ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Filerimos Trail to the Cross: Σήμερα η εκκίνηση στους πρόποδες της Φιλερήμου

Δημήτρης Στούμπης 1 λεπτό ανάγνωση
Φιλερημος- τρεξιμο

Σή­με­ρα Κυ­ρια­κή 15 Φε­βρουα­ρί­ου θα διε­ξα­χθεί ο 3ος αγώ­νας  με την επω­νυ­μία «Filerimos Trail to the Cross» και αξί­ζει να υπεν­θυ­μί­σου­με τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα ση­μεία της προ­κή­ρυ­ξης, που ανα­φέ­ρουν τα εξής:

«Ο Δω­δε­κα­νη­σια­κός Εκ­παι­δευ­τι­κός Αθλη­τι­κός Σύλ­λο­γος Δάφνη Ρόδου συν­διορ­γα­νώ­νει με τον Αθλη­τι­κό Όμιλο Ρόδου ο Ανταί­ος, το αθλη­τι­κό κα­τά­στη­μα Vargas Sport, την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου (Τμήμα Αθλη­τι­σμού), την Διεύ­θυν­ση του Δήμο Ρόδου τον 3ο  αγώνα ‘’Filerimos Trail to the Cross’’, με την στή­ρι­ξη της Ένω­σης Αθλη­τι­κών Σω­μα­τεί­ων ΣΕΓΑΣ Δω­δε­κα­νή­σου, του Συν­δέ­σμου Κρι­τών Δω­δε­κα­νή­σου, και της Δη­μο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Ια­λυ­σού, της Εφο­ρεί­ας Αρ­χαιο­τή­των Ρόδου και της Δα­σι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ρόδου την Κυ­ρια­κή 15 Φε­βρουα­ρί­ου 2026.

Πρό­κει­ται για Αγώνα Ορει­νού Δρό­μου & Πε­ρι­πέ­τειας στην πε­ρι­με­τρι­κή δια­δρο­μή της Φι­λε­ρή­μου Ια­λυ­σού αλλά και στα μο­νο­πά­τια της, σύμ­φω­να με τους κα­νό­νες και τις προ­δια­γρα­φές του ΣΕΓΑΣ, της WA, και της ITRA.

ΤΟΠΟΣ – ΗΜΕ­ΡΟ­ΜΗ­ΝΙΑ ΑΓΩΝΑ: Φι­λέ­ρη­μος, Ιά­λυ­σος, Ρόδος – Κυ­ρια­κή 15 Φε­βρουα­ρί­ου 2026.

ΑΦΕ­ΤΗ­ΡΙΑ & ΤΕΡ­ΜΑ­ΤΙ­ΣΜΟΣ: Η εκ­κί­νη­ση θα δοθεί στον δρόμο μπρο­στά στον υπαί­θριο σταθ­μό της πυ­ρο­σβε­στι­κής που βρί­σκε­ται πριν τον δρόμο προς τον Φι­λέ­ρη­μο και ο τερ­μα­τι­σμός θα γίνει στο ίδιο ση­μείο.

ΑΠΟ­ΣΤΑ­ΣΗ ΟΡΕΙ­ΝΟΥ ΔΡΟ­ΜΟΥ

Αγώ­νας Ορει­νού Δρό­μου & Πε­ρι­πέ­τειας 7.500μ.

Αγώ­νας Ορει­νού Δρό­μου & Πε­ρι­πέ­τειας 15.400μ.

Παι­δι­κός Αγώ­νας Ορει­νού Δρό­μου 1.000μ.

ΩΡΑ ΕΚ­ΚΙ­ΝΗ­ΣΗΣ ΑΓΩΝΑ

•Η εκ­κί­νη­ση θα δοθεί στις 10:00 για τα 15.400μ.

•Η εκ­κί­νη­ση θα δοθεί στις 10:05 για τα 7.500μ.

