμό πλοί­ων και αλ­λα­γές δρο­μο­λο­γί­ων. Όπως ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «Όταν ξε­κί­νη­σε η ανά­φλε­ξη στην Μέση Ανα­το­λή, 4 με 5 πλοία δεν κι­νή­θη­καν για 2,5 μήνες καθώς ήταν πα­γι­δευ­μέ­να στον Περ­σι­κό. Ήταν 6 πλοία πα­γι­δευ­μέ­να συ­νο­λι­κά, εκ των οποί­ων τα 4 περ­νού­σαν και από την Ελ­λά­δα. Μετά από 1-2 μήνες επα­νήρ­θα­με σε μια κα­νο­νι­κό­τη­τα, αλλά με­ρι­κοί είχαν φύγει ήδη γιατί είχαν φο­βη­θεί, γι’ αυτό εμ­φα­νί­ζε­ται και αυτή η μεί­ω­ση του 3-4%».

Πα­ράλ­λη­λα, το διε­θνές οι­κο­νο­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον άσκη­σε επι­πλέ­ον πιέ­σεις: «Με τα οι­κο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα, τα ακρι­βά καύ­σι­μα, τα ακρι­βά προ­ϊ­ό­ντα και τις ακρι­βές πτή­σεις, έγινε ζημιά, όχι ανε­πα­νόρ­θω­τη αλλά υπο­λο­γί­σι­μη».

Οι εθνι­κό­τη­τες των του­ρι­στών και η ει­κό­να των προ­ο­ρι­σμών

Σε ό,τι αφορά στην προ­έ­λευ­ση των τα­ξι­διω­τών, οι Αμε­ρι­κα­νοί δια­τη­ρούν τη με­ρί­δα του λέ­ο­ντος, πα­ρα­μέ­νο­ντας η βα­σι­κή τρο­φο­δό­της αγορά για την Ελ­λά­δα.

«Οι Αμε­ρι­κα­νοί είναι η πρώτη επι­λο­γή για την Ελ­λά­δα, αν και ελα­φρώς μειω­μέ­νοι. Ακο­λου­θούν οι Άγ­γλοι, οι Γερ­μα­νοί, οι Κα­να­δοί και μετά οι υπό­λοι­πες εθνι­κό­τη­τες».

Ανα­φο­ρι­κά με τους προ­ο­ρι­σμούς, τα νησιά της νο­τιο­α­να­το­λι­κής Ελ­λά­δας δέ­χθη­καν το με­γα­λύ­τε­ρο πλήγ­μα λόγω της εγ­γύ­τη­τάς τους με τις εμπό­λε­μες ζώνες: «Τα Δω­δε­κά­νη­σα λόγω του πο­λέ­μου πλη­ρώ­σα­νε ίσως πα­ρα­πά­νω τί­μη­μα φέτος, επει­δή είναι πιο κοντά στην πε­ριο­χή. Το οποίο, αν συ­νε­χι­στεί ο πό­λε­μος, μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει και την νέα χρο­νιά. Στις Κυ­κλά­δες η επί­δρα­ση ήταν λι­γό­τε­ρη. Ο Πει­ραιάς, επει­δή είχε το home porting, είναι επί­σης χα­μη­λό­τε­ρα φέτος, ενώ ορι­σμέ­να ιτα­λι­κά βα­πό­ρια που περ­νού­σαν από ελ­λη­νι­κά νησιά και πή­γαι­ναν Ισ­ρα­ήλ και Αί­γυ­πτο άλ­λα­ξαν δρόμο, οπότε χά­σα­με και εμείς τις προ­σεγ­γί­σεις αυτές».

Το πα­ρά­δειγ­μα της Σα­ντο­ρί­νης και τα το­πι­κά εμπό­δια

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκανε ο κ. Κό­ντες στα προ­βλή­μα­τα δια­χεί­ρι­σης και υπο­δο­μών, φέρ­νο­ντας ως πα­ρά­δειγ­μα τη Σα­ντο­ρί­νη, όπου λαν­θα­σμέ­νες το­πι­κές απο­φά­σεις ανά­γκα­σαν εται­ρεί­ες κρουα­ζιέ­ρας να αλ­λά­ξουν προ­ο­ρι­σμό.

