Ειδήσεις

Συμφωνία για τις τιμές: Από σήμερα μειώσεις σε 1.700 προϊόντα – Πάνω από 6% η μέση έκπτωση

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Σύνοψη
  • Η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών ξεκινά σήμερα με στόχο τη μείωση τιμών σε πάνω από 1.700 προϊόντα, προσφέροντας μια ανακούφιση στα νοικοκυριά.
  • Οι προμηθευτές έχουν δηλώσει μειώσεις τιμών από 5% έως 30%, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 6-7%.
  • Συμμετοχή έχουν 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις που φτάνουν έως και 3% ή και περισσότερο σε ορισμένα προϊόντα.
  • Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επώνυμα τρόφιμα και είδη καθημερινής ανάγκης, καθώς και σχολικά είδη, με στόχο τη στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Με περισσότερα από 1.700 προϊόντα, πάνω από 100 προμηθευτές και 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ κάνει πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, μια νέα “συμφωνία κυρίων” κυβέρνησης και αγοράς με στόχο χαμηλότερες τιμές στο ράφι και μια ανάσα για τα νοικοκυριά.

Η λίστα αριθμεί μέχρι στιγμής 1.735 προϊόντα, ωστόσο η διαδικασία παραμένει ανοικτή και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα προκύψουν και νέες συμμετοχές. Οι μειώσεις που έχουν δηλώσει οι προμηθευτές κινούνται από 5% έως 30%, με τη μέση δηλωμένη μείωση να διαμορφώνεται μεταξύ 6% και 7%.

Το 5% είναι η μείωση που συναντάται σε μεγάλο μέρος των δηλωμένων κωδικών, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά, που φθάνουν έως το 30%, αφορούν κυρίως προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Στη μείωση των προμηθευτών προστίθεται και η συμμετοχή των αλυσίδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital, η πρόσθετη έκπτωση των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 0,5% έως 3%. Σε ορισμένους κωδικούς φθάνει ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχουν και προϊόντα στα οποία δεν δίνεται πρόσθετη μείωση. Καθώς η συνεισφορά του λιανεμπορίου δεν είναι ίδια σε όλες τις επιχειρήσεις, το ίδιο προϊόν μπορεί να εμφανίζει διαφορετική τελική τιμή από αλυσίδα σε αλυσίδα.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης – Κρητικός, Market In, Χαλκιαδάκης, Bazaar, Discount Markt, Πίτσιας, Ανδρικόπουλος και Θανόπουλος.

Έτσι, το πραγματικό αποτύπωμα της συμφωνίας δεν θα κριθεί μόνο από το εύρος των δηλωμένων μειώσεων ή από τον αριθμό των κωδικών, αλλά από την τελική τιμή στο ράφι και τη διαφορά που θα δει ο καταναλωτής στην απόδειξη.

“Δεν είναι η απάντηση σε όλα όσα πιέζουν σήμερα έναν οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι όμως μια χειροπιαστή ανακούφιση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του.

Πάνω από 870 επώνυμοι κωδικοί
Ο βασικός κορμός της πρωτοβουλίας αποτελείται από περισσότερους από 870 επώνυμους κωδικούς τροφίμων και ειδών καθημερινής ανάγκης. Σε αυτούς προστίθενται 360 κωδικοί private label, με μέση μείωση περίπου 7%.

Στη λίστα βρίσκονται προϊόντα με σταθερή παρουσία στις αγορές των νοικοκυριών, από γάλα, γιαούρτι, τυριά και αυγά μέχρι ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, καφέ και δημητριακά, αλλαντικά, ψωμί και αλεύρι, ελαιόλαδο, σπορέλαια, βούτυρα και μαργαρίνες.

Σημαντική είναι επίσης η παρουσία προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, ξυριστικά, οδοντόκρεμες και σερβιέτες, αλλά και βρεφικών ειδών, από πάνες και βρεφικές τροφές μέχρι βρεφικό γάλα. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ακόμη σάλτσες και έτοιμα γεύματα, σοκολάτες και μπισκότα, αναψυκτικά και χυμοί, κατεψυγμένα λαχανικά και φρέσκες σαλάτες.

Στη συνολική λίστα εντάσσονται επίσης 405 κωδικοί σχολικών ειδών, με μέση έκπτωση 12%, με τη συμμετοχή δέκα αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των Μουστάκας, Max Stores και Ζαχαριάς.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημασία της πρωτοβουλίας δεν βρίσκεται τόσο στον απόλυτο αριθμό των κωδικών όσο στην παρουσία επώνυμων προϊόντων υψηλής κυκλοφορίας, τα οποία αγοράζονται συστηματικά από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Για πρώτη φορά μπαίνει και το κρέας
Νέο στοιχείο σε σχέση με τις προηγούμενες εθελοντικές πρωτοβουλίες μείωσης τιμών είναι η ένταξη, για πρώτη φορά, του κρέατος, μιας κατηγορίας με σημαντικό βάρος στη δαπάνη των νοικοκυριών.

Συνολικά έχουν ενταχθεί 100 κωδικοί κρέατος, ελληνικού και εισαγόμενου, με τη μέση μείωση να διαμορφώνεται στο 7,5%. Στη λίστα περιλαμβάνεται και το μοσχάρι, ενώ δεν περιλαμβάνεται το αρνί.

Οριακά υψηλότερα το επώνυμο καλάθι
Η πρωτοβουλία ξεκινά με το κόστος του επώνυμου καλαθιού να παραμένει ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το Weekly Barometer της Circana, το οποίο παρακολουθεί ένα μέσο προϊόν από καθεμία από τις 60 σημαντικότερες κατηγορίες FMCG και συνυπολογίζει τις προωθητικές ενέργειες, οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 72% της αγοράς σε αξία.

Το επώνυμο καλάθι διαμορφωνόταν στα 211,71 ευρώ στις 9 Αυγούστου, έναντι 210,73 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025, δηλαδή περίπου 0,5% υψηλότερα. Αντίθετα, το καλάθι private label υποχώρησε στα 144,25 ευρώ από 145,73 ευρώ, καταγράφοντας πτώση περίπου 1% σε ετήσια βάση.

Η διαφορά μεταξύ των δύο έφθανε έτσι τα 67,46 ευρώ, με την ένταξη περισσότερων από 870 επώνυμων κωδικών στη νέα πρωτοβουλία να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το εάν και κατά πόσο οι μειώσεις θα περιορίσουν την ψαλίδα με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Ποιοι μεγάλοι προμηθευτές συμμετέχουν
Σύμφωνα με τη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή για την Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, που έχει στη διάθεσή του το Capital, μεταξύ των σημαντικών βιομηχανιών και προμηθευτών που συμμετέχουν βρίσκονται οι Barilla Hellas, Unilever, Procter & Gamble, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Colgate-Palmolive, Numil Hellas, Coca-Cola HBC, Nestlé Hellas, Mondelēz, ΔΕΛΤΑ, Κρι Κρι, ΜΕΒΓΑΛ, Γρ. Σαράντης, Υφαντής, Μπάρμπα Στάθης, Optima, ΙΟΝ, Μέλισσα Κίκιζας και Creta Farms.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη οι Παπουτσάνης, Γιώτης, Κύκνος, Εύρηκα, Septona, Πίνδος, Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Παλίρροια, 3αλφα, Elbisco, Μινέρβα, Henkel Ελλάς, Beiersdorf, Mars Hellas, PepsiCo, Jacobs Douwe Egberts, L’Oréal, Λούλης, Flora Food, Ελληνικοί Χυμοί, Kafea Terra, Reckitt Healthcare Hellas, Αμβροσιάδης και ΕΛΓΕΚΑ.

Η συμμετοχή μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων αυξάνει το βάρος των προϊόντων υψηλής κυκλοφορίας μέσα στη συνολική λίστα και, κατ’ επέκταση, τη δυνητική επίδραση των μειώσεων στο καθημερινό καλάθι.

Πώς θα βλέπει τις μειώσεις ο καταναλωτής
Από σήμερα τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα φέρουν ειδική σήμανση στο ράφι, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας “PosoKanei”.

Μέσω της πλατφόρμας θα εμφανίζονται οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, οι κωδικοί που έχουν ενταχθεί και οι μειώσεις που εφαρμόζονται. Στα επώνυμα προϊόντα θα αποτυπώνεται εύρος μείωσης, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η διαφορετική πρόσθετη έκπτωση που μπορεί να εφαρμόζει κάθε αλυσίδα.

Από δύο έως τέσσερις μήνες οι μειώσεις
Η διάρκεια της πρωτοβουλίας διαφοροποιείται ανά επιχείρηση και κωδικό και κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις μήνες.

Για όσες επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί για δίμηνη συμμετοχή έχει συμφωνηθεί ότι στο επόμενο δίμηνο θα ενταχθούν νέοι κωδικοί, ενώ υπάρχουν ήδη προϊόντα για τα οποία η δέσμευση είναι τετράμηνη.

Περίπου ένα στα εννέα προϊόντα
Αν εξαιρεθούν τα σχολικά είδη που διατίθενται από τις εξειδικευμένες αλυσίδες, περίπου 1.550 προϊόντα της πρωτοβουλίας αφορούν το δίκτυο των σούπερ μάρκετ.

Η ακριβής αναλογία τους στο σύνολο των κωδικών της αγοράς αναμένεται να υπολογιστεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε ένα τυπικό σούπερ μάρκετ με περίπου 12.000 έως 15.000 κωδικούς, περίπου ένα στα εννέα προϊόντα έχει ενταχθεί μέχρι στιγμής στην πρωτοβουλία.

Ο αριθμός δίνει την κλίμακα της συμφωνίας, όχι όμως και το ύψος της πραγματικής εξοικονόμησης. Αυτή θα εξαρτηθεί από το βάρος των συγκεκριμένων προϊόντων στο καλάθι κάθε νοικοκυριού, τη μείωση του προμηθευτή και την τυχόν πρόσθετη έκπτωση της αλυσίδας.

Από σήμερα, επομένως, το ενδιαφέρον μεταφέρεται από τις λίστες στα ράφια. Οι περισσότεροι από 1.700 κωδικοί δείχνουν την έκταση της πρωτοβουλίας. Το πραγματικό της αποτέλεσμα, όμως, θα μετρηθεί στο ταμείο.

Πηγή: capital.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.