• «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίζει με την ηθική μας υπόσταση και τις υπολείψεις μας» • «Έχουμε μια πολύ δυσάρεστη συζήτηση με την ΔΕΥΑΡ» • «Η ΠΝΑι δεν δημιουργεί ούτε ένα ευρώ έλλειμμα» • «Με χαρά θα πάμε στο δικαστήριο και θα απαντήσουμε σε όλα με στοιχεία»
Με οκτώ καυτά ερωτήματα, απάντησε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος στις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή τον τελευταίο καιρό από την ΔΕΥΑΡ και κυρίως μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, την περασμένη Παρασκευή, για προσφυγή στην δικαιοσύνη, κατά της ΠΝΑι.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχουμε μια πολύ δυσάρεστη συζήτηση με την ΔΕΥΑΡ. Να ξεκινήσουμε από πάρα πολύ παλιά (γιατί τίποτε δεν είναι καινούργιο και δεν ξεκίνησε τώρα). Το 2013, η κυβέρνηση με νόμο, μετέφερε όλο το έργο του Φράγματος Γαδουρά, στην ΠΝΑι –εμείς δεν ήμασταν περιφερειακή αρχή και από όσο θυμάμαι δεν είχε σηκωθεί καμία επανάσταση για το θέμα. Ξεκινήσαμε το 2014 προχωρήσαμε το έργο το οποίο, ολοκληρώθηκε το 2016. Από τότε μέχρι σήμερα επί 9 χρόνια, δίνει νερό μέσω της ΔΕΥΑΡ, η οποία είναι υπεύθυνη για την διανομή του νερού στους πολίτες. Αυτό το κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην ΔΕΥΑΡ και στην ΠΝΑι, χρονολογείται από το 2016 –με κάποιες ενδιάμεσες… αναλαμπές.
Η ΠΝΑι όλο αυτό το διάστημα, δέχεται ένα ιδιότυπο bullying από την ΔΕΥΑΡ και μια σκληρή αντίσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την συνεργασία. Στη συνείδηση πολλών (και σίγουρα των ανθρώπων της ΔΕΥΑΡ) η ΠΝΑι είναι… ΑΤΜ. Στέκεσαι μπροστά, πληκτρολογείς έναν κωδικό και σου δίνει λεφτά… Έχουμε περάσει αρκετά, έχουμε ανεχτεί πολλά και πάρα πολλές φορές κάναμε βήματα πίσω για να μην ερεθίσουμε τους ‘τζιχαντιστές’. Διότι η ΔΕΥΑΡ, είναι η ‘ιερή αγελάδα’ και δεν επιτρέπεται να μιλάς γι αυτήν. Εκείνη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να σε φεσώνει όσο θέλει αλλά εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ανακατεύεσαι…»
Όπως ανέφερε, υπήρξε μια πρώτη προγραμματική περίοδος που τελείωσε τον Ιούνιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023, ξεκίνησε η δεύτερη προγραμματική περίοδος που περιελάμβανε τριμερείς συμφωνίες ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου, στην ΠΝΑι και στην ΔΕΥΑΡ –με την ΠΝΑι να δίνει νερό στην ΔΕΥΑΡ στην κεντρική της δεξαμενή στ Ασγούρου από το εργοστάσιο διύλισης στο Χαράκι (με παραγωγή περί τα 22εκ. κυβικά νερό το χρόνο).
Ωστόσο η ΔΕΥΑΡ δεν λαμβάνει το σύνολο της παραγωγής που θα μπορούσε να πάρει.
«Εμείς αντιμετωπίζουμε το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό, με πάρα πολύ σεβασμό. Γι αυτό και είναι η πρώτη προγραμματική στην Ελλάδα, όπου το νερό διατίθεται δωρεάν. Στην ΔΕΥΑΡ μεταβιβάζεται όλο το κόστος συντήρησης, λειτουργίας όλης της μονάδας που χρειάζεται για να παραχθεί πόσιμο νερό. Το κόστος αφορά στην λιμνοδεξαμενή με έναν αγωγό που μεταφέρει το νερό από τον Γαδουρά, στο Χαράκι. Τρεις κυρίως παράγοντες (οι οποίοι είναι μεταβλητοί) διαμορφώνουν αυτό το κόστος: α) η συντήρηση και η λειτουργία όλου αυτού του εξοπλισμού / εγκαταστάσεων εκατοντάδων εκ. ευρώ β) τα χημικά που απαιτούνται και γ) το κόστος της μισθοδοσίας. Στις 8 Μαΐου, η διεύθυνση οικονομικών της ΠΝΑι βεβαίωσε στην ΑΑΔΕ ένα ποσό της τάξης των 6.384.000 ευρώ για μια οφειλή 19 μηνών (1η Ιουλίου 2023 – 31η Ιανουαρίου 2025). Από τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από την ΔΕΥΑΡ καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει εμπάθεια».
Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης στην απόφαση που έλαβε το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ για προσφυγή στην δικαιοσύνη κατά της ΠΝΑι κ.λπ. επισήμανε ότι υπάρχει ένα πολύ εχθρικό κλίμα απέναντι στην Περιφέρεια, η οποία, έφτασε η ώρα να θέσει ερωτήματα από την δική της πλευρά αφού υπάρχει τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική διάσταση του θέματος.