«Ελή­φθη μια από­φα­ση από το το­πι­κό Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο που υπο­χρέ­ω­νε τα πλοία να απο­βι­βά­ζουν 70% στα Φηρά και 30% στον Αθη­νιό. Αυτό ανά­γκα­σε με­ρι­κά πλοία να φύ­γουν και να πάνε κάτω στη Σούδα. Μόλις το κα­τα­λά­βα­νε, προ­σπά­θη­σαν να το διορ­θώ­σουν, αλλά το θέμα είναι ότι με­ρι­κοί είχαν φύγει ήδη από τη Σα­ντο­ρί­νη».

Σχε­τι­κά με τα τέλη επι­βά­ρυν­σης των επι­βα­τών, ο επί­τι­μος πρό­ε­δρος της ΕΕΚΦΝ τό­νι­σε την ανά­γκη ορ­θο­λο­γι­κής τι­μο­λό­γη­σης και δί­και­ης κα­τα­νο­μής των εσό­δων: «Τα τέλη ει­δι­κά σε Σα­ντο­ρί­νη και Μύ­κο­νο είναι ψηλά, στα 20 ευρώ το άτομο. Θα μπο­ρού­σαν να είναι στα 5 ευρώ και να ανε­βαί­νουν στα­δια­κά. Δεν εί­πα­με να μην υπάρ­χουν τέλη, αλλά σε λο­γι­κά επί­πε­δα. Επί­σης, η δια­νο­μή δεν έγινε σωστά· έπρε­πε να πη­γαί­νουν ανά­λο­γα με τους επι­βά­τες που φέρ­νει κάθε λι­μά­νι. Ο Πει­ραιάς είναι στα 5 ευρώ ενώ είναι το πρώτο λι­μά­νι, και την πλη­ρώ­νουν η Σα­ντο­ρί­νη και η Μύ­κο­νος».

Ο ευ­ρω­παϊ­κός φόρος που απει­λεί την κρουα­ζιέ­ρα

Κλεί­νο­ντας, ο κ. Κό­ντες έκρου­σε τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου για μια νέα ευ­ρω­παϊ­κή πρω­το­βου­λία που βρί­σκε­ται υπό δια­βού­λευ­ση και εν­δέ­χε­ται να επι­βα­ρύ­νει ση­μα­ντι­κά το του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν της χώρας μας.

«Κου­βε­ντιά­ζε­ται στην Ευ­ρώ­πη ένα θέμα το οποίο πρέ­πει να κυ­νη­γη­θεί να μην γίνει. Συ­γκρί­νουν τους του­ρί­στες των ξε­νο­δο­χεί­ων που πλη­ρώ­νουν ΦΠΑ και φό­ρους, με την κρουα­ζιέ­ρα που είναι σε τράν­ζιτ. Σκέ­φτο­νται να επι­βά­λουν έναν φόρο που σχε­διά­ζουν να ονο­μά­σουν Transport and Environment Fee, ύψους 15 ευρώ την ημέρα ανά επι­βά­τη».

Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε τις κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες που θα έχει ένα τέ­τοιο μέτρο ει­δι­κά για την Ελ­λά­δα: «Άμα γίνει αυτό, θα υπάρ­χει με­γά­λη ζημιά διότι επη­ρε­ά­ζει άμεσα το πα­κέ­το. Το κυ­νη­γά­νε χώρες όπως η Γαλ­λία, η Ιτα­λία και η Ισπα­νία, αλλά αυτοί έχουν λί­γους προ­ο­ρι­σμούς. Εμείς που έχου­με τόσα νησιά, 15 ευρώ σε κάθε προ­ο­ρι­σμό είναι πάρα πολλά λεφτά. Είναι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό πράγ­μα ο του­ρί­στας του ξε­νο­δο­χεί­ου και δια­φο­ρε­τι­κό οι με­τα­φο­ρές».

Παρά τις προ­κλή­σεις, ο επί­τι­μος πρό­ε­δρος της Ένω­σης Εφο­πλι­στών Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων και Φο­ρέ­ων Ναυ­τι­λί­ας (ΕΕΚΦΝ) εμ­φα­νί­ζε­ται συ­γκρα­τη­μέ­να αι­σιό­δο­ξος για το μέλ­λον: «Πι­στεύω ότι δεν θα πάμε χει­ρό­τε­ρα από τα φε­τι­νά. Στό­χος είναι να κρα­τή­σου­με αυτό το στά­νταρ, το οποίο πα­ρα­μέ­νει αρ­κε­τά υψηλό για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.