ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FITUR 4all: Άνοδος 10% στον προσβάσιμο τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
FITOUR

Αύξηση κατά 10% κατέ­γραψε το 2025 ο αριθμός των του­ρι­στών με κάποια μορφή μειω­μέ­νης κινη­τι­κό­τη­τας στην Ισπανία, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη δυνα­μική ανά­πτυξη του προ­σβά­σι­μου του­ρι­σμού και την ανάγκη συνέ­χι­σης των πολι­τι­κών που θα καθιε­ρώ­σουν τη χώρα ως διεθνές σημείο ανα­φο­ράς στον «του­ρι­σμό για όλους». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που ανα­δεί­χθηκε την Παρα­σκευή στο FITUR 4all, την εξει­δι­κευ­μένη ενότητα της Διε­θνούς Του­ρι­στι­κής Έκθεσης FITUR.

Στο FITUR 4all συνα­ντή­θη­καν ειδικοί, θεσμι­κοί εκπρό­σω­ποι και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι υπο­γράμ­μι­σαν ότι η προ­σβα­σι­μό­τητα δεν απο­τε­λεί πλέον εξει­δι­κευ­μένη πολι­τική, αλλά κρίσιμο παρά­γο­ντα αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, και­νο­το­μίας και θετικού κοι­νω­νι­κού αντί­κτυ­που για τον του­ρι­στικό κλάδο.

Ο πρό­ε­δρος της Impulsa Igualdad, Φραν­σί­σκο Σαρδόν, τόνισε ότι «ο προ­σβά­σι­μος του­ρι­σμός γνω­ρί­ζει σημα­ντική ανά­πτυξη» και ότι «ο κλάδος είναι πλέον πεπει­σμέ­νος τόσο για τη σημασία του όσο και για την οικο­νο­μική απόδοση που προ­σφέ­ρει». Παρου­σιά­ζο­ντας στοι­χεία, ανέφερε πως η Ισπανία σημεί­ωσε αύξηση 10% στους του­ρί­στες με μειω­μένη κινη­τι­κό­τητα το 2025, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η Impulsa Igualdad συνε­χί­ζει να εργά­ζε­ται ώστε «η Ισπανία να εδραιω­θεί ως η χώρα-πρότυπο για τον του­ρι­σμό για όλους». Παράλ­ληλα, εξέ­φρασε την ικα­νο­ποί­ησή του για την καθιέ­ρωση των FITUR 4all Awards ως κορυ­φαίων διεθνών δια­κρί­σεων στον τομέα του προ­σβά­σι­μου του­ρι­σμού.

Στρογ­γυλή τράπεζα για τις δημό­σιες πολι­τι­κές συντό­νισε ο Ίγκορ Στε­φά­νο­βιτς, επι­κε­φα­λής Πολι­τι­σμού, Ηθικής και Κοι­νω­νι­κής Ευθύνης του UN Tourism, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «οι κυβερ­νή­σεις έχουν καθήκον να δια­σφα­λί­ζουν τον προ­σβά­σιμο του­ρι­σμό για όλους, τόσο ως ανθρώ­πινο δικαί­ωμα όσο και ως σημα­ντική επι­χει­ρη­μα­τική ευκαι­ρία». Όπως σημεί­ωσε, «σε οποια­δή­ποτε χρονική στιγμή, το ένα τρίτο του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού έχει ειδικές ανάγκες πρό­σβα­σης λόγω ηλικίας, ανα­πη­ρίας ή κατά­στα­σης υγείας».

