ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάκης Λαγογιάννης: Η αγροτική οδοποιία παραμένει η μεγάλη πληγή των Απολλώνων

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
Λαγογιάννης Μάκης
Η αγροτική οδοποιία παραμένει η μεγάλη πληγή των Απολλώνων

ΜΑΚΗΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

✦ Σύνοψη ⌄
  • Τα έργα υπο­δο­μής στα Απόλ­λωνα περι­λαμ­βά­νουν την αντι­πλημ­μυ­ρική προ­στα­σία, την απο­χέ­τευση και τον βιο­λο­γικό καθα­ρι­σμό, με σημα­ντική πρόοδο να έχει σημειω­θεί.
  • Η αγρο­τική οδο­ποιία παρα­μέ­νει το μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα για την κοι­νό­τητα, με τον πρόεδρο να επι­ση­μαί­νει την έλλειψη προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τη συντή­ρησή της.
  • Η συνερ­γα­σία με τον Δήμο Ρόδου και την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συμ­βά­λει στην πρόοδο των έργων, όπως η ανάθεση του αντι­πλημ­μυ­ρι­κού έργου του Βασί­λειου ποταμού.
  • Ο πρό­ε­δρος Μάκης Λαγο­γιάν­νης ανα­φέ­ρε­ται επίσης στις προ­κλή­σεις της καθη­με­ρι­νής αυτο­διοί­κη­σης και την προ­ε­τοι­μα­σία της κοι­νό­τη­τας για τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Τα έργα που έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί, οι παρεμ­βά­σεις που βρί­σκο­νται πλέον στην τελική ευθεία, αλλά και τα προ­βλή­ματα που εξα­κο­λου­θούν να ανα­ζη­τούν λύση βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης με τον πρόεδρο της Κοι­νό­τη­τας Απολ­λώ­νων, Μάκη Λαγο­γιάννη. Ο πρό­ε­δρος της Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας μιλά για όσα έχουν γίνει αλλά και για όσα παρα­μέ­νουν ανοιχτά, με την αγρο­τική οδο­ποιία να απο­τε­λεί, όπως επι­ση­μαί­νει, τη μεγα­λύ­τερη «πληγή» για το χωριό.

Αντι­πλημ­μυ­ρική προ­στα­σία, απο­χέ­τευση και βιο­λο­γι­κός καθα­ρι­σμός, πυρο­σβε­στι­κός σταθμός, αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις και αξιο­ποί­ηση των παι­δι­κών κατα­σκη­νώ­σεων του Προφήτη Ηλία είναι ορι­σμένα από τα σημα­ντικά έργα στα οποία ανα­φέ­ρε­ται, περι­γρά­φο­ντας την πορεία τους και τις προ­σπά­θειες που έχουν κατα­βλη­θεί τα τελευ­ταία χρόνια.

Παράλ­ληλα, κάνει ιδιαί­τερη αναφορά στη συμβολή του αεί­μνη­στου δημάρ­χου Ρόδου Φώτη Χατζη­διά­κου στα Απόλ­λωνα, αλλά και στη συνερ­γα­σία με τον Δήμο Ρόδου και την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Λαγο­γιάν­νης ανα­φέ­ρε­ται ακόμη στις δυσκο­λίες της καθη­με­ρι­νής αυτο­διοί­κη­σης, στη γρα­φειο­κρα­τία και στις στιγμές αγωνίας όσων υπη­ρε­τούν τα κοινά, ενώ μιλά και για τη μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, για την οποία τα Απόλ­λωνα προ­ε­τοι­μά­ζο­νται να υπο­δε­χθούν και φέτος πλήθος επι­σκε­πτών.

