Χάθηκε το μέτρο και η λογική • Καταγγελίες, πρόστιμα και κατασχέσεις: μία κωμικοτραγική επιχείρηση αντιπερισπασμού που οδηγεί τη Ρόδο στο χείλος του θεσμικού χάους
Η ιστορία έχει όλα τα στοιχεία μιας κακής φάρσας: ένας Δήμος με λογαριασμούς με δεκάδες κατασχέσεις, μια δημοτική επιχείρηση ύδρευσης που απειλείται με κατάρρευση, όπως λέει, από χρέη και, ως δια μαγείας, “ανακαλύπτει” μέσα σε λίγες ώρες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε άλλους φορείς, για συνδέσεις νερού που δεν είχαν… ρολόγια εδώ και δεκαετίες.
Δεν πρόκειται για σενάριο. Πρόκειται για τη θλιβερή πραγματικότητα που εκτυλίσσεται στον Δήμο Ρόδου και τη ΔΕΥΑΡ, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επίθεσης που έχει περισσότερο τον χαρακτήρα πολιτικού θεάτρου παρά ουσιαστικής διεκδίκησης.
Κατασχέσεις, αποτυχίες και η ανακάλυψη της… Τζέρσεϊ
Την ώρα που η ΔΕΥΑ Ρόδου αδυνατεί να εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 6,38 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, αποτυγχάνει να αναστείλει τις κατασχέσεις που έχει επιβάλει η Περιφέρεια και βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβαρυντικές δικαστικές αποφάσεις, θυμάται να επιβάλει… πρόστιμα-μαμούθ ύψους 8 εκατ. ευρώ στην ίδια την Περιφέρεια για ποτίσματα σε νησίδες και κυκλικούς κόμβους!
Η κωμωδία ξεκίνησε με μια κακογραμμένη διαρροή το απόγευμα της Τρίτης. Η ΔΕΥΑΡ, βάσει εντολής της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), κατηγορεί την Περιφέρεια, τον Δήμο, τη ΔΕΡΜ ΑΕ και την ΕΤΑΔ αλλά και άλλους φορείς για χρήση εκατομμυρίων κυβικών νερού που καταγράφονταν ως απώλειες, χωρίς να χρεώνονται. 8 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια και περίπου 3,5 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους.
Σε ένα αποκορύφωμα διοικητικής επιπολαιότητας, η ΔΕΥΑΡ επιδίδει επισήμως πρόστιμο στην Περιφέρεια για “υδροκλοπές” σε 38 σημεία – κυρίως σε νησίδες τύπου jersey κατά μήκος του οδικού δικτύου του νησιού. Το ποσό ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.
«Για έκαστη των τριάντα οκτώ (38) παράνομων συνδέσεων υδροληψίας, επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €), ήτοι συνολικού ποσού εκατό ενενήντα χιλιάδων ευρώ (190.000,00€).
Για το σύνολο των παραπάνω παροχών, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις αυτοψιών και τα έγγραφα της Υπηρεσίας Υδάτων και της Υπηρεσίας Υδρομετρητών, καθώς και τα έτη κατασκευής των σημείων εντοπισμού των παράνομων συνδέσεων, η ΔΕΥΑ Ρόδου προβαίνει στη βεβαίωση συνολικού ποσού οκτώ εκατομμυρίων σαράντα έξι χιλιάδων διακοσίων πενήντα πέντε ευρώ και δέκα επτά λεπτών (8.046.255,17) που αφορά στο σύνολο των κυβικών μέτρων νερού, που εκτιμήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 3.005.288 κ.μ.».
Τι προέκυψε από τον έλεγχο της… ΔΕΥΑΡ κατά μήκος του οδικού δικτύου:
-Στην Εθνική Οδό, από την πόλη της Ρόδου έως τον κόμβο Κοσκινού, εντοπίστηκαν πέντε σημεία υδροληψίας εντός των νησίδων jersey, τα οποία διαθέτουν υδρομετρητές.
-Στο τμήμα μεταξύ Κοσκινού και Καλυθιών, καταγράφηκαν πέντε παροχές χωρίς υδρόμετρα.
-Από τον κόμβο Καλυθιών έως το κέντρο του Φαληρακίου, βρέθηκαν τρεις ακόμη παροχές χωρίς μέτρηση κατανάλωσης.
-Δύο ακόμη σημεία χωρίς υδρόμετρα εντοπίστηκαν από τον κόμβο της Καλυθιών-Φαληρακίου έως τον κόμβο Λαδικού.
-Από το Λαδικό έως τις εγκαταστάσεις του Γκολφ στο Αφάντου, δύο ακόμη σημεία παραμένουν χωρίς μέτρηση.
-Στην περιοχή από το Αφάντου μέχρι τα Κολύμπια, έξι ακόμη παροχές εντοπίστηκαν χωρίς υδρόμετρα.
-Όλοι οι κυκλικοί κόμβοι (Αρχαγγέλου, Χαρακιού, Μασσάρων, Πυλώνας-Καλάθου και Ασκληπιού) έχουν παροχές χωρίς κανένα σύστημα καταγραφής.
-Κατά μήκος της επαρχιακής οδού, από το λιμάνι της Λάρδου έως τα όρια της Λίνδου με τον Δήμο Ρόδου, δύο υδροληψίες λειτουργούν χωρίς μέτρηση – μία εξ αυτών βρίσκεται στην είσοδο των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων.
-Τέλος, από την είσοδο του ξενοδοχείου Kiotari Bay έως τον κόμβο για Ασκληπιείο, υπάρχουν 13 σημεία υδροληψίας στις δύο πλευρές του δρόμου, όλα χωρίς υδρόμετρα.
