- Η δρομολόγηση του οχηματαγωγού «Ρόδος» αναμένεται να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις μεταφορές προς τη Ρόδο, καλύπτοντας το κενό που προκάλεσε το «Blue Carrier 2».
- Η συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries συνέβαλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, προσφέροντας επιπλέον συνδέσεις και εξυπηρέτηση μικρότερων νησιών.
- Παρά τη βελτίωση στις μεταφορές, το ζήτημα των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας των οδηγών παραμένει σοβαρό, με εργασίες να εκτείνονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση της νομιμότητας και την ασφάλεια των οδηγών, καθώς οι καθυστερήσεις και η συγκέντρωση των δρομολογίων δυσχεραίνουν την ομαλή κατανομή της εργασίας και τους ελέγχους.
• Προβληματισμός για τα ωράρια των οδηγών φορτηγών • Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο Υπουργείο για την αναδιάταξη των δρομολογίων
Στην αποκατάσταση της ομαλότητας στις μεταφορές προς τη Ρόδο, αλλά και στα σοβαρά ζητήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι οδηγοί φορτηγών, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Αποστόλης Ασπράκης, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των επαγγελματιών του κλάδου. Όπως ανέφερε, η δρομολόγηση του οχηματαγωγού πλοίου «Ρόδος» αναμένεται να καλύψει το μεταφορικό έργο που είχε επηρεαστεί τις προηγούμενες ημέρες, ενώ παράλληλα εξετάζονται λύσεις για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας των οδηγών.
Το «Ρόδος» καλύπτει το κενό στις μεταφορές
Σύμφωνα με τον κ. Ασπράκη, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του σωματείου «Κολοσσός», που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, κ. Κώστας Στυλιανού καθώς και ο πρόεδρος των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, κ. Μανώλης Μητρούλης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από τις διαταραχές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι επιπτώσεις τους τόσο στη διακίνηση των εμπορευμάτων όσο και στην καθημερινότητα των οδηγών.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, το οχηματαγωγό «Ρόδος», μήκους περίπου 200 μέτρων, έχει αναλάβει να καλύψει το μεταφορικό έργο του «Blue Carrier 2».
«Αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο δρομολόγιο του “Ρόδος”, ενός οχηματαγού, το οποίο καλύπτει όλο το φορτίο, το μεταφορικό του “Blue Carrier 2”», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κατάσταση οδηγείται προς την ομαλοποίηση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποκατάσταση των δρομολογίων αναμενόταν να ολοκληρωθεί από την επόμενη ημέρα, έπειτα από περίπου επτά ημέρες προβλημάτων: «Άρα, λοιπόν, αποκαθίστανται τα δρομολόγια και θα είναι σε πλήρη αποκατάσταση σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την εξέλιξη στη δρομολόγηση του ‘Ρόδος’.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία της ακτοπλοϊκής εταιρείας Blue Star Ferries, η οποία, όπως είπε, συνέβαλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την εξυπηρέτηση και των μικρότερων νησιών μέσω πρόσθετων συνδέσεων.
Το μεγάλο αγκάθι με τα ωράρια των οδηγών
Παρά τη βελτίωση που διαφαίνεται στις μεταφορές, ο κ. Ασπράκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα των ωραρίων των οδηγών παραμένει ιδιαίτερα σοβαρό. Οι καθυστερήσεις στις αφίξεις των πλοίων και η συγκέντρωση των μεταφορικών εργασιών σε συγκεκριμένες ώρες δημιουργούν συνθήκες πίεσης για τους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως περιέγραψε, οι οδηγοί αναγκάζονται να εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα τόσο στην τήρηση της νομιμότητας όσο και στην ασφάλεια της εργασίας τους: «Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του ωραρίου, είναι και το πρόβλημα των ελέγχων», επισήμανε, εξηγώντας ότι οι ώρες άφιξης των πλοίων δεν επιτρέπουν πάντοτε την ομαλή κατανομή της εργασίας.
«Όταν έρχεται ένα καράβι στη μία το μεσημέρι και ξαναέρχεται ένα άλλο στις οκτώ το βράδυ, καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να συμπτύξουν τα οκτάωρα και να είναι νόμιμοι οι οδηγοί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα σε επαγγελματίες του κλάδου.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέπειες της υπερβολικής διάρκειας εργασίας, σημειώνοντας ότι οι οδηγοί μπορεί να αναγκάζονται να εργάζονται επί 18 ή 19 ώρες: «Είναι πραγματικά αδιανόητο, φυσικά, και βεβαίως είναι επισφαλές και για την υγεία τους, αλλά και για τα φορτία», υπογράμμισε.
Παρέμβαση για το δρομολόγιο της Σάμου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ασπράκης στο δρομολόγιο της Σάμου, το οποίο, όπως εξήγησε, επηρεάζει σημαντικά τον προγραμματισμό των μεταφορών και τα ωράρια των οδηγών. Οι καθυστερήσεις στην άφιξη των πλοίων στη Ρόδο έχουν ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να καλούνται να εργαστούν σε ώρες που δυσχεραίνουν την τήρηση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προανήγγειλε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης της Σάμου από διαφορετικό πλοίο ή μέσω εναλλακτικού δρομολογίου.
«Εμείς θα κάνουμε και μια επαφή με το υπουργείο, μήπως εξαιρέσει τη Σάμο και την καλύψει με άλλο πλοίο. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι μια συντομότερη διαδρομή θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, αναμένονταν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, με στόχο την εξεύρεση λύσης για την ομαλοποίηση των ωραρίων.
Διασφάλιση της τροφοδοσίας και των φορτίων
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της ασφάλισης του πλοίου και των φορτίων και τόνισε πως έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και αυτό το ζήτημα θα έχει θετική κατάληξη.
Βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην προκύψουν νέες δυσκολίες στην τροφοδοσία του νησιού και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των εμπορευμάτων.
Η κριτική για το μονοπώλιο
Ο κ. Ασπράκης αναγνώρισε ότι η Blue Star ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που προέκυψαν, ωστόσο επανέφερε την κριτική του για τη συγκέντρωση της ακτοπλοϊκής αγοράς σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών.
«Εγώ πρώτος κατηγορώ την Blue Star για μονοπωλιακό έλεγχο της αγοράς. Δεν είναι θέμα της Blue Star. Είναι θέμα του κράτους. Κάποτε πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε, η ανταπόκριση της εταιρείας στις έκτακτες ανάγκες ήταν αναγκαία, χωρίς αυτό να αναιρεί, κατά την άποψή του, την ανάγκη για συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί εάν η αποκατάσταση των δρομολογίων θα συνοδευτεί και από ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ωράρια εργασίας. Για τη Ρόδο, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ομαλή μεταφορά των προϊόντων, αλλά και η διασφάλιση συνθηκών εργασίας που θα προστατεύουν τους οδηγούς και θα επιτρέπουν τη νόμιμη και ασφαλή εκτέλεση του μεταφορικού έργου.































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.