ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξενοδοχεία: Ο Αύγουστος γέμισε τα δωμάτια, αλλά δεν ανέβασε τις τιμές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η μέση πλη­ρό­τη­τα των ελ­λη­νι­κών ξε­νο­δο­χεί­ων τον Αύ­γου­στο του 2026 πα­ρέ­μει­νε σχε­δόν στα­θε­ρή στο 86,2%, με τη μέση τιμή δί­κλι­νου δω­μα­τί­ου να δια­τη­ρεί­ται στα 189 ευρώ, πα­ρό­μοια με πέ­ρυ­σι.
  • Η τάση για κρα­τή­σεις τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής οδή­γη­σε σε ση­μα­ντι­κές εκ­πτώ­σεις, που σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις έφτα­σαν έως και 40%-45%, κυ­ρί­ως σε πε­ντά­στε­ρα ξε­νο­δο­χεία δη­μο­φι­λών προ­ο­ρι­σμών.
  • Οι εκ­πτώ­σεις βο­ή­θη­σαν να κα­λυ­φθούν τα δια­θέ­σι­μα δω­μά­τια, αλλά μεί­ω­σαν την οι­κο­νο­μι­κή από­δο­ση των κρα­τή­σε­ων σε σχέση με την αρ­χι­κή τι­μο­λό­γη­ση.
  • Τα λει­τουρ­γι­κά έξοδα αυ­ξά­νο­νται συ­νε­χώς, ενώ η μέση τιμή πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρή, δη­μιουρ­γώ­ντας πίεση στα οι­κο­νο­μι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα των ξε­νο­δο­χεί­ων παρά τη δια­τή­ρη­ση της πλη­ρό­τη­τας.

Γε­μά­τα δω­μά­τια, τιμές που δεν ξε­πέ­ρα­σαν τις περ­σι­νές και λει­τουρ­γι­κά έξοδα που συ­νε­χί­ζουν να αυ­ξά­νο­νται. Αυτή η δύ­σκο­λη εξί­σω­ση δια­μορ­φώ­θη­κε για τα ελ­λη­νι­κά ξε­νο­δο­χεία ακόμη και τον Αύ­γου­στο, τον μήνα από τον οποίο οι επι­χει­ρή­σεις πε­ρι­μέ­νουν τη με­γα­λύ­τε­ρη οι­κο­νο­μι­κή από­δο­ση της σεζόν. Η ισχυ­ρή ζή­τη­ση δια­τή­ρη­σε υψη­λές πλη­ρό­τη­τες, όμως η έντο­νη τάση για κρα­τή­σεις τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής άφησε λι­γό­τε­ρη ορα­τό­τη­τα στις επι­χει­ρή­σεις και οδή­γη­σε, σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις, σε ση­μα­ντι­κές εκ­πτώ­σεις για να κα­λυ­φθούν τα δια­θέ­σι­μα δω­μά­τια.

Τα στοι­χεία του Ιν­στι­τού­του Του­ρι­στι­κών Ερευ­νών και Προ­βλέ­ψε­ων απο­τυ­πώ­νουν τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση των δύο βα­σι­κών δει­κτών της αγο­ράς. Η μέση πλη­ρό­τη­τα τον Αύ­γου­στο του 2026 δια­μορ­φώ­θη­κε στο 86,2%, ένα­ντι 86,3% τον αντί­στοι­χο μήνα του 2025. Πα­ράλ­λη­λα, η μέση τιμή διά­θε­σης δί­κλι­νου δω­μα­τί­ου ήταν 189 ευρώ, από 190 ευρώ πέ­ρυ­σι.

Η υπο­χώ­ρη­ση είναι ορια­κή: 0,1 πο­σο­στιαία μο­νά­δα στην πλη­ρό­τη­τα και πε­ρί­που 0,5% στην τιμή. Το ου­σια­στι­κό εύ­ρη­μα είναι ότι η κο­ρύ­φω­ση του κα­λο­και­ριού κρά­τη­σε τις περ­σι­νές επι­δό­σεις, χωρίς πρό­σθε­τη ώθηση από πε­ρισ­σό­τε­ρη πλη­ρό­τη­τα ή υψη­λό­τε­ρες τιμές.

Οι κρα­τή­σεις άρ­γη­σαν, οι προ­σφο­ρές με­γά­λω­σαν

Η ει­κό­να των τε­λι­κών πλη­ρο­τή­των δεν απο­κα­λύ­πτει τη δια­δρο­μή μέχρι να γε­μί­σουν τα δω­μά­τια. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την ξε­νο­δο­χεια­κή αγορά, η φε­τι­νή σεζόν χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε από έντο­νη τάση για κρα­τή­σεις κοντά στην ημε­ρο­μη­νία ανα­χώ­ρη­σης.