Τα ερωτήματα
της ΠΝΑι
προς την ΔΕΥΑΡ
Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, η ΠΝΑι δεν δημιουργεί ούτε ένα ευρώ έλλειμμα και σήμερα, βρίσκεται σε κίνδυνο από την στιγμή που πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να είναι σε λειτουργία το Φράγμα και να παρέχει πόσιμο νερό.
«Με ένα πολύ φτηνό τρόπο, παρουσιάζουν πράγματα που δεν είναι αληθή. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίζει με την ηθική μας υπόσταση και τις υπολείψεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Περιφέρειας με όρους χρηστής διοίκησης λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας οργανισμός με μηδενικά ελλείμματα, «ως ηθικό χρέος απέναντι σε μια κοινωνία που έχει υποφέρει από την δημοσιονομική κρίση»
Τα οκτώ ερωτήματα αφορούν στην διαχείριση της ΔΕΥΑΡ και συνοδεύονται από τον πίνακα των εσόδων της Επιχείρησης στα τελευταία εννέα χρόνια, που λειτουργεί το Φράγμα Γαδουρά. Σύμφωνα με αυτά, η ΔΕΥΑΡ έχει κάνει συνολικό τζίρο 204.245.178,53 ευρώ. Στο διάστημα αυτό, έχει καταβάλει στην Περιφέρεια στο πλαίσιο των Προγραμματικών Συμβάσεων για τη λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος και των εγκαταστάσεών του, μόνο 7.640.826 ευρώ., που αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% των εσόδων της.
“Είναι προφανές ότι η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΡ δεν κινδυνεύει από την Περιφέρεια. Αν με έσοδα 204 εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύεις να κλείσεις, τότε είναι θέμα δικής σου διαχείρισης” είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι θέτει τα παρακάτω ερωτήματα διότι «η τοπική κοινωνία θα πρέπει να γνωρίζει πόσο ασφαλές είναι το δημόσιο χρήμα στο ταμείο της ΔΕΥΑΡ».
Τα ερωτήματα
είναι τα εξής:
1. Σε ποια θέση στην Ελλάδα βρίσκεται η ΔΕΥΑΡ ως προς τις χρεώσεις της στους πολίτες;
2. Σε ποια θέση στην Ελλάδα βρίσκεται η ΔΕΥΑΡ ως προς τα συνολικά χρέη της;
3. Πόσα κυβικά μέτρα νερού τιμολόγησε ανά έτος η ΔΕΥΑΡ ;
4. Πόσα κυβικά μέτρα νερού παράγει μέσω γεωτρήσεων ανά έτος η ΔΕΥΑΡ;
5. Ποιος ο συνολικός αριθμός των γεωτρήσεων στο νησί και ανά ενότητα;
6. Πόσα τα συνολικά χρέη της ΔΕΥΑΡ στις 31.12.2024;
7. Ποια η ανάλυση των συνολικών χρεών της ΔΕΥΑΡ ανά φορέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) στις 31.12.2024;
8. Γιατί μια εταιρεία με έσοδα άνω των 200 εκ. Ευρώ τα τελευταία 9 χρόνια, δεν φρόντισε να κατασκευάσει μια νέα δεξαμενή πόσιμου νερού στ’ Ασγούρου και λειτουργεί ακόμα με την κατασκευασμένη από την Ιταλοκρατία δεξαμενή των περίπου 700 κυβικών μέτρων με αποτέλεσμα να μην αξιοποιεί την ποσότητα που το Φράγμα μπορεί να παραδώσει;
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πώς συνδέεται η β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά με την ΠΝΑι; Ποτέ δεν ήταν εντάξει απέναντι στην Περιφέρεια και χρωστούσαν εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΥΑΡ είναι πάντα πολλούς μήνες ‘μέσα’ ενώ έχει ένα άτοκο δάνειο από την ΠΝΑι ύψους 1-2εκ. ευρώ. Ας σοβαρευτούμε!!! «
Σχετικά με τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς, ότι ο ίδιος δεν δέχεται να τους δει ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και φυσικά, ο διάλογος δεν γίνεται με μηνύματα μέσω εφαρμογών (όπως το viber κ.λπ.) «Εδώ μιλάμε για δύο οργανισμούς και θεσμούς. Ειδάλλως πρόκειται για εκτροπή» όπως είπε και αναφερόμενος στον πρόεδρο, κ. Σωτήρη Βαγιανό, τόνισε ότι του είχε πει πως η ΔΕΥΑΡ δεν ήταν ποτέ συνομιλητής της ΠΝΑι.
Τοποθετούμενος τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου, όσο και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΝΑι, κ. Νίκος Λυμπερόπουλος είπαν ότι τα έργα της β’ φάσης του Φράγματος Γαδουρά ΔΕΝ χρεώνονται στην ΔΕΥΑΡ.
Ερωτηθείς, τέλος ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΡ να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της ΠΝΑι, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε κατηγορηματικά:
«Αυτά θα τα βρουν οι