•Η εκ­κί­νη­ση θα δοθεί στις 12:00 για τον παι­δι­κό αγώνα 1.000μ

ΔΙ­ΚΑΙΩ­ΜΑ ΣΥΜ­ΜΕ­ΤΟ­ΧΗΣ – ΗΛΙ­ΚΙΕΣ ΣΥΜ­ΜΕ­ΤΕ­ΧΟ­ΝΤΩΝ – ΔΗ­ΛΩ­ΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κα­τη­γο­ρί­ες Ηλι­κί­ες Έτη Γέν­νη­σης Από­στα­ση Αγώνα ‘’FILERIMOS  MOUNTAIN RUN’’

Κ18 – Κ20 – Κ23 – Α-Γ Κ18 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 2010-2009-2008- Κ.Ο.Κ 15.400 μέτρα 7.500μ.

Κ16 Κ16 2011-2012 7.500μ

Κ14 – Κ12 – Κ10 & με συ­νο­δεία ενη­λί­κων Κ14 και κάτω 2013-2014 και μι­κρό­τε­ρα παι­διά 1.000 μέτρα

ΠΕ­ΡΙ­ΓΡΑ­ΦΗ ΔΙΑ­ΔΡΟ­ΜΩΝ – (σε πε­ρί­πτω­ση αλ­λα­γής των απο­στά­σε­ων θα γίνει ορθή τρο­πο­ποι­η­μέ­νη επα­νά­λη­ψη)

15.400μ.: Η εκ­κί­νη­ση θα δοθεί στον δρόμο μπρο­στά στον υπαί­θριο σταθ­μό της πυ­ρο­σβε­στι­κής που βρί­σκε­ται πριν τον δρόμο προς τον Φι­λέ­ρη­μο και ο τερ­μα­τι­σμός θα γίνει στο ίδιο ση­μείο.

Είναι χω­μά­τι­νη κυ­κλι­κή δια­δρο­μή μή­κους 15,450 μέ­τρων με συ­νο­λι­κή  θε­τι­κή υψο­με­τρι­κή δια­φο­ρά να φτά­νει τα 415 μέτρα, με ψη­λό­τε­ρο ση­μείο τα 255 μέτρα.

Ένας αγώ­νας βου­νού από­στα­σης 15.450 μέ­τρων σε χω­μά­τι­νο τερέν αλλά και άσφαλ­το