Για τις επι­χει­ρή­σεις, αυτό σή­μαι­νε ότι μέρος της ζή­τη­σης εκ­δη­λω­νό­ταν αργά, ενώ πα­ρέ­με­ναν δια­θέ­σι­μα δω­μά­τια για προ­σε­χείς ημε­ρο­μη­νί­ες. Η ανά­γκη να πε­ριο­ρι­στούν τα κενά ενί­σχυ­σε τις προ­σφο­ρές τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής.

Σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις, κυ­ρί­ως σε πε­ντά­στε­ρα ξε­νο­δο­χεία δη­μο­φι­λών του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών, οι εκ­πτώ­σεις έφτα­σαν ακόμη και το 40%-45%. Πρό­κει­ται για επι­μέ­ρους προ­σφο­ρές της φε­τι­νής σεζόν και όχι για μέση έκ­πτω­ση της αγο­ράς.

Οι μειώ­σεις αυτές βο­ή­θη­σαν να με­τα­τρα­πεί η κα­θυ­στε­ρη­μέ­νη ζή­τη­ση σε κρα­τή­σεις. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, πε­ριό­ρι­σαν την εί­σπρα­ξη σε σχέση με την αρ­χι­κή τι­μο­λό­γη­ση. Ένα δω­μά­τιο που δια­τί­θε­ται με με­γά­λη έκ­πτω­ση προ­σμε­τρά­ται κα­νο­νι­κά στην πλη­ρό­τη­τα, αλλά η οι­κο­νο­μι­κή του από­δο­ση είναι δια­φο­ρε­τι­κή από εκεί­νη μιας κρά­τη­σης στην προ­βλε­πό­με­νη τιμή.

Το κό­στος ανε­βαί­νει, η μέση τιμή μένει στα­θε­ρή

Στην άλλη πλευ­ρά της εξί­σω­σης βρί­σκο­νται τα λει­τουρ­γι­κά έξοδα. Οι συ­νε­χι­ζό­με­νες αυ­ξή­σεις στις δα­πά­νες λει­τουρ­γί­ας δη­μιουρ­γούν με­γα­λύ­τε­ρες ανά­γκες εσό­δων για τις επι­χει­ρή­σεις, ακόμη και όταν εξυ­πη­ρε­τούν αντί­στοι­χο αριθ­μό επι­σκε­πτών.

Με τη μέση τιμή του δί­κλι­νου ου­σια­στι­κά αμε­τά­βλη­τη, ο Αύ­γου­στος δεν πρό­σφε­ρε, σε επί­πε­δο μέσων όρων, επι­πλέ­ον πε­ρι­θώ­ριο μέσω της τι­μο­λό­γη­σης για την απορ­ρό­φη­ση αυτών των επι­βα­ρύν­σε­ων. Για μια μο­νά­δα που αντι­με­τω­πί­ζει υψη­λό­τε­ρο κό­στος, η δια­τή­ρη­ση της πλη­ρό­τη­τας και της τιμής στα περ­σι­νά επί­πε­δα μπο­ρεί να συ­νο­δεύ­ε­ται από πίεση στο λει­τουρ­γι­κό απο­τέ­λε­σμα.

Η πίεση γί­νε­ται εντο­νό­τε­ρη όταν απαι­τού­νται με­γά­λες εκ­πτώ­σεις για να κλεί­σουν οι τε­λευ­ταί­ες δια­θε­σι­μό­τη­τες. Η επι­χεί­ρη­ση εξα­σφα­λί­ζει την κρά­τη­ση, αλλά χρειά­ζε­ται να κα­λύ­ψει τις δα­πά­νες εξυ­πη­ρέ­τη­σής της με χα­μη­λό­τε­ρη εί­σπρα­ξη από την αρ­χι­κά προσ­δο­κώ­με­νη.

Η πλη­ρό­τη­τα δεν λέει όλη την ιστο­ρία

Τα στοι­χεία του ΙΤΕΠ δεν αρ­κούν για να εξα­χθεί συ­μπέ­ρα­σμα για τα συ­νο­λι­κά έσοδα ή την κερ­δο­φο­ρία του κλά­δου. Στο τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα επι­δρούν η δια­θέ­σι­μη δυ­να­μι­κό­τη­τα, οι ει­σπρά­ξεις από εστί­α­ση και άλλες υπη­ρε­σί­ες, το κό­στος κάθε μο­νά­δας και το μείγ­μα των κρα­τή­σε­ων.

Δεί­χνουν, όμως, ότι ο Αύ­γου­στος δια­τή­ρη­σε ισχυ­ρή ζή­τη­ση χωρίς υψη­λό­τε­ρη μέση τιμή δω­μα­τί­ου. Σε συν­δυα­σμό με τις κρα­τή­σεις τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής, τις με­γά­λες επι­μέ­ρους εκ­πτώ­σεις και τα αυ­ξα­νό­με­να έξοδα, η απο­τί­μη­ση της σεζόν με­τα­φέ­ρε­ται από το πόσα δω­μά­τια γέ­μι­σαν στο πόσο απέ­δω­σαν τε­λι­κά.

Βίκη Τρύ­φω­να

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.