Ανα­λυ­τικά η συνέ­ντευξη:

Κύριε Λαγο­γιάννη, βρι­σκό­μα­στε στο μέσο της δεύ­τε­ρης θητείας σας ως πρό­ε­δρος της κοι­νό­τη­τας Απολ­λώ­νων. Πως θα απο­τυ­πώ­νατε την κατά­σταση; Είστε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος ή θεω­ρείτε ότι οι κοι­νό­τη­τες αδι­κού­νται παρά τις βελ­τιώ­σεις του θεσμι­κού πλαι­σίου;

Οι βελ­τιώ­σεις του θεσμι­κού πλαι­σίου κυρία Παμπρή δεν έχουν αλλάξει σε κάτι επί του παρό­ντος όσον αφορά στη λει­τουρ­γία της κοι­νό­τη­τας. Η καθη­με­ρι­νό­τητα αντι­με­τω­πί­ζε­ται με καλά απο­τε­λέ­σματα θα έλεγα, χάρη στη συνερ­γα­σία με τον αντι­δή­μαρχο της Δημο­τι­κής Ενό­τη­τας Καμεί­ρου Γ. Τόππο, τους προϊ­στα­μέ­νους καθη­με­ρι­νό­τη­τας και τους δημο­τι­κούς υπαλ­λή­λους. Είμαι σε αρκετά μεγάλο βαθμό ικα­νο­ποι­η­μέ­νος, διότι βλέπω τα έργα -για τα οποία αγω­νι­ζό­μα­στε όλα αυτά τα χρόνια- να έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί και σύντομα θα ξεκι­νή­σει η υλο­ποί­ησή τους. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι οι κοι­νό­τη­τες αδι­κού­νται, λόγω μη ύπαρξης προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για βασικά πράγ­ματα, όπως το θέμα που πονάει περισ­σό­τερο το χωριό μας και δεν είναι άλλο από τη συντή­ρηση της αγρο­τι­κής οδο­ποι­ίας.

Ποια έργα βρί­σκο­νται σε εξέλιξη πρόεδρε στα Απόλ­λωνα στη θητεία σας και τι θέλει ακόμη δουλειά ενώ έχουν περάσει πολλά χρόνια προ­ε­τοι­μα­σίας;

Από την υπο­ψη­φιό­τητά μας ως ανε­ξάρ­τη­τος συν­δυα­σμός στις προη­γού­με­νες εκλογές είχαμε ιεραρ­χή­σει τα κυριό­τερα ζητή­ματα που αφορούν στο χωριό μας και δου­λέ­ψαμε πάνω σε αυτά. Το αντι­πλημ­μυ­ρικό έργο του Βασί­λειου ποταμού που δια­σχί­ζει το χωριό βρί­σκε­ται στην τελική ευθεία έχει γίνει η ανάθεση σε εργο­λάβο και περι­μέ­νουμε να ξεκι­νή­σει ένα έργο 800.000 € από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου που ανα­κοι­νώ­θηκε από τον ίδιο τον περι­φε­ρειάρχη κ. Γιώργο Χατζη­μάρκο. Εδώ πρέπει να ανα­φέ­ρουμε και τα έργα που έχουν γίνει στις αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις του χωριού πάλι από την Περι­φέ­ρεια, όπως η σκε­πα­στή στις εξέδρες, τουα­λέ­τες επι­σκε­πτών, τάπητας στο γήπεδο μπάσκετ και άλλα.

Άλλο ένα μεγάλο έργο που αφορά κατά τη γνώμη μου όλο το νησί και όχι μόνο τα Απόλ­λωνα είναι το δίκτυο απο­χέ­τευ­σης και η μονάδα βιο­λο­γι­κού καθα­ρι­σμού και ο λόγος είναι ότι όλοι γνω­ρί­ζουμε τα Απόλ­λωνα απο­τε­λούν την κύρια λεκάνη απορ­ροής υδάτων για το φράγμα Γαδουρά. Ένα έργο το οποίο ξεκί­νησε από την προη­γού­μενη θητεία όσον αφορά στην μελέτη και συνε­χί­ζε­ται από την ΔΕΥΑΡ έχοντας ολο­κλη­ρώ­σει την μελέτη και την ένταξη του έργου στο τεχνικό πρό­γραμμα του 2026, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 2.000.000€ Όπως προ­φο­ρικά μας ενη­μέ­ρωσε ο πρό­ε­δρος Σ. Βαγια­νός σε συνά­ντηση που είχαμε με τους προ­έ­δρους της ενό­τη­τας στη Σορωνή ολο­κλη­ρώ­νε­ται και η περι­βαλ­λο­ντική μελέτη και το έργο σύντομα θα ξεκι­νή­σει.

