Συνεντεύξεις

Εφη Χαραλαμποπούλου: «Η περιοχή μας αποτελεί σημείο αναφοράς για τα εθνικά μας θέματα και την ελληνική κυβέρνηση»

Για τα δημοσκοπικά ευρήματα τον τελευταίο καιρό που δείχνουν άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που παραμένουν χαμηλά, μιλάει στη «δ» η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου της ΝΔ, κα Έφη Χαραλαμποπούλου.
Ακόμη αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με τα εθνικά μας θέματα και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη περιοχή μας ενώ, υπογραμμίζει ότι στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχεδιασμό για το 2026.
• Κυρία Χαραλαμποπούλου να ξεκινήσουμε από τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει αυξητικές τάσεις μετά από μεγάλο διάστημα όπου σημείωνε απώλειες. Πώς «διαβάζει» το Μέγαρο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις;
Κυρία Ντόκου, παρακολουθώντας όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πράγματι αποτυπώνεται άνοδος της Νέας Δημοκρατίας μετά από μία περίοδο που δημοσκοπικά δεν βρισκόταν και στα καλύτερα επίπεδα.
Φαίνεται ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τα μέτρα που λαμβάνει και προφανώς η δυναμική με την οποία επικοινωνεί το έργο της στους πολίτες, έχουν θετικό αντίκτυπο.
Μάλιστα, ένα από τα σημαντικά ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που άλλαξε άποψη όσον αφορά στις θεωρίες περί συγκάλυψης, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Ε.Μ.Π και αυτό φυσικά τονώνει το ηθικό της κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της δεύτερης θητείας της και ήδη έχει καταφέρει να υλοποιήσει πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματός της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, μένοντας σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του ελληνικού λαού και βέβαια υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν μία νέα πορεία για την πατρίδα μας και για τον ελληνικό λαό.
Πιστεύω ότι έχει ασχοληθεί, αν όχι με όλα τα θέματα, με τα περισσότερα που μας απασχολούσαν εδώ και χρόνια, είτε άπτονται της καθημερινότητάς μας, είτε σχετίζονται με την ελπίδα και προοπτική η Ελλάδα να γίνεται ολοένα και πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Και αυτό το φάσμα, πιστεύω αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι τόσο ευρύ, που μόνο μία κυβέρνηση που βαδίζει με πρόγραμμα και υπευθυνότητα μπορεί να καλύψει, όπως είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σίγουρα μέσα σε τόσα χρόνια δράσης και παραγωγικής κυβερνητικής θητείας δεν έχουν γίνει όλα τέλεια.Το σημαντικό όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει επαφή με την κοινωνία, γνωρίζει πώς διαμορφώνεται η ελληνική πραγματικότητα και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποια αστοχία, έχει την πρόθεση να ακούσει, να διορθώσει και να βελτιώσει με κατάλληλες κινήσεις, στο μέτρο βέβαια του εφικτού και της κοινής λογικής.


Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να κριθεί από τον ελληνικό λαό το 2027 για όσα θα έχει καταφέρει να υλοποιήσει και γι’ αυτό ακριβώς θα την κρίνουν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Για τον βαθμό επιτυχίας του έργου της και για την αξιοπιστία της.
Υπό αυτό το πρίσμα και επανερχόμενη στο σχολιασμό της πρόσφατης δημοσκοπικής ανόδου του κυβερνώντος κόμματος, θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, διότι η κυβέρνηση έχει ικανό χρόνο μπροστά της, ώστε, συνεχίζοντας να εργάζεται με σωστό ρυθμό και προσήλωση, να καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αξίζει να την εμπιστευθεί, αναλογιζόμενος και την αξία μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων, αλλά και την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα μας να βαδίζει σε τροχιά ανάπτυξης
• Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι δεν καταφέρνουν να συγκροτήσουν μία δυναμική έναντι της κυβέρνησης και αφενός, μετρούν συνεχώς απώλειες, αφετέρου δεν καρπώνονται τα προβλήματα που εμφάνιζε η Ν.Δ.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές λανθασμένες κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι αυτό που είναι πλέον κοινή παραδοχή στη συντριπτική πλειοψηφία των συζητήσεων που γίνονται.
Ότι είναι θετικό για το δημοκρατικό πολίτευμα να υπάρχει μία αντιπολίτευση η οποία θα υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο χωρίς λαϊκισμό και τοξικότητα, ασκώντας βέβαια όπου κρίνει, κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτοντας δικές της προτάσεις και αρθρώνοντας αντίλογο με σκοπό να πείσει τους πολίτες για ποιο λόγο οι λύσεις που προτείνει κατά περίπτωση είναι εφαρμόσιμες και κυρίως κοστολογημένες.
Στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η αντιπολίτευση θεωρεί πως ένα “όχι σε όλα” είναι αρκετό. Πολλές φορές βέβαια συνοδεύεται και από ανέξοδες υποσχέσεις, τοξικότητα, λαϊκισμό και χυδαίες επιθέσεις.
Στην υπόθεση των Τεμπών είδαμε να χτίζονται πολιτικές καριέρες, υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών των θυμάτων, όπως επίσης παρατηρήσαμε μία εμμονή στη διατήρηση του αφηγήματος περί συγκάλυψης.
Και σε όλα αυτά η κυβέρνηση προσπάθησε με ψυχραιμία να δίνει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για όσα θέματα την αφορούν και εμμένοντας πάντα στην εμπιστοσύνη που έχει και πρέπει όλοι να έχουμε προς την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και γενικότερα στην ανάγκη διαφύλαξης των θεσμών, επαναλαμβάνοντας ότι θέλησή της είναι η πλήρης διαλεύκανση και η απονομή Δικαιοσύνης.
Η δημοσκοπική άνοδος των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων σαφέστατα σχετίζεται με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι πολίτες όσον αφορά στο δυστύχημα στα Τέμπη αλλά βεβαίως και στην εμμονική προσπάθεια εμπέδωσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της θεωρίας περί συγκάλυψης.
Και ενώ η κυβέρνηση δεχόταν ασταμάτητο πόλεμο, παρατηρήσαμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφάνιζαν πτώση, ακριβώς γιατί χρησιμοποίησαν μία εθνική τραγωδία για πολιτικές σκοπιμότητες.
Η μονοκαλλιέργεια των Τεμπών ως πολιτικό αφήγημα και η ταυτόχρονη έλλειψη προτάσεων ή η γενικότερη απουσία λόγου για κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών σε συνδυασμό με την εμπειρία που πλέον έχει αποκτήσει ο ελληνικός λαός είναι η αιτία της δημοσκοπικής πτώσης τους.
Γενικότερα πάντως, υπάρχει ένας κατακερματισμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιστεύω ότι αυτό που δεν μπορεί ποτέ να επικροτήσει ο ελληνικός λαός είναι το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση ανοίγει καθημερινά μία πλούσια ατζέντα, είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί με αυτήν, η αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να αρθρώσει ουσιαστικό και κυρίως καθαρό λόγο.
• Ποια θα είναι η ατζέντα με την οποία θα πορευτεί η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη; Τι περιμένουμε να ακούσουμε στη ΔΕΘ τους επόμενους μήνες;
Προ μηνός περίπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάθεση νέων πόρων σε τρεις κατευθύνσεις από τη θετική απόδοση της οικονομίας και του πλεονάσματος στα δημόσια ταμεία.
Τα μέτρα αυτά έχουν κοινωνικό πρόσημο και φυσικά προστίθενται σε όσα έχουν προηγηθεί, όπως οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι βελτιώσεις στις αποδοχές των ενστόλων, των εργαζομένων στο ΕΣΥ και οι πολλές μειώσεις φόρων.
Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας μας και γι’ αυτό δεν έταξε ποτέ στον ελληνικό λαό παραπάνω από όσα μπορεί να πραγματοποιήσει.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν αφορούν στο τρέχον έτος και είναι μόνιμες.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχεδιασμό για το 2026.
Η επόμενη ΔΕΘ θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη.
Γνώμονας της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, όμως ποτέ δεν υιοθέτησε τη λογική των λεφτόδεντρων, γι’αυτό και όταν η κριτική της αντιπολίτευσης, ακόμα και όταν ανακοινώνονται μέτρα για τους πολίτες, περιορίζεται στην προτροπή να δοθούν παραπάνω χρήματα, η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις για το ποιους θα φορολογήσουν και για πόσο χρονικό διάστημα, ώστε να εξασφαλισθούν αυτοί οι πόροι.
Η τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας με υπεύθυνη οικονομική πολιτική, όπως αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, διότι δεν έχουμε περιθώρια οπισθοδρόμησης σε εποχές σαν το 2015.
• Στα δικά μας, μόλις πρόσφατα ο ΥΠΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα από το Καστελλόριζο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ πριν λίγο καιρό είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη και ο επίτροπος, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Η περιοχή μας είναι ένα σημείο αναφοράς για τα εθνικά μας θέματα για την ελληνική κυβέρνηση;
Βεβαιότατα η περιοχή μας αποτελεί σημείο αναφοράς για τα εθνικά μας θέματα και την ελληνική κυβέρνηση.
Οι πρόσφατες σημαντικές επισκέψεις που αναφέρετε , όπως του ΥΠΕΘΑ κ. Νίκου Δένδια και του επιτρόπου κ. Απόστολου Τζιτζικώστα επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, βεβαίως το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.
Οι θέσεις της πατρίδας μας για το Καστελλόριζο είναι ξεκάθαρες και απόλυτα τεκμηριωμένες από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Αρκεί να θυμηθούμε κυρία Ντόκου ότι η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου διπλασίασε εδαφικά την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται με σθένος τη διαχρονική εθνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία αφορά στον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα δήλωσε ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε μία τρίτη χώρα, εν προκειμένω την Τουρκία, να μπει σε συζήτηση για ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, όσο ακόμα έχει για τριάντα πλέον χρόνια το casus belli.
Αυτά και προς απάντηση ορισμένων μεμψιμοιριών που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου