«Χρειαζόμαστε Περιφέρειες με ισχυρή φωνή και ρόλο, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πραγματικές ανάγκες» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της προς την ‘δ’ η κα Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και Mέλος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI.
Αναφορικά με τον Τουρισμό, τονίζει πως «Χρειάζεται ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να στηριχθούν επαρκώς επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό» ενώ, για τις νησιωτικές περιοχές, αναφέρει ότι «ζητούμε να στηρίξει η Ευρώπη τα νησιά και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ανάγκες των νησιωτικών περιφερειών».
• Κυρία Κουντουρά, ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, πρώην υπουργός Τουρισμού, και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για την ευρωπαϊκή πολιτική για την οδική ασφάλεια έως το 2030 γνωρίζετε τα θέματα αυτά. Με την Ευρώπη σήμερα να παραμένει ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός και την Ελλάδα να σημειώνει διαρκή άνοδο στα τουριστικά της μεγέθη, ποιες είναι οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες έως το 2030;
Οι σύγχρονες, ανθεκτικές και ασφαλείς υποδομές είναι μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα, που υστερεί σημαντικά.
Ως Υπουργός Τουρισμού την περίοδο 2015-2019 με την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, καθιερώσαμε την Ελλάδα στους 10 πιο δημοφιλείς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Με τα συνεχή ιστορικά ρεκόρ, εξασφαλίσαμε σε μία πενταετία την αλματώδη αύξηση των αφίξεων και εσόδων, και ένα πρωτοφανές κύμα νέων τουριστικών επενδύσεων. Μετά από αυτήν την τεράστια επιτυχία, σχεδιάσαμε και αφήσαμε μία αναπτυξιακή στρατηγική υποδομών 2019-2023 με προτάσεις έργων μεταξύ άλλων για τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα οδικά δίκτυα, τη διαχείριση απορριμμάτων και έργα αφαλάτωσης, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των τουριστικών προορισμών. Η σημερινή κυβέρνηση, παρόλο που είχε τη δυνατότητα στην περίοδο της πανδημίας και επαρκείς πόρους μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, δεν προχώρησε σε αυτά τα αναγκαία έργα.
Σήμερα, πρέπει άμεσα να επιλυθούν τα ζητήματα ασφάλειας των μεταφορών όπως στο σιδηρόδρομο και στο οδικό δίκτυο. Αφορούν ανθρώπινες ζωές και είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επισκεπτών που ταξιδεύουν στη χώρα μας. Οι υποδομές πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πράσινες και βιώσιμες. Οι τουριστικοί μας προορισμοί πρέπει και αυτοί να μετασχηματιστούν ολιστικά σε βιώσιμους, και συγχρόνως να θωρακιστούν απέναντι στις εντεινόμενες κλιματικές καταστροφές, μέσα από ισχυρές ευρωπαϊκές πολιτικές, με εθνικά και τοπικά σχέδια, και με επαρκή χρηματοδότηση. Είμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη. Τώρα γίνεται ο σχεδιασμός και οι διαπραγματεύσεις των πολιτικών, των χρηματοδοτικών Ταμείων και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2028-2034. Πιέζω με παρεμβάσεις στην Κομισιόν και με τροπολογίες μου που υιοθετούνται στις δύο Επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μέσα από μεταρρυθμίσεις, πολιτικές, μηχανισμούς και εργαλεία, που θα στηρίξουν καταλυτικά τη βιωσιμότητα στον τουρισμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν κάνει σημαντικά βήματα στη βιωσιμότητα, και ξεχωρίζουν στην Ευρώπη. Ο στόχος μου είναι κάθε ελληνικό νησί να αποκτήσει ισότιμες ευκαιρίες στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πραγματική ευημερία.
• Πρόσφατα, καταθέσατε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να διασφαλιστεί αυξημένη χρηματοδότηση για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2027 και να ενισχυθεί ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας της με μεγαλύτερη συμμετοχή των περιφερειακών αρχών, ούσα μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Η Πολιτική Συνοχής είναι η πιο ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κριτήρια όμως και ο τρόπος κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή έχουν στρεβλώσεις. Υπάρχουν ανισότητες, όχι μεταξύ διαφορετικών περιφερειών, αλλά ακόμη και μέσα στις ίδιες τις περιφέρειες, ειδικά στις νησιωτικές. Οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφερειακές γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες, ελλείψεις και προτεραιότητες. Πρέπει επομένως ο ρόλος τους να ενισχυθεί. Στις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε καμία περικοπή κονδυλίων στην περιφερειακή ανάπτυξη ή την αποδυνάμωση του χαρακτήρα της Πολιτικής Συνοχής.