Ο πυρο­σβε­στι­κός σταθμός είναι επίσης ένα σημα­ντικό έργο που ξεκί­νησε από την προη­γού­μενη θητεία με τον πρώην δήμαρχο Αντώνη Καμπου­ράκη, τους τότε αντι­δη­μάρ­χους πολι­τι­κής προ­στα­σίας Νεκτά­ριο Φλο­σκάκη και τεχνι­κών υπη­ρε­σιών Τηλέ­μαχο Καμπούρη, στην περίοδο εκείνη ολο­κλη­ρώ­θη­καν το τοπο­γρα­φικό διά­γραμμα, το χρη­σι­δά­νειο μεταξύ Δήμου Ρόδου και εκκλη­σίας και στη συνέ­χεια η αρχι­τε­κτο­νική μελέτη, στατική μελέτη καθώς και η ηλε­κτρο­μη­χα­νική μελέτη για τις οποίες θέλουμε να ευχα­ρι­στή­σουμε τόσο τους παρα­πάνω όσο και την Μίκα Μιχα­λάκη τον Μανώλη Δια­κο­μι­χάλη και την οικο­γέ­νειά του και τον Μανώλη Καζούλη. Σήμερα με πρω­το­βου­λία του δημάρ­χου Ρόδου Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη σε συνερ­γα­σία με τον αντι­δή­μαρχο τεχνι­κών υπη­ρε­σιών Στ. Τσού­βαλη και τον αντι­δή­μαρχο Καμεί­ρου κ. Τόππο έχουν ανα­τε­θεί σε εξω­τε­ρι­κούς συνερ­γά­τες οι δύο μελέτες γεω­λο­γική και περι­βαλ­λο­ντική οι οποίες όπως ο ίδιος ο δήμαρ­χος μου ανέφερε έχουν ολο­κλη­ρω­θεί και μαζί με αυτές ολο­κλη­ρώ­νε­ται ο φάκελος. Στη συνέ­χεια θα μπούμε στην δια­δι­κα­σία έρευνας για τη χρη­μα­το­δό­τηση του έργου. Εδώ θα πρέπει να ανα­φέ­ρουμε τα τεχνικά προ­γράμ­ματα των προη­γού­με­νων ετών από τα οποία ολο­κλη­ρώ­θη­καν συνο­λικά 12 ασφαλ­το­στρώ­σεις, δυο ιρλαν­δι­κές δια­βά­σεις, δυο γεφύρια σε σημεία αγρο­τι­κών οδών από τα οποία το ένα είναι ημι­τε­λές, διά­δρο­μοι με μπετόν στο κοι­μη­τή­ριο μια πέρ­γκολα στο μονα­στήρι Αγίας Παρα­σκευής στο κοι­μη­τή­ριο, η απο­κα­τά­σταση του υδρα­γω­γείου από την ΔΕΥΑΡ και η αντι­κα­τά­σταση της αντλίας στο σιντρι­βάνι της πλα­τείας, η συντή­ρηση του δημο­τι­κού σχο­λείου, η συντή­ρηση του ιατρείου καθώς και η συμ­με­τοχή σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατα­σκευή του εκκλη­σια­στι­κού μου­σείου το οποίο εγκαι­νιά­στηκε φέτος καθώς και το Λαο­γρα­φικό Μουσείο του οποίου ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θεί η λει­τουρ­γία του.

Τέλος αναφέρω ότι στα­θή­καμε στο ύψος των περι­στά­σεων όσον αφορά στη συμ­με­τοχή μας στην δια­χεί­ριση της θεο­μη­νίας το 2019, του COVID, της χιο­νό­πτω­σης και της κατα­στρο­φι­κής πυρ­κα­γιάς του 2023, όπου με ενέρ­γειες μας κίνησαν οι δια­δι­κα­σίες για την απο­ζη­μί­ωση από τον ΕΛΓΑ στην χαλα­ζό­πτωση του 2019 καθώς και στην κατα­στρο­φική πυρ­κα­γιά του 2023 για τους πλη­γέ­ντες παρα­γω­γούς.

