ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Το last minute δίνει νέα ώθηση στο καλοκαίρι – Στο +16% οι online κρατήσεις, πίσω τα ταξιδιωτικά γραφεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η ζή­τη­ση για ορ­γα­νω­μέ­να τα­ξί­δια στη Γερ­μα­νία αυ­ξά­νε­ται, με τον Ιού­λιο να κα­τα­γρά­φει αύ­ξη­ση 12% στον τζίρο σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­λιο του 2025.
  • Η συ­νο­λι­κή ει­κό­να για τη θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δο του 2026 είναι θε­τι­κή, με τον τζίρο να είναι 4% υψη­λό­τε­ρος από πέ­ρυ­σι, κυ­ρί­ως λόγω των κρα­τή­σε­ων τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής.
  • Το 65% των κρα­τή­σε­ων που έγι­ναν τον Ιού­νιο και τον Ιού­λιο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μέσω online πλατ­φορ­μών, με τον online τομέα να κα­τα­γρά­φει αύ­ξη­ση 16% σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι.
  • Για τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο 2026/2027, οι νέες κρα­τή­σεις του Ιου­λί­ου ήταν 11% υψη­λό­τε­ρες από πέ­ρυ­σι, αν και η ει­κό­να για τις ορ­γα­νω­μέ­νες δια­κο­πές πα­ρα­μέ­νει αδύ­να­μη με τζίρο 6% χα­μη­λό­τε­ρο.

Ισχυ­ρή ώθηση στις πω­λή­σεις των tour operators στη Γερ­μα­νία δί­νουν οι κρα­τή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής, με τον Ιού­λιο να κλεί­νει με αύ­ξη­ση 12% στον τζίρο σε σύ­γκρι­ση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2025, σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία στοι­χεία της Travel Data + Analytics (TDA).

Η συ­νο­λι­κή ει­κό­να για τη θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δο του 2026 βελ­τιώ­θη­κε επί­σης, με τον τζίρο να βρί­σκε­ται πλέον 4% πάνω από πέ­ρυ­σι, ένα­ντι +3% στο τέλος Ιου­νί­ου.

Τον Ιού­λιο, οι Γερ­μα­νοί δα­πά­νη­σαν πε­ρί­που 2,1 δισ. ευρώ για ορ­γα­νω­μέ­να τα­ξί­δια μέσω tour operators. Το 39% του νέου τζί­ρου αφο­ρού­σε ανα­χω­ρή­σεις μέσα στον Ιού­λιο και τον Αύ­γου­στο, ενώ ένα επι­πλέ­ον 29% αφο­ρού­σε τα­ξί­δια τον Σε­πτέμ­βριο και τον Οκτώ­βριο.

Για τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο 2026/2027 κα­τευ­θύν­θη­κε το 20% του τζί­ρου του Ιου­λί­ου, ενώ το υπό­λοι­πο 12% αφο­ρού­σε με­τα­γε­νέ­στε­ρες ανα­χω­ρή­σεις.

Η TDA απο­δί­δει την ισχυ­ρή ει­κό­να του last minute σε συν­δυα­σμό δύο πα­ρα­γό­ντων. Όπως εξή­γη­σε ο Director Business Development της εται­ρεί­ας, Roland Gassner, η φε­τι­νή ζή­τη­ση προ­έρ­χε­ται τόσο από τα­ξι­διώ­τες που κα­θυ­στέ­ρη­σαν να κλεί­σουν νω­ρί­τε­ρα όσο και από το συ­νή­θη όγκο κρα­τή­σε­ων των πιο αυ­θόρ­μη­των πε­λα­τών.

Μόνο οι κρα­τή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν έως και τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες πριν από την ανα­χώ­ρη­ση έφθα­σαν τον Ιού­νιο και τον Ιού­λιο σε συ­νο­λι­κό όγκο σχε­δόν 1,1 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, το 65% πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μέσω των online portals των tour operators και των πα­ρα­δο­σια­κών Online Travel Agencies (OTAs).

Η δια­φο­ρά με­τα­ξύ online και φυ­σι­κού δι­κτύ­ου γί­νε­ται πλέον ιδιαί­τε­ρα εμ­φα­νής και στο σύ­νο­λο της θε­ρι­νής πε­ριό­δου.

Από όλες τις μέχρι σή­με­ρα κρα­τή­σεις για το κα­λο­καί­ρι του 2026, το 46% του τζί­ρου προ­έρ­χε­ται από online κα­νά­λια, πο­σο­στό αυ­ξη­μέ­νο κατά 5 πο­σο­στιαί­ες μο­νά­δες σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Ενώ ο συ­νο­λι­κός θε­ρι­νός τζί­ρος της αγο­ράς είναι αυ­ξη­μέ­νος κατά 4%, ο online Vertrieb κα­τα­γρά­φει άνοδο 16%. Αντί­θε­τα, τα πα­ρα­δο­σια­κά τα­ξι­διω­τι­κά γρα­φεία βρί­σκο­νται 4% κάτω από τα περ­σι­νά επί­πε­δα.

Η TDA ση­μειώ­νει ότι προς το τέλος Ιου­λί­ου το εν­δια­φέ­ρον άρ­χι­σε να με­τα­το­πί­ζε­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο προς τις φθι­νο­πω­ρι­νές σχο­λι­κές δια­κο­πές, ενώ πα­ράλ­λη­λα άρ­χι­σε να ενι­σχύ­ε­ται και η ζή­τη­ση για τον χει­μώ­να.

Για τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο 2026/2027, οι νέες κρα­τή­σεις του Ιου­λί­ου ήταν 11% υψη­λό­τε­ρες από πέ­ρυ­σι, με απο­τέ­λε­σμα η σω­ρευ­τι­κή ει­κό­να της σεζόν να βελ­τιω­θεί.

Το έλ­λειμ­μα τζί­ρου για τον χει­μώ­να πε­ριο­ρί­στη­κε στο -2% στο τέλος Ιου­λί­ου, από -5% έναν μήνα νω­ρί­τε­ρα.

Ωστό­σο, στις ορ­γα­νω­μέ­νες δια­κο­πές τύπου πα­κέ­του ή με επι­μέ­ρους τα­ξι­διω­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, η ει­κό­να πα­ρα­μέ­νει πιο αδύ­να­μη, με τον τζίρο να βρί­σκε­ται 6% χα­μη­λό­τε­ρα σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Πα­ράλ­λη­λα, ο αριθ­μός των τα­ξι­διω­τών που έχουν ήδη κάνει κρά­τη­ση για τον ερ­χό­με­νο χει­μώ­να πα­ρα­μέ­νει 7% χα­μη­λό­τε­ρος σε ετή­σια βάση.

Δύο κα­τη­γο­ρί­ες ξε­χω­ρί­ζουν θε­τι­κά. Οι κρουα­ζιέ­ρες κα­τα­γρά­φουν αύ­ξη­ση 3% τόσο στον τζίρο όσο και στον αριθ­μό των επι­βα­τών, ενώ τα τα­ξί­δια με χερ­σαία μέσα εμ­φα­νί­ζουν πολύ ισχυ­ρό­τε­ρη ανά­πτυ­ξη, με +26% στον τζίρο και +12% στους τα­ξι­διώ­τες.

Η ανά­λυ­ση της TDA βα­σί­ζε­ται σε κρα­τή­σεις προ­ϊ­ό­ντων tour operators που πραγ­μα­το­ποιού­νται τόσο μέσω φυ­σι­κών τα­ξι­διω­τι­κών γρα­φεί­ων όσο και μέσω των online portals των ίδιων των διορ­γα­νω­τών και των OTAs, με βα­σι­κό πεδίο ανα­φο­ράς τα ορ­γα­νω­μέ­να τα­ξί­δια.

Πηγή: money-tourism.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.