• Κώστας Χαλκιάς: «Δεν αρνούμαστε αυτά που έχουν γίνει επί της ουσίας. Τα ζητήματα είναι εξειδικευμένα» • Αλέξανδρος Κολιάδης: «Ένας υπηρεσιακός της Περιφέρειας έχει μπει σε μια διαδικασία να αναστατώσει τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ έχει γίνει η διαδικασία της ρύθμισης»
Ψηφίστηκε χτες (με τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας κ.κ. Τηλέμαχο Καμπούρη και Θανάση Στάμο να ψηφίζουν ‘Παρών’) και τον κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη, ‘Υπέρ’ από τη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου, η ανάθεση στον δικηγόρο κ. Βασίλη Παπαδημητρίου (εξ Αθηνών) των υποθέσεων του Δήμου Ρόδου σχετικά με τη ΔΕΥΑΡ, μετά τις πράξεις που προηγήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, εισηγούμενος το θέμα που ήρθε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στα προ ημερησίας διατάξεως: «Έγκριση απόφασης Δημάρχου και ανάθεσης σε δικηγορικό γραφείο Αθηνών του δικαστικού χειρισμού και της εν γένει νομικής υποστήριξης του Δήμου για την βεβαίωση οφειλών και αναγκαστικής κατάσχεσης λογαριασμών του Δήμου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς, υπογράμμισε τα εξής:
«Να ενημερώσω ότι πέραν των αποφάσεων που αναφέρονται στην απόφαση 1785 του δημάρχου Ρόδου, για τις οποίες θέλουμε να αναθέσουμε σε δικηγόρο των Αθηνών την προσβολή τους, επειδή οι διαδικασίες αυτές τρέχουν, διαβιβάστηκε προς τον Δήμο Ρόδου, και μια νεώτερη πράξη βεβαίωσης καταλόγου οφειλής, με ημερομηνία έκδοσης 2.07.2025 και αρ. Πρωτ.7805 από τη Διεύθυνση Εσόδων και Συναλλαγών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αφορά στο ποσό των 2.190.136,05 ευρώ. Είναι από τον 3ο λογαριασμό και αφορούν πάλι στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ΠΝΑι, τη ΔΕΥΑΡ και τον Δήμο Ρόδου, όπως απορρέει από την Προγραμματική Σύμβαση για την λειτουργία του φράγματος Γαδουρά. Και βεβαίως, εδώ εκτός από το έγγραφο για τον χρηματικό κατάλογο, υπάρχει, επιπροσθέτως και η με αριθ. Πρωτ.7802 2.07.2025, τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης οφειλής του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εσόδων και Συναλλαγών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Άρα, προτείνω στο Σώμα, πέραν των αποφάσεων που περιλαμβάνονται στην απόφαση δημάρχου 1785, την ανάθεση στον δικηγόρο Αθηνών κ. Βασίλη Παπαδημητρίου, και σε σχέση με την προσβολή των συγκεκριμένων πράξεων καθώς και σε σχέση με την προσβολή πράξεων που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε εκτέλεση αυτής της πράξης ταμειακής βεβαίωσης –όποιες κι αν είναι αυτές.
Είτε θα είναι οι πράξεις διοικητικής εκτέλεσης κατασχετηρίων εις χείρας τραπεζών, είτε θα είναι κατασχέσεις άμεσες σε περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Ρόδου, είτε θα πρόκειται και για πράξεις συμψηφισμού».
Ακολούθησαν ερωτήσεις με τον κ. Χαλκιά να εξηγεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε μετά την εξέλιξη που υπήρχε με τις ανακοπές και τις αιτήσεις αναστολής προσωρινής προστασίας της ΔΕΥΑΡ, οπότε εντάσσεται και αυτή στις σχετικές αποφάσεις.
Ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο, ρώτησε για ποιο λόγο δεν έγινε μια έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (όπως είχε δεσμευτεί σχετικά) πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί του θέματος, για να του απαντήσει με διευκρινίσεις ο κ. Χαλκιάς, τα εξής:
«Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Κρίναμε ότι πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση επί των αιτήσεων παροχής προσωρινής προστασίας της ΔΕΥΑΡ, να δούμε την εξέλιξη των συγκεκριμένων υποθέσεων και κατόπιν να λάβει ο Δήμος Ρόδου τις δικές του αποφάσεις. Διότι στην περίπτωση κατά την οποία ευδοκιμούσαν οι αιτήσεις προσωρινής προστασίας της ΔΕΥΑΡ, ενδεχομένως, ο Δήμος Ρόδου να μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή, ο ίδιος κατά των συγκεκριμένων πράξεων, με σκοπό να μην επιβαρυνθούμε με πρόσθετα έξοδα –σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.
