ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουριστικά έσοδα: Από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο το 1 στα 3 ευρώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Το 1/3 των εσό­δων του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού προ­έρ­χε­ται από τη Γερ­μα­νία και το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, με τις πέντε με­γα­λύ­τε­ρες αγο­ρές να συ­νει­σφέ­ρουν το 53% συ­νο­λι­κά.
  • Η επο­χι­κό­τη­τα του του­ρι­σμού έχει μειω­θεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια, με το πο­σο­στό των εσό­δων από την πε­ρί­ο­δο Ιου­λί­ου-Σε­πτεμ­βρί­ου να πέ­φτει από 59% το 2019 σε 53% το 2025.
  • Ο ει­σερ­χό­με­νος του­ρι­σμός το 2025 κα­τέ­γρα­ψε αύ­ξη­ση 6% στις αφί­ξεις και 10% στις ει­σπρά­ξεις, ενώ οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις πα­ρου­σί­α­σαν ορια­κή αύ­ξη­ση 1%.
  • Η Μέση Διάρ­κεια Πα­ρα­μο­νής μειώ­θη­κε κατά 4,5%, ενώ η Μέση Δα­πά­νη ανά Δια­νυ­κτέ­ρευ­ση αυ­ξή­θη­κε κατά 8,8%, λόγω πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων και της αύ­ξη­σης των σύ­ντο­μων δια­κο­πών.

Το 1/3 των εσό­δων του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού προ­έρ­χο­νται από δύο ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές Γερ­μα­νία και Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, ενώ λίγο πάνω από το ήμισυ ή αλ­λιώς το 53% ει­σφέ­ρουν συ­νο­λι­κά οι 5 με­γα­λύ­τε­ρες αγο­ρές, που συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νουν και τις ΗΠΑ, τη Γαλ­λία και την Ιτα­λία. Την ίδια στιγ­μή η επο­χι­κό­τη­τα του «θερ­μού» γ’ τρι­μή­νου έστω κι αν πα­ρα­μέ­νει υψηλή, εντού­τοις, έχει μειω­θεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια και κα­τα­γρά­φε­ται σχε­τι­κή άμ­βλυν­ση. Ετσι, ενώ το 2019 η πε­ρί­ο­δος Ιου­λί­ου- Αυ­γού­στου- Σε­πτεμ­βρί­ου απέ­φε­ρε το 59% των του­ρι­στι­κών εσό­δων, το 2025 το πο­σο­στό αυτό μειώ­θη­κε στο 53%, ενώ μειω­μέ­νο είναι και το πο­σο­στό των αφί­ξε­ων επί του συ­νό­λου, από το 56% του 2019 στο 52% πέ­ρυ­σι.

Τα στοι­χεία προ­έρ­χο­νται από τη με­λέ­τη του Ιν­στι­τού­του του Συν­δέ­σμου Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ) για την «Ακτι­νο­γρα­φία Ει­σερ­χό­με­νου Του­ρι­σμού 2024-2025 – Προ­φίλ Αγο­ρών. Εξέ­λι­ξη του­ρι­στι­κών με­γε­θών και δει­κτών των κυ­ριό­τε­ρων αγο­ρών ει­σερ­χό­με­νου του­ρι­σμού στην Ελ­λά­δα».

Συ­νο­λι­κά, το 2025 ο ει­σερ­χό­με­νος του­ρι­σμός κα­τέ­γρα­ψε νέες μέ­γι­στες τιμές σε όρους αφί­ξε­ων και ει­σπρά­ξε­ων, όμως ο αριθ­μός των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων πα­ρου­σί­α­σε ορια­κή αύ­ξη­ση σε σύ­γκρι­ση με το 2024 ενώ ξε­πέ­ρα­σε ορια­κά τα προ παν­δη­μί­ας επί­πε­δα (+0,3%, 232,5 εκατ.), που ήταν η υψη­λό­τε­ρη τιμή από την έναρ­ξη της Έρευ­νας Συ­νό­ρων. Ο βα­σι­κός λόγος έχει να κάνει με τη μεί­ω­ση της μέσης διάρ­κειας πα­ρα­μο­νής στους ελ­λη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, με απο­τέ­λε­σμα την «ψα­λί­δα» που κα­τα­γρά­φε­ται στη σύ­γκρι­ση των αφί­ξε­ων με τις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις. Ει­δι­κό­τε­ρα, την πε­ρί­ο­δο 2024-2025 ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός κα­τέ­γρα­ψε:

• αφί­ξεις: +6% (από 36 εκατ. το 2024 σε 38 εκατ. το 2025),

• δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις: +1% (από 231 εκατ. το 2024 σε 233,1 εκατ. το 2025) και

• ει­σπρά­ξεις: +10% (από 20,6 δισ. ευρώ το 2024 σε 22,6 δισ. ευρώ το 2025).