Υπάρ­χουν στιγμές που ανα­ρω­τη­θή­κατε αν αξίζει να παλεύ­εις για τα κοινά ή κλο­νί­στηκε η πίστη σας από την γρα­φειο­κρα­τία που ταλα­νί­ζει την Τοπική Αυτο­διοί­κηση;

Όταν έχεις εκλεγεί πρό­ε­δρος σε μια κοι­νό­τητα γνω­ρί­ζεις από πριν ότι θέτεις τον εαυτό σου στο να υπη­ρε­τείς τον λαό. Αυτό σε κάνει κατευ­θείαν απο­δέ­κτη όλων των καλών αλλά ταυ­τό­χρονα και όλων των κακών σενα­ρίων. Έχω μάθει να ακούω να συζητάω και να τοπο­θε­τού­μαι με επι­χει­ρή­ματα. Ναι, υπάρ­χουν αυτές οι στιγμές που με κλο­νί­ζουν, στο τέλος όμως επι­κρα­τεί η λογική και είναι αυτή που με ωθεί να ολο­κλη­ρώσω το χρέος μου απέ­να­ντι στο χωριό μου και τους κατοί­κους του.

Ποιες είναι οι δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζει μια δημο­τική κοι­νό­τητα, όπως των Απολ­λώ­νων; Γιατί σε σύγκριση με άλλα χωριά είχατε το προ­νό­μιο να είναι γενέ­τειρα δημάρ­χου, αντι­δή­μαρ­χων, προ­έ­δρων -του μεγάλου Δήμου Ρόδου- που ευερ­γέ­τη­σαν την κοι­νό­τητα.

Οφεί­λουμε κυρία Παμπρή, πάντα να απο­δί­δουμε φόρο τιμής στον αεί­μνη­στο δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζη­διάκο, έναν άνθρωπο ακέραιο, με σπου­δαία επαγ­γελ­μα­τική και πολι­τική καριέρα. Είμαστε υπε­ρή­φα­νοι που ήταν Απολ­λω­νιά­της και εδώ πρέπει να ανα­φέ­ρουμε την τερά­στια συμβολή του στην κατα­σκευή του εκκλη­σια­στι­κού μου­σείου Απολ­λώ­νων. Στο σημείο αυτό πρέπει να επι­ση­μάνω ότι τα πρώτα 5 έργα που υλο­ποι­ή­σαμε σαν νεο­ε­κλε­γείς συν­δυα­σμός ήταν έργα που είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί από τον αεί­μνη­στο δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζη­διάκο και συγκε­κρι­μένα η κατα­σκευή της παι­δι­κής χαράς, η τοπο­θέ­τηση φωτι­στι­κών τύπου LED, δύο ασφαλ­το­στρώ­σεις εντός οικι­σμού και μία ασφαλ­τό­στρωση 1,5 χιλιο­μέ­τρων στην περιοχή Αγ. Γεώρ­γιος – Χοντρο­κό­πος. Έχουμε απο­φα­σί­σει την μετο­νο­μα­σία της κοι­νο­τι­κής αίθου­σας πολ­λα­πλών χρήσεων σε «Κοι­νο­τική αίθουσα Απολ­λώ­νων Φώτης Χατζη­διά­κος», απόφαση που έχει εγκρι­θεί και από το Δημο­τικό Συμ­βού­λιο.

Η δυσκο­λία που μόνιμα αντι­με­τω­πί­ζει το χωριό και τονίζω ότι δεν έχει επι­λυ­θεί από καμία δημο­τική αρχή είναι η αγρο­τική οδο­ποιία. Έχουμε κάνει προ­τά­σεις και στο παρελ­θόν όπως η οικο­νο­μική ενί­σχυση στις εργο­λα­βίες που αφορούν δημο­τι­κές ενό­τη­τες χωρίς μηχα­νή­ματα.