Ο αγώ­νας ξε­κι­νά­ει από το φυ­λά­κια της πυ­ρο­σβε­στι­κής  και θα κι­νη­θεί αρι­στε­ρό­στρο­φα στο χω­μά­τι­νο δα­κτύ­λιο της Φι­λε­ρή­μου , τα 2 πρώτα χι­λιό­με­τρα είναι ήπιες ανη­φο­ρο­κα­τη­φό­ρες από το 2ο έως το 3.5ο χι­λιό­με­τρο συ­να­ντά­με την πρώτη πα­ρα­τε­τα­μέ­νη ανη­φό­ρα. Ολο­κλη­ρώ­νου­με τον πε­ρι­με­τρι­κό δα­κτύ­λιο της Φι­λε­ρή­μου που είναι 8.222 μέτρα. Στην συ­νέ­χεια μπαί­νου­με κα­τευ­θεί­αν στο μο­νο­πά­τι που βρί­σκε­ται δεξιά μας, είναι χω­μά­τι­νο ανη­φο­ρι­κό, από­στα­σης 200μ και μας βγά­ζει στην άσφαλ­το της Φι­λε­ρή­μου, όπου στρί­βου­με δεξιά και συ­νε­χί­ζου­με την ανη­φό­ρα για 500 μέτρα πε­ρί­που, πάνω στην  στρο­φή στρί­βου­με δεξιά στον χω­μα­τό­δρο­μο για 20 μέτρα, όπου στρί­βου­με αρι­στε­ρά για να μπού­με στο δεύ­τε­ρο χω­μά­τι­νο μο­νο­πά­τι το οποίο είναι πα­ρα­τε­τα­μέ­νο και αρ­κε­τά ανη­φο­ρι­κό με το τε­λεί­ω­μά του να μας βγά­ζει στον παλιό δρόμο της Φι­λε­ρή­μου. Εκεί θα στρί­ψου­με δεξιά και θα ακο­λου­θή­σου­με τον δρόμο όπου θα πε­ρά­σου­με και από μία κρήνη, η ολο­κλή­ρω­ση του πα­λιού δρό­μου θα μας φέρει και πάλι στην ανη­φό­ρα της Φι­λε­ρή­μου όπου θα στρί­ψου­με δεξιά για να συ­νε­χί­σου­με προς την πλα­τεία-πάρ­κιγκ της Φι­λε­ρή­μου. Εκεί θα συ­να­ντή­σου­με την εί­σο­δο προς το Μο­να­στή­ρι της Φι­λε­ρή­μου στα αρι­στε­ρά μας και στα δεξιά μας την Οδό του Μαρ­τυ­ρί­ου! Εμείς θα στρί­ψου­με ΔΕΞΙΑ στην οδό του Μαρ­τυ­ρί­ου όπως ονο­μά­ζε­ται το δρο­μά­κι με τις δύο με­γά­λες σει­ρές από κέρ­δους, εκεί υπάρ­χουν μπρού­τζι­νες απει­κο­νί­σεις και βωμοί που θυ­μί­ζουν τα Πάθη του Χρι­στού και την άνοδο Του στο Γολ­γο­θά.

Το γρα­φι­κό πλα­κό­στρω­το αυτό δρο­μά­κι οδη­γεί σε ένα δώμα όπου θα πρέ­πει να ανε­βού­με τα σκα­λιά που οδη­γούν στον Σταυ­ρό ύψους 18 μέ­τρων, κά­νου­με ανα­στρο­φή  αρι­στε­ρό­στρο­φη από τον γι­γά­ντιο τσι­με­ντέ­νιο Σταυ­ρό και κα­τε­βαί­νου­με από την ίδια δια­δρο­μή συ­νε­χί­ζο­ντας στην ασφάλ­τι­νη κα­τη­φό­ρα της Φι­λε­ρή­μου για 2χλμ πε­ρί­που, όπου θα συ­να­ντή­σου­με την εκ­κλη­σία του Προ­φή­τη Ηλία και θα συ­νε­χί­σου­με στον δρόμο προς το φυ­λά­κιο πυ­ρο­σβε­στι­κής όπου είναι ο τερ­μα­τι­σμός. Η δια­δρο­μή που πε­ρι­γρά­ψα­με είναι κυ­κλι­κή κλει­στή 15,450μ. με ελά­χι­στο ύψος τα 5μ. μέσο ύψος τα 130 μέτρα και μέ­γι­στο ύψος τα 255 μέτρα. Η δια­δρο­μή θα είναι πλή­ρως ση­μα­το­δο­τη­μέ­νη. Σταθ­μοί υδρο­δο­σί­ας θα βρί­σκο­νται  κάθε 4χλμ πε­ρί­που, όπως και στην εκ­κί­νη­ση και τερ­μα­τι­σμό.

7.500μ.: Η εκ­κί­νη­ση θα δοθεί στον δρόμο μπρο­στά στον υπαί­θριο σταθ­μό της πυ­ρο­σβε­στι­κής που βρί­σκε­ται πριν τον δρόμο προς τον Φι­λέ­ρη­μο και ο τερ­μα­τι­σμός θα γίνει στο ίδιο ση­μείο.

Είναι χω­μά­τι­νη κυ­κλι­κή δια­δρο­μή μή­κους 7,500 μέ­τρων με συ­νο­λι­κή  θε­τι­κή υψο­με­τρι­κή δια­φο­ρά να φτά­νει τα 251 μέτρα, με ψη­λό­τε­ρο ση­μείο τα 255 μέτρα.

