Στο τρίπτυχο οικονομία – καθημερινότητα – θεσμικές αλλαγές κινείται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει τον κύκλο των περιοδειών του στο Λεκανοπέδιο και την επικράτεια, καθώς σήμερα θα βρεθεί στα Μέγαρα για να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας αλλά και να συνομιλήσει με πολίτες στο κέντρο της πόλης, ακούγοντας τους δικούς τους προβληματισμούς αλλά και «μεταφέροντας» το κυβερνητικό μήνυμα για απτό έργο, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Την ίδια ώρα, διόλου τυχαία έθεσε στον δημόσιο διάλογο το θέμα της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο, προαναγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος και καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μελετήσουν τις προτάσεις – δικές τους θέσεις.
Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα ανέλυσε το κυβερνητικό σκεπτικό, εξηγώντας ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά σε πρώτο χρόνο τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης, η οποία κινείται σε δύο επίπεδα: α) επιβράβευση των συνεπών δημοσίων υπαλλήλων και β) απομάκρυνση από το Δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
«Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσθέτει: «Αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική. Συναινετική δεν σημαίνει απαραιτήτως συμφωνούμε σε όλα, αλλά το ύφος και το στιλ της συζήτησης να είναι συναινετικό, το οποίο αποτελεί πιστεύω και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση».
Αλλο ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο, το αμερικανικό CNBC φιλοξένησε εκτενές αφιέρωμα στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και φιλοξένησε συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο ανέλυσε τη νέα δυναμική της ελληνικής οικονομίας κάνοντας αναφορά στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης και προχωρά με αυτοπεποίθηση, επενδύοντας στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την αγορά εργασίας.
Σε αυτήν τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και περαιτέρω μείωση των φόρων, αύξηση μισθών και δημιουργία και άλλων θέσεων εργασίας. Κάλεσε μέσα από τα λεγόμενά του τους πολίτες αλλά και όσους παρακολουθούν την πορεία της χώρας μας να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στη χρονική περίοδο από το 2015 έως το 2019 όπου όπως σημείωσε, υποφέραμε από τις συνέπειες της καταστροφικής διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαμε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, με την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.
ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
Εκτός από τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τα Σώματα Ασφαλείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές μειώσεις άμεσων φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους και κυρίως τη μεσαία τάξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο, και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του καλοκαιριού.
Παράλληλα, υλοποιούνται 42 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τη στεγαστική πολιτική και μάλιστα όλες αυτές (όπως τα προγράμματα «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», η επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές, οι φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες, κ.ά.) θα συγκεντρωθούν σε μια ενιαία ψηφιακή πύλη ώστε να προβάλλονται καλύτερα. Και για τη στέγη που αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ είναι πιθανό να υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες.
Πηγή: eleftherostypos.gr