• Ένα από τα δια­χρο­νικά αιτή­ματα της κοι­νό­τη­τας Απολ­λώ­νων ήταν η αξιο­ποί­ηση των κατα­σκη­νώ­σεων του Προφήτη Ηλία. Πού βρι­σκό­μα­στε; Επίσης τι σκέ­φτε­στε για την περαι­τέρω εκμε­τάλ­λευση αυτής της μονα­δι­κής περιο­χής;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εγκα­τά­λειψη άνω των 20 ετών, ξεκι­νή­σαμε λοιπόν και θα ανα­φερ­θούμε με πλήρες ιστο­ρικό στις αρχικές ενέρ­γειες απο­κα­τά­στα­σης με δήμαρχο τον Αντώνη Καμπου­ράκη, πρόεδρο ΔΕΡΜΑΕ τον Γ. Ιατρίδη και στη συνέ­χεια τον σημε­ρινό δήμαρχο Ρόδου Αλέ­ξαν­δρο Κολιάδη ο οποίος ξεκί­νησε την δια­δι­κα­σία πρό­σλη­ψης ανθρώ­που που προ­τεί­ναμε και ασχο­λή­θηκε με τη φύλαξη και απο­κα­τά­σταση των ζημιών. Σήμερα τόσο ο δήμαρ­χος όσο και ο σημε­ρι­νός πρό­ε­δρος ΔΕΡΜΑΕ Χρυ­σο­βα­λά­ντης Λάμπης ασχο­λού­νται ζεστά με τις παι­δι­κές κατα­σκη­νώ­σεις Προφήτη Ηλία Απολ­λώ­νων κατορ­θώ­νο­ντας ο χώρος να είναι εδώ και δύο χρόνια επι­σκέ­ψι­μος και λει­τουρ­γι­κός. Έχουμε τη χαρά τα τελευ­ταία χρόνια να γιορ­τά­ζουμε την Καθαρά Δευτέρα εκεί όπως παλιά και κάθε χρόνο διε­ξά­γε­ται το φεστι­βάλ Εθε­λο­ντι­σμού. Η περαι­τέρω αξιο­ποί­ηση έχει ανα­κοι­νω­θεί από Δήμο και ΔΕΡΜΑΕ. Εδώ θέλω να ευχα­ρι­στήσω τον Σάββα Παυλίδη, δικη­γόρο της ΔΕΡΜΑΕ, έναν άνθρωπο ο οποίος εθε­λο­ντικά έχει βάλει στην κυριο­λε­ξία όλο του το είναι για την απο­κα­τά­σταση και την αξιο­ποί­ηση των παι­δι­κών κατα­σκη­νώ­σεων του Προφήτη Ηλία Απολ­λώ­νων.

Σε λίγες μέρες τα Απόλ­λωνα θα γιορ­τά­σουν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Αντι­λαμ­βά­νο­μαι ότι ολό­κληρο το χωριό βρί­σκε­ται σε δια­δι­κα­σία προ­ε­τοι­μα­σίας για να υπο­δε­χθεί χιλιά­δες επι­σκέ­πτες και φέτος;

Εκτός της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας που λαμ­βά­νουμε ως γαστρο­νο­μι­κός προ­ο­ρι­σμός πάνω από όλα είμαστε σαν χωριό θρη­σκευ­τι­κός προ­ο­ρι­σμός. Έχουμε τη χάρη και την ευλογία να είμαστε το χωριό του Τιμίου Σταυρού. Οι προ­ε­τοι­μα­σίες έχουν ξεκι­νή­σει τόσο στην εκκλη­σία όσο και στο χωριό, η συνει­σφορά γυναι­κών στον καθα­ρι­σμό και στην προ­ε­τοι­μα­σία του ναού είναι συγκι­νη­τική και άξια συγ­χα­ρη­τη­ρίων. Πρω­τα­γω­νι­στές εδώ είναι άλλη μία φορά ο πολι­τι­στι­κός όμιλος Απολ­λώ­νων ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με τη διοί­κηση και τους εθε­λο­ντές στο τιμόνι. Τόσο ο σημε­ρι­νός πρό­ε­δρος Πανα­γιώ­της Κου­τσο­νι­κό­λας όσο και οι προ­κά­το­χοι του με τις πλού­σιες πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις και δράσεις κρατούν το χωριό σε υψηλό επίπεδο αυξά­νο­ντας τον αριθμό των επι­σκε­πτών με πλούσιο πρό­γραμμα συναυ­λιών, θεάτρου και κορύ­φωση το πανη­γύρι της παρα­μο­νής του Τιμίου Σταυρού. Περι­μέ­νουμε λοιπόν όλους σας να μας επι­σκε­φθείτε και να γιορ­τά­σουμε μαζί την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και σας ευχό­μα­στε η Χάρη του να φέρει υγεία και ευη­με­ρία σε εσάς, τους ανα­γνώ­στες σας και όλο τον κόσμο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.