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ παίζει επικοινωνιακό θέατρο
Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΕΥΑΡ το πρωί της Τετάρτης είναι υπόδειγμα ειρωνείας προς την κοινή λογική. Σε γλώσσα γεμάτη διοικητικό στόμφο, η επιχείρηση ισχυρίζεται πως προχώρησε σε πρόστιμα βάσει κανονισμών και προστασίας των υδατικών πόρων.
Αποσιωπά, βέβαια, το γεγονός ότι για τις ίδιες παραβάσεις δεν είχε πράξει τίποτε τα προηγούμενα 10 ή και 15 χρόνια. Ούτε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν με τη σιωπηρή συναίνεση όλων των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Και το ερώτημα είναι απλό: Γιατί τώρα; Γιατί ακριβώς τη στιγμή που η Περιφέρεια πέτυχε να δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου ως εγγυητή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;
Η απάντηση βρίσκεται στον αντιπερισπασμό.
Ο Δήμος πληρώνει για τη ΔΕΥΑΡ, αλλά απαιτήσεις δεν έχει
Το παράλογο εντείνεται όταν θυμηθεί κανείς πως ο Δήμος Ρόδου ήδη πληρώνει για τη ΔΕΥΑΡ τεράστια ποσά. Κάθε χρόνο αποδίδει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως εγγυητής των δανείων της ΔΕΥΑΡ. Το ποσό αυτό αφαιρείται απευθείας από τους ΚΑΠ.
Επίσης, πληρώνει λογαριασμούς ΔΕΗ για γεωτρήσεις που ανήκουν στη ΔΕΥΑΡ. Θα τα ζητήσει πίσω αυτά τα χρήματα; Ή μήπως θα στείλει κι αυτός τιμολόγιο στην επιχείρηση ύδρευσης για υδροκλοπή από… τον εαυτό του;
Αντί για διάλογο, νέα δικόγραφα και πολιτικό πείσμα
Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, δεν είναι μόνο το οικονομικό. Είναι βαθύτατα θεσμικό. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ, αντί να ανταποκριθούν στην επίσημη πρόσκληση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για θεσμικό διάλογο, κατέθεσαν νέα δικόγραφα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, γνωρίζοντας ότι οι κατασχέσεις είχαν ήδη προχωρήσει και το ποσό των 1.043.000 ευρώ είχε δεσμευτεί.
Αντί να συνεννοηθούν, επιλέγουν τη σύγκρουση.
Πρόσκληση στην Επιτροπή Παρακολούθησης: Ύστατη προσπάθεια ή άλλοθι;
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, η ΔΕΥΑΡ απηύθυνε και επιστολή προς την Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο του φράγματος Γαδουρά, προτείνοντας μάλιστα τη συμμετοχή του δημάρχου Ρόδου και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Στην επιστολή ζητά επείγουσα σύγκληση με σκοπό την πλήρη διαλεύκανση των διαφορών και την προσκόμιση κρίσιμων εγγράφων από τον ανάδοχο και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.
Πρόκειται για κίνηση θεσμικά ορθή, που όμως έρχεται με τεράστια καθυστέρηση και ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της. Είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου ή προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών;
Μια κρίση που βαθαίνει από την άρνηση
Η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Οι λειτουργικές δαπάνες ξεπερνούν τα 17,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 15 εκατ., προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ τα 3 εκατ., ενώ πάνω από 17 εκατ. ευρώ απαιτούνται για αποκαταστάσεις από τη θεομηνία Bora.
Παρόλα αυτά, αντί για λύσεις, καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και το χειρότερο; Αναγνωρίζει την οφειλή προς την Περιφέρεια. Έχει υπαχθεί σε ρύθμιση και έχει πληρώσει μία δόση.
Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους
Η ίδια η απόφαση της ΔΕΥΑΡ να στείλει τιμολόγιο στην Περιφέρεια για κατανάλωση 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού σε νησίδες και κόμβους προκαλεί θυμηδία. Εκτός αν πιστέψουμε ότι οι νησίδες των δρόμων της Ρόδου μετατράπηκαν ξαφνικά σε καλλιεργήσιμα στρέμματα αραβοσίτου.
Η λογική καταρρέει. Η θεσμική σοβαρότητα επίσης.
Πολιτικό αδιέξοδο με ηθικό κόστος
Η ΔΕΥΑΡ, ο δήμαρχος κ. Κολιάδης και η δημοτική αρχή δεν δείχνουν να έχουν πολιτική αυτογνωσία. Αντί να επανεκτιμήσουν τα λάθη, να αποδεχθούν ευθύνες και να διαπραγματευτούν με όρους σοβαρότητας, υιοθετούν στείρα ρητορική ρήξης.
Αρνούνται τον θεσμικό διάλογο. Παρουσιάζουν κάθε θεσμική πράξη της Περιφέρειας ως πολιτική στοχοποίηση. Εγκλωβίζονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Και χάνουν το πραγματικό στοίχημα: τη σταθερότητα της Ρόδου.
Η κοινωνία της Ρόδου δεν αντέχει άλλο αυτή την τοξική πολεμική. Χρειάζεται θεσμική ωριμότητα, υπευθυνότητα και συνεργασία.
Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επιστρέψει σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι θεσμοί να συνεργαστούν. Οι διαφορές να επιλυθούν χωρίς φαρσοκωμωδίες. Και οι πολίτες να δουν αποτελέσματα και όχι αντιπερισπασμούς.
Η Ρόδος δεν είναι για παιδικές παραστάσεις. Είναι ένα νησί που αξίζει σοβαρότητα, συνέργεια και υπευθυνότητα. Τίποτε λιγότερο.