Ένας αγώ­νας που θα δο­κι­μά­σει σί­γου­ρα τις δυ­νά­μεις σου, πα­ρό­λο που είναι μι­κρής από­στα­σης! 7.500 μέτρα με 251 μέτρα υψο­με­τρι­κής δια­φο­ράς σε χω­μά­τι­νο και ασφάλ­τι­νο τερέν με μο­νο­πά­τια και πλα­κό­στρω­το όπου θα γί­νε­ται συ­νε­χή εναλ­λα­γή τους, σί­γου­ρα θα είναι ένας πολύ ωραί­ος και δυ­να­τός αγώ­νας για τους γρή­γο­ρους δρο­μείς αλλά και μία ευ­και­ρία για αυ­τούς που τρέ­χουν αγώ­νες δρό­μου να πά­ρουν μία γεύση από ανη­φό­ρες σε trail αγώ­νες. Η  κα­τη­φό­ρα για λό­γους ασφά­λειας θα είναι ασφάλ­τι­νη. Επί­σης θα είναι μία ευ­και­ρία για πε­ζο­πό­ρους που θέ­λουν να πε­ρά­σουν από τα πα­νέ­μορ­φα δα­σι­κά μο­νο­πά­τια της Φι­λε­ρή­μου να δουν την πρώτη κρήνη στην δια­δρο­μή να πε­ρά­σουν μέσα από την Οδό του Μαρ­τυ­ρί­ου και να συ­να­ντή­σουν τον επι­βλη­τι­κό Σταυ­ρό της!

Ο αγώ­νας ξε­κι­νά­ει από τους πρό­πο­δες της Φι­λε­ρή­μου στο φυ­λά­κιο της πυ­ρο­σβε­στι­κής. Για 150 μέτρα τρέ­χου­με δε­ξιό­στρο­φα στον δα­κτύ­λιο και κά­νου­με ανα­στρο­φή στα 150μ για να γυ­ρί­σου­με από εκεί που ξε­κι­νή­σα­με, όπου μπαί­νου­με δεξιά κα­τευ­θεί­αν στο μο­νο­πά­τι. Αυτό γί­νε­ται για να υπάρ­ξει απο­συμ­φό­ρη­ση στο μο­νο­πά­τι. Το μο­νο­πά­τι είναι χω­μά­τι­νο ανη­φο­ρι­κό, από­στα­σης 200μ και μας βγά­ζει στην άσφαλ­το της Φι­λε­ρή­μου, όπου στρί­βου­με δεξιά και συ­νε­χί­ζου­με την ανη­φό­ρα για 500 μέτρα πε­ρί­που. Πάνω στην  στρο­φή στρί­βου­με δεξιά στον χω­μα­τό­δρο­μο για 20 μέτρα όπου στρί­βου­με αρι­στε­ρά για να μπού­με στο δεύ­τε­ρο χω­μά­τι­νο μο­νο­πά­τι το οποίο είναι πα­ρα­τε­τα­μέ­νο και αρ­κε­τά ανη­φο­ρι­κό με το τε­λεί­ω­μά του να μας βγά­ζει στον παλιό δρόμο της Φι­λε­ρή­μου. Εκεί θα στρί­ψου­με δεξιά και θα ακο­λου­θή­σου­με τον δρόμο όπου θα πε­ρά­σου­με από μία κρήνη.

Η ολο­κλή­ρω­ση του πα­λιού δρό­μου θα μας φέρει και πάλι στην ανη­φό­ρα της Φι­λε­ρή­μου, όπου θα στρί­ψου­με δεξιά για να συ­νε­χί­σου­με προς την πλα­τεία-πάρ­κιγκ της Φι­λε­ρή­μου. Εκεί θα συ­να­ντή­σου­με την εί­σο­δο προς το Μο­να­στή­ρι της Φι­λε­ρή­μου στα αρι­στε­ρά μας και στα δεξιά μας την Οδό του Μαρ­τυ­ρί­ου! Εμείς θα στρί­ψου­με ΔΕΞΙΑ στην οδο του Μαρ­τυ­ρί­ου όπως ονο­μά­ζε­ται το δρο­μά­κι με τις δύο με­γά­λες σει­ρές από κέρ­δους. Εκεί υπάρ­χουν μπρού­τζι­νες απει­κο­νί­σεις και βωμοί που θυ­μί­ζουν τα Πάθη του Χρι­στού και την άνοδο του στον Γολ­γο­θά.

Το γρα­φι­κό πλα­κό­στρω­το αυτό δρο­μά­κι οδη­γεί σε ένα δώμα όπου θα πρέ­πει να ανε­βού­με τα σκα­λιά που οδη­γούν στον Σταυ­ρό ύψους 18 μέ­τρων, κά­νου­με ανα­στρο­φή  αρι­στε­ρό­στρο­φη από τον γι­γά­ντιο τσι­με­ντέ­νιο Σταυ­ρό και κα­τε­βαί­νου­με από την ίδια δια­δρο­μή συ­νε­χί­ζο­ντας στην ασφάλ­τι­νη κα­τη­φό­ρα της Φι­λε­ρή­μου για 2χλμ πε­ρί­που, όπου θα συ­να­ντή­σου­με την εκ­κλη­σία του Προ­φή­τη Ηλία, συ­νε­χί­ζο­ντας στην άσφαλ­το μέχρι και τον τερ­μα­τι­σμό.

Η δια­δρο­μή που πε­ρι­γρά­ψα­με είναι κυ­κλι­κή κλει­στή 7,200μ. με ελά­χι­στο ύψος τα 5μ. μέσο ύψος τα 130 μέτρα και μέ­γι­στο ύψος τα 255 μέτρα.

Η δια­δρο­μή θα είναι πλή­ρως ση­μα­το­δο­τη­μέ­νη. Σταθ­μοί υδρο­δο­σί­ας θα βρί­σκο­νται στο πάρ­κινγ της μονής της Φι­λε­ρή­μου, και εκ­κί­νη­ση-τερ­μα­τι­σμός.

1.000μ.: Τα 1.000 μέτρα παι­δι­κού αγώνα θα έχουν το ίδιο ση­μείο εκ­κί­νη­σης και τερ­μα­τι­σμού. Τα παι­διά μόνα τους ή και με τους συ­νο­δούς τους μπο­ρούν να τρέ­ξουν ή να περ­πα­τή­σουν μέχρι τα 500 μέτρα που θα είναι η ανα­στρο­φή και θα επι­στρέ­ψουν στο τερ­μα­τι­σμό.

ΟΡ­ΓΑ­ΝΩ­ΣΗ ΑΓΩΝΑ

GENERAL MANAGER: VARGAS JOHAN

ΔΙΕΥ­ΘΥ­ΝΤΗΣ ΑΓΩΝΑ: ΠΟ­ΤΣΟΣ ΣΑΒ­ΒΑΣ

ΤΕ­ΧΝΙ­ΚΟΣ ΔΙΕΥ­ΘΥ­ΝΤΗΣ: ΔΙΑ­ΚΟ­ΝΙ­ΚΟ­ΛΑΣ ΣΑΒ­ΒΑΣ

ΠΡΟ­Ε­ΔΡΟΣ ΔΕΑΣ ΔΑΦΝΗ ΡΟΔΟΥ: ΔΙΑ­ΚΟ­ΝΙ­ΚΟ­ΛΑΣ ΙΩ­ΑΝ­ΝΗΣ

ΠΡΟ­Ε­ΔΡΟΣ Α.Ο. ΑΝΤΑΙΟΣ: ΒΟΛΑ ΜΑΡΙΑ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.