Βλέποντας όμως την εξέλιξη που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα συν την πάροδο των προθεσμιών, κρίθηκε ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση του δημάρχου για την ανάθεση και να το φέρουμε στην παρούσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ώστε πλέον –έτσι όπως έχουν τα πράγματα- να ανακόψουμε κι εμείς οι ίδιοι, ως Δήμος Ρόδου, αυτές τις πράξεις. Ο Δήμος Ρόδου θα μπορούσε να κάνει πρόσθετη παρέμβαση σε όλες τις δίκες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και της ΠΝΑι (εννοείται ότι θα είχε έννομο συμφέρον) αλλά κρίναμε ότι αυτοτελώς –μιας κι έχει γίνει ο ίδιος ο Δήμος Ρόδου αποδέκτης πράξεων- πρέπει να προσφύγει και να ανακόψει αυτές τις πράξεις. Έχουμε γίνει, ήδη, διάδικοι εδώ πέρα… εξ αιτίας του γεγονότος ότι κάποιες πράξεις απευθύνονται απ’ ευθείας σ’ εμάς».
Είπε ακόμη ότι για το σύνολο της οφειλής από τους τρεις λογαριασμούς, υπάρχει ενεργή ρύθμιση της ΔΕΥΑΡ και το σχετικό ποσόν περιλαμβάνεται στη ρύθμιση. «Είναι σα να μας λέει ο κύριος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσόδων και Συναλλαγών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη ρύθμιση που έγινε. Βέβαια, πρέπει να δούμε ότι αυτό έγινε με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ό,τι έγινε την προηγούμενη φορά. Αλλά μάλλον μαθαίνουν τις διαδικασίες. Γιατί άραγε; Όλα αυτά θα φανούν εκεί που πρέπει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας υπηρεσιακός της ΠΝΑι έχει μπει σε μια διαδικασία να αναστατώσει τις υπηρεσίες του Δήμου ενώ έχει γίνει η διαδικασία της ρύθμισης. Δεν ξέρω με τι σκεπτικό το κάνει, πώς κοιμήθηκε, πώς ξύπνησε, με τι ορέξεις αλλά θα υπάρχει συνέχεια. Να είστε σίγουροι…», ανέφερε ο κ. Κολιάδης. Ο κ. Στάμος διερωτήθη για ποιον λόγο πρέπει ο Δήμος να απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο εξ Αθηνών αφού διαθέτει νομικούς, για να του απαντήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τα εξής: «Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο και δύσκολο. Όπως και στο παρελθόν ο Δήμος είχε συνεργασίες με νομικούς εκτός Ρόδου (και ήταν δικαιολογημένες) επειδή κάποια θέματα έχουν να κάνουν με δημόσιες συμβάσεις, με ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης που είναι δύσκολα.
Καταλαβαίνω ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, που έχει τρέχοντα ζητήματα να διεκπεραιώσει, δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία να αφήσει όλες τις άλλες ασχολίες της και για περίπου 15 ημέρες να ασχολείται με ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Δυστυχώς, υπάρχει αυτή η δυσκολία. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν χρησιμοποιούμε τον δικηγόρο της ΔΕΥΑΡ, γιατί θεωρούμε ότι (ανεξάρτητα από την κατάρτισή του) θα πρέπει αυτά που έχει να πει η πλευρά του Δήμου, να τα δει ένα δεύτερο μάτι, εξειδικευμένο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Πρέπει κι εμείς να σχηματίσουμε την δική μας γνώμη, αυτοτελώς.
Όπως είχα πει, αυτά που έχουν γίνει επί της ουσίας, δεν τα αρνούμαστε. Πρέπει να τα δούμε, να τα ελέγξουμε, υπηρεσιακώς κι εφόσον καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα με την ΔΕΥΑΡ, να πράξουμε το ίδιο. Ωστόσο πρέπει να σχηματίσουμε γνώμη, τόσο νομικά όσο και επί της ουσίας».
Μάλιστα ο δήμαρχος ρώτησε τον κ. Στάμο εάν γνωρίζει την κυρία Κεφαλίδου από τα προηγούμενα χρόνια, από αναθέσεις που είχε κάνει κ.λπ., ενώ ο Δήμος ζητούσε και επί θητείας του κ. Αντώνη Καμπουράκη τη συνεργασία νομικών, εκτός Ρόδου.
Ωστόσο ο κ. Στάμος απάντησε ότι την γνωρίζει προσωπικά, αλλά δεν είναι ενήμερος γι’ αυτό που αναφέρει ο κ. Κολιάδης.
Τα υπόλοιπα θέματα (εκτός και εντός ημερησίας διατάξεως) εγκρίθηκαν ομοφώνως.