Από την πλευρά του, ο διευ­θυ­ντής Του­ρι­σμού της Impulsa Igualdad, Μιγκέλ Καράσκο, ανέλυσε τη διεθνή θέση της Ισπα­νίας ως προ­σβά­σι­μου προ­ο­ρι­σμού, επι­ση­μαί­νο­ντας σημα­ντι­κές δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ανάμεσα στις αγορές προ­έ­λευ­σης. Ενδει­κτικά, η γαλλική αγορά προτιμά πιο ενεργές μορφές του­ρι­σμού και μικρό­τε­ρης διάρ­κειας ταξίδια, ενώ οι επι­σκέ­πτες από τη Βόρεια Αμερική επι­λέ­γουν μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας δια­μο­νές, πολι­τι­στικό και γαστρο­νο­μικό του­ρι­σμό, με υψη­λό­τερο μέσο όρο ηλικίας.

Νέα του­ρι­στική ταυ­τό­τητα από την Turespaña

Η ανα­πλη­ρώ­τρια γενική διευ­θύ­ντρια Μάρ­κε­τινγκ της Turespaña, Μπάρ­μπαρα Κούτο, χαρα­κτή­ρισε την προ­σβα­σι­μό­τητα «όλο και πιο κρίσιμο ζήτημα, τόσο σε επίπεδο του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος όσο και από ανθρώ­πινη σκοπιά». Παρου­σί­ασε τη νέα του­ρι­στική ταυ­τό­τητα της Ισπα­νίας, «Think you know Spain? Think again», η οποία προωθεί έναν πιο χαλαρό ρυθμό ταξι­διού και ανα­δει­κνύει τη χώρα ως ποι­κι­λό­μορφο, και­νο­τόμο και προ­σβά­σιμο προ­ο­ρι­σμό, με την ισότητα ευκαι­ριών στον πυρήνα της στρα­τη­γι­κής της σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασί­λειο.

Τη σημασία της εκπαί­δευ­σης των επαγ­γελ­μα­τιών ανέ­δειξε ο CEO της Accessible Travel Solutions, Τζον Σέιτζ, τονί­ζο­ντας ότι απο­τε­λεί τη βάση για την ποιο­τική εξυ­πη­ρέ­τηση ταξι­διω­τών με ειδικές ανάγκες. Παράλ­ληλα, ο CEO της World Sustainable Hospitality Alliance, Γκλεν Μαν­τζιούκ, επι­σή­μανε τον ρόλο της κοι­νω­νι­κής βιω­σι­μό­τη­τας και της προ­σβα­σι­μό­τη­τας στα κατα­λύ­ματα παγκο­σμίως, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την ανάγκη «να χτιστεί μια βιο­μη­χα­νία στην οποία όλοι μπορούν να ανήκουν».

Το FITUR 4all παρου­σί­ασε επίσης παρα­δείγ­ματα προ­ο­ρι­σμών, με εκπρο­σώ­πους από το Περού, την Κολομ­βία, την Επαρ­χιακή Διοί­κηση της Βαρ­κε­λώ­νης και τη Βισκαϊα, ενώ προ­ο­ρι­σμοί όπως η Φλάνδρα, η Γερ­μα­νία και η Αυστρία υπο­γράμ­μι­σαν ότι η προ­σβα­σι­μό­τητα απο­τε­λεί πλέον βασικό πυλώνα αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας. Τέλος, εται­ρείες όπως οι iUrban, Visualfy, Navilens και ParkDis ανέ­δει­ξαν τον ρόλο της ψηφια­κής και­νο­το­μίας στην άρση εμπο­δίων και την ενί­σχυση της αυτο­νο­μίας των ταξι­διω­τών.

Η ημέρα ολο­κλη­ρώ­θηκε με την απονομή των 3ων FITUR 4all Awards, που βρα­βεύ­ουν προ­ο­ρι­σμούς, επι­χει­ρή­σεις και οργα­νι­σμούς στην πρώτη γραμμή της μετά­βα­σης προς έναν πιο προ­σβά­σιμο και υπεύ­θυνο του­ρι­σμό. Σήμερα Σάββατο 24 Ιανουα­ρίου παρου­σιά­ζο­νται σεις ενη­μέ­ρω­σης και εργα­στή­ρια για το ευρύ κοινό.

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.