Η Μέση Διάρ­κεια Πα­ρα­μο­νής συ­νέ­χι­σε την πτω­τι­κή της τάση και το 2025,  ση­μειώ­νο­ντας την πε­ρί­ο­δο 2024-2025 μεί­ω­ση κατά -4,5% (από 6,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2024 σε 6,1 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2025). Από την άλλη πλευ­ρά, η Μέση Δα­πά­νη ανά Δια­νυ­κτέ­ρευ­ση (ΜΔΔ) στο σύ­νο­λο της χώρας την πε­ρί­ο­δο 2024- 2025 κα­τέ­γρα­ψε αύ­ξη­ση κατά +8,8% (από 89,1 το 2024 σε 97 ευρώ το 2025). Κάτι που οφεί­λε­ται αφε­νός στην αύ­ξη­ση του κό­στους του του­ρι­στι­κού πα­κέ­του λόγω των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων και αφε­τέ­ρου της αύ­ξη­σης του με­ρι­δί­ου για δια­κο­πές σύ­ντο­μης διάρ­κειας (City Break) και επαγ­γελ­μα­τι­κά τα­ξί­δια, τα οποία αν και εμ­φα­νί­ζουν χα­μη­λή μέση διάρ­κεια πα­ρα­μο­νής συχνά χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από υψη­λό­τε­ρη ημε­ρή­σια δα­πά­νη, ένα­ντι των δια­κο­πών πα­ρα­θε­ρι­σμού που έχουν υψη­λό­τε­ρη διάρ­κεια πα­ρα­μο­νής.

Στη με­λέ­τη, το ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ κάνει λόγο για «αξιο­ση­μεί­ω­τη» δια­σπο­ρά των αγο­ρών του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, αφού, με εξαί­ρε­ση τις πέντε ση­μα­ντι­κό­τε­ρες αγο­ρές (Γερ­μα­νία, Ην. Βα­σί­λειο, ΗΠΑ, Γαλ­λία και Ιτα­λία), που συ­νει­σφέ­ρουν το 44% των αφί­ξε­ων, το 54% των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων και το 53% των ει­σπρά­ξε­ων, οι υπό­λοι­πες εί­κο­σι αγο­ρές έχουν με­ρί­διο μι­κρό­τε­ρο του 4% και στα τρία βα­σι­κά με­γέ­θη, με εξαί­ρε­ση την Βουλ­γα­ρία (6%), την Βό­ρεια Μα­κε­δο­νία (4,8%) και τη Ρου­μα­νία (4,1%) για τις αφί­ξεις. Από τη με­λέ­τη προ­κύ­πτουν και οι αγο­ρές με πε­ρι­θώ­ρια ανά­πτυ­ξης αν λη­φθεί υπόψη ότι η Σκαν­δι­να­βία (Δανία, Σου­η­δία, Νορ­βη­γία, Φιν­λαν­δία) αντι­προ­σω­πεύ­ει το 4,5% των αφί­ξε­ων, το 5,8% των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων και το 6,3% των ει­σπρά­ξε­ων, η Μέση Ανα­το­λή το 2,4% των αφί­ξε­ων, το 2,4% των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων και το 3,2% των ει­σπρά­ξε­ων και η Ασία το 3% των αφί­ξε­ων, το 3,2% των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων και το 4,1% των ει­σπρά­ξε­ων.

Οι τοπ αγο­ρές

Ως προς τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά των με­γα­λύ­τε­ρων αγο­ρών, ο ει­σερ­χό­με­νος του­ρι­σμός από την Γερ­μα­νία την πε­ρί­ο­δο 2024- 2025 ση­μεί­ω­σε αύ­ξη­ση κατά +10,2% (από 5,4 εκατ. το 2024 σε 6 εκατ. το 2025), με το με­ρί­διο αγο­ράς της γερ­μα­νι­κής αγο­ράς σε όρους αφί­ξε­ων για το 2025 να φτά­νει στο 15,7%. Οι ει­σπρά­ξεις από την Γερ­μα­νία την πε­ρί­ο­δο 2024-2025 εμ­φά­νι­σαν αύ­ξη­ση κατά +2,2% (από € 3,7 δισ. το 2024 σε € 3,8 δισ. το 2025). Το με­ρί­διο της γερ­μα­νι­κής αγο­ράς το 2025 σε όρους ει­σπρά­ξε­ων ανήλ­θε στο 16,7%. Η Μέση κατά Κε­φα­λή Δα­πά­νη (ΜΚΔ) για τη γερ­μα­νι­κή αγορά την πε­ρί­ο­δο 2024-2025 ση­μεί­ω­σε μεί­ω­ση κατά -7,2%, στα 635,9 το 2025 λόγω μι­κρό­τε­ρης διάρ­κειας πα­ρα­μο­νής στη χώρα μας. Οι δη­μο­φι­λέ­στε­ροι προ­ο­ρι­σμοί των του­ρι­στών από την Γερ­μα­νία στην Ελ­λά­δα το 2025 ήταν η Κρήτη, το Νότιο Αι­γαίο και η Κε­ντρι­κή Μα­κε­δο­νία.

Στην πε­ρί­πτω­ση του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου, ο ει­σερ­χό­με­νος του­ρι­σμός ση­μεί­ω­σε αύ­ξη­ση κατά +7,6%, από 4,5 εκατ. το 2024

σε 4,9 εκατ. το 2025, με με­ρί­διο αγο­ράς της βρε­τα­νι­κής αγο­ράς σε όρους αφί­ξε­ων για το 2025 στο 12,9%. Οι δη­μο­φι­λέ­στε­ροι προ­ο­ρι­σμοί των Βρε­τα­νών στην Ελ­λά­δα το 2025 ήταν το Νότιο Αι­γαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Ατ­τι­κή. Οι ει­σπρά­ξεις από το Ην. Βα­σί­λειο την πε­ρί­ο­δο 2024-2025 εμ­φά­νι­σαν αύ­ξη­ση κατά +18,4%, από 3,2 δισ. το 2024 σε 3,7 δισ. ευρώ το 2025, με το με­ρί­διο της βρε­τα­νι­κής αγο­ράς να αντι­στοι­χεί στο 16,6% επί του συ­νό­λου των ει­σπρά­ξε­ων. Ως προς τη ΜΚΔ αυτή αυ­ξή­θη­κε κατά 10% στα 765 ευρώ το 2025.

Στην πε­ρί­πτω­ση των ΗΠΑ, οι δη­μο­φι­λέ­στε­ροι προ­ο­ρι­σμοί στην Ελ­λά­δα το 2025 ήταν η Ατ­τι­κή, το Νότιο Αι­γαίο και η Πε­λο­πόν­νη­σος.

Σε ότι αφορά το με­ρί­διο της αμε­ρι­κα­νι­κής αγο­ράς στον ει­σερ­χό­με­νο του­ρι­σμό, πα­ρα­τη­ρού­με ότι το 2025 σε όρους:

• αφί­ξε­ων η αμε­ρι­κά­νι­κη αγορά κα­τεί­χε με­ρί­διο 4,1% όταν το 2024 ήταν 4,3%,

• δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων κα­τεί­χε με­ρί­διο 6,2% όταν το 2024 ήταν 6,4% και

• ει­σπρά­ξε­ων κα­τεί­χε με­ρί­διο 7,7% όσο ήταν και το 2024.

Οι ει­σπρά­ξεις κα­τέ­γρα­ψαν πέ­ρυ­σι αύ­ξη­ση κατά 9,7%, από 1,6 δισ. ευρώ το 2024 σε 1,7 δισ. ευρώ το 2025, ενώ στο +9,4% ήταν η ΜΚΔ στα 1.120 ευρώ το 2025.

Το α’ εξά­μη­νο του 2026

Με βάση τα στοι­χεία από την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος, την πε­ρί­ο­δο Ια­νουα­ρί­ου-Ιου­νί­ου 2026, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις κα­τέ­γρα­ψαν άνοδο κατά +14,8% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2025 και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 8,796 δισ. ευρώ, ενώ «φρένο» ση­μειώ­θη­κε τον Ιού­νιο: Ο πρώ­τος μήνας του κα­λο­και­ριού έκλει­σε με του­ρι­στι­κές ει­σπρά­ξεις κοντά στα 3,48 δισ. ευρώ, με άνοδο μόλις κατά 1,2% σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2025, οπότε το αντί­στοι­χο νού­με­ρο είχε δια­μορ­φω­θεί λίγο πάνω στα 3,43 δισ. ευρώ.

Σε επί­πε­δο εξα­μή­νου, το θε­τι­κό ισο­ζύ­γιο οφεί­λε­ται στην αύ­ξη­ση τόσο των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των χωρών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης κατά +10,7%, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 4,53 δισ. ευρώ, όσο και των ει­σπρά­ξε­ων από κα­τοί­κους των λοι­πών χωρών κατά +19,7%, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3,86 δισ. ευρώ. Σε επι­μέ­ρους αγο­ρές, οι ει­σπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία ση­μεί­ω­σαν πτώση κατά -6,3% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,276 δισ. ευρώ, ενώ και οι ει­σπρά­ξεις από τη Γαλ­λία μειώ­θη­καν κατά -7,4% στα 414 εκατ. ευρώ. Υψη­λό­τε­ρες κατά +31,1% ήταν οι ει­σπρά­ξεις από την Ιτα­λία, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 470 εκατ. ευρώ, ξε­περ­νώ­ντας τη γαλ­λι­κή αγορά. Από τις λοι­πές χώρες, άνοδο κατά +8,5% πα­ρου­σί­α­σαν οι ει­σπρά­ξεις από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, οι οποί­ες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,179 δισ. ευρώ, ενώ και οι ει­σπρά­ξεις από τις ΗΠΑ αυ­ξή­θη­καν κατά +10,8% στα 797 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.