Για τα πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Erminio που έπληξαν τη Ρόδο την περασμένη Τετάρτη, με θυελλώδεις ανέμους 10 μποφόρ που σφυροκοπούσαν το νησί σε συνδυασμό με τις έντονες βροχές, μίλησε στον Real Voice και τη Νατάσα Παμπρή, ο Άρης Μαρτάκης, καπετάνιος, ιδιοκτήτης ημερόπλοιου και γραμματέας του Σωματείου Ημερόπλοιων σκαφών Ρόδου.
Ο ίδιος, την ώρα που οι θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν με μανία, βρισκόταν στο σκάφος του, επιχειρώντας να το σώσει από τα μανιασμένα κύματα, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, στην μαρίνα του Μανδρακίου και όλοι μαζί προσπαθούσαν να αλληλοβοηθηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό από τις εικόνες μέσα από το video που ανήρτησε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε viral σε όλη την Ελλάδα, ότι ο λιμενοβραχίονας είχε «εξαφανισθεί» στους Μύλους, αφού η θάλασσα λυσσομανούσε από το λιμάνι κι ερχόταν με ορμητική φορά προς την μαρίνα Μανδρακίου όπου είχε γίνει ένα…
Ζημιές προκλήθηκαν σε σκάφη που βρίσκονταν ελλιμενισμένα στο σημείο, ενώ -όπως ο ίδιος περιγράφει- έφευγαν από την μανία του καιρού αντικείμενα από το λιμάνι κι έφταναν στην μαρίνα, ενώ μέρος της ασφάλτου ξηλώθηκε!

«Πλέον ο καιρός έχει αλλάξει. Έχουν παρατηρηθεί ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Την Τετάρτη αν δεν ήμασταν μέσα παρόντες θα ήταν καταστροφικό για τα σκάφη μας. Από την οργή του κύματος έσπαγαν κάβοι. Σκεφτείτε ότι ερχόντουσαν αντικείμενα από το λιμάνι της Ακαντιάς και κατέληγαν στον λιμενοβραχίονα της μαρίνας Μανδρακίου. Για μας είναι δουλειά μας.
Πολλοί γράφανε ότι κάνετε τους ήρωες. Δεν κάνουμε τους ήρωες. Είμαστε συνηθισμένοι πλέον σε αυτό. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε και μέσα στα σκάφη μας γιατί είναι επικίνδυνο να τα αφήσουμε μόνα τους. Αν δεν ήμασταν εκεί, να συμπληρώνουμε σχοινιά, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να βάζουμε μπαλόνια μεταξύ των σκαφών, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες ζημιές», όπως είπε.
Ο κ. Μαρτάκης ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία 9 χρόνια στη Ρόδο και υπογράμμισε ότι είναι από τα πλέον ακραία φαινόμενα που έχει βιώσει ο ίδιος.
Ο καπετάνιος και πλοιοκτήτης αναφέρθηκε και στην νέα τουριστική σεζόν που για τα τουριστικά ημερόπλοια ξεκινάει ουσιαστικά για τα περισσότερα στις αρχές Μαΐου. «Αν και νωρίτερα, έχουν ξεκινήσει αρκετοί συνάδελφοι. Προς το παρόν όλοι είμαστε λίγο συγκρατημένοι με τον πόλεμο γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αισιόδοξοι είμαστε, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες ακυρώσεις», επεσήμανε σχετικά. Μάλιστα με τα ημερόπλοια επιλέγουν να κάνουν ημερήσια πλόες και εκδρομές επισκέπτες της Ρόδου από όλη την Ευρώπη, αλλά και Αμερικανοί που συνήθως βρίσκονται στο νησί με κρουαζιερόπλοια.