Στο έργο μου, έθεσα προτεραιότητα και πίεσα για να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής στη νέα περίοδο. Ζητώ ένα ακόμη πιο αποκεντρωμένο μοντέλο διακυβέρνησης, με ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν, και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην έγκριση και κατανομή πόρων, με βάση πάντα τις περιφερειακές και εθνικές ανάγκες. Ζήτησα ακόμη να εκσυγχρονιστούν τα κριτήρια για τις χρηματοδοτήσεις, ώστε πέραν του περιφερειακού ΑΕΠ, να υπολογίζονται ειδικές προκλήσεις, όπως η δημογραφική ερήμωση, η νησιωτικότητα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση και ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Χρειαζόμαστε Περιφέρειες με ισχυρή φωνή και ρόλο, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πραγματικές ανάγκες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις για να φέρουμε περισσότερα τοπικά οφέλη στις πανέμορφες περιοχές μας.
• Κατά την εκτίμησή σας, ο Τουρισμός και το τουριστικό μας προϊόν, έχει τύχει της ανάλογης στήριξης από την νυν κυβέρνηση; Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν ανοιχτά θέματα όπως η υπερ-φορολόγηση σε μια σειρά από υπηρεσίες που δεν παρέχουν ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα ξεχωριστή, με απίθανες ομορφιές, αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και με ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν. Οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών έχουν στηρίξει την πατρίδα μας και την εθνική μας οικονομία χάρη στις ισχυρές τουριστικές επιδόσεις την τελευταία δεκαετία. Συγχρόνως όμως, ο κλάδος έχει δοκιμαστεί σε περιόδους κρίσεων και δεν έχει λάβει επαρκή στήριξη από τις κυβερνητικές πολιτικές, ειδικά μετά την πανδημία. Αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και οικογενειακές αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα βιωσιμότητας και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα υψηλά λειτουργικά κόστη, εξαιτίας της ακρίβειας στην αγορά, και στις τιμές ενέργειας. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο είναι κενές, με πολλούς εργαζόμενους να έχουν εγκαταλείψει τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Πρόκειται για ζητήματα που έχω χειριστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2019 και με σειρά ψηφισμάτων ζητήσαμε από τα κράτη-μέλη να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως το ΦΠΑ, και συγχρόνως να εκπονήσουν περιφερειακά και εθνικά σχέδια για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Έχω επανειλημμένα πιέσει για να αποκτήσει ο τουρισμός ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να στηριχθούν επαρκώς επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και να καταστούν οι τουριστικοί προορισμοί μας βιώσιμοι. Για τα ζητήματα της βιωσιμότητας οργανώνω μία μεγάλη θεσμική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κλαδικών φορέων.
• Είναι γνωστό ότι οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα με σημείο αιχμής την ακρίβεια, τις μεταφορές, την στεγαστική κρίση και τον βιώσιμο τουρισμό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι νησιωτικές ανάγκες ήταν αόρατες για πολλά χρόνια στις ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν υπήρξε επαρκής στήριξη. Σήμερα, οι νησιώτες δίνουν καθημερινό αγώνα για να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης. Αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα οικονομικά προσιτής στέγης, περιορισμένη συνδεσιμότητα, ανεπάρκεια υποδομών και περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχειώδεις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Απειλούνται από δημογραφική ερήμωση και εντεινόμενες κλιματικές καταστροφές.
Ανέλαβα πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στηρίξει η Ευρώπη τα νησιά και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ανάγκες των νησιωτικών περιφερειών.
Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία και νίκη για την Ελλάδα και τα νησιά μας η ένταξη κρίσιμων προτάσεών μου στις εκθέσεις της Επιτροπής REGI για τη δίκαιη μετάβαση και τη στεγαστική κρίση, που θα ψηφιστούν το Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια. Με τις τροπολογίες που κατέθεσα και εγκρίθηκαν, ζητούμε να αναγνωριστεί η ευάλωτη κατάσταση των νησιών λόγω της μετάβασης και της κλιματικής κρίσης. Ζητούμε επίσης να είναι τα νησιά επιλέξιμα για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, στις οικονομικές ζώνες του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και να δικαιούνται αντισταθμιστικά μέτρα.
Θέλουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη νησιωτικών υποδομών για πράσινη μετάβαση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών, και στη στήριξη των πολύ μικρών, παραδοσιακών και οικογενειακών επιχειρήσεων. Υιοθετήθηκε η θέση – αίτημά μου για ενισχυμένη χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής, στοχευμένες στεγαστικές πολιτικές για τα νησιά, και ενίσχυση επενδύσεων για βελτίωση των υποδομών σε υγεία, εκπαίδευση, δημόσιες υπηρεσίες και συνδεσιμότητα. Ζήτησα ακόμη να αυξηθεί η ευρωπαϊκή στήριξη προσωρινών λύσεων στέγασης για εποχικούς εργαζόμενους. Πέραν από μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά που ζητήσαμε από το 2022, διεκδικώ και ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για Βιώσιμα Νησιά έως το 2030, όπως και ξεχωριστά ταμεία για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών νησιωτικών έργων. Επιβάλλεται τα νησιά μας να αποτελέσουν εθνική προτεραιότητα. Να αποφύγουμε την απομόνωση και ερήμωσή τους. Και πρέπει να είναι ευρωπαϊκή υπόθεση να ενδυναμώσουμε τις νησιωτικές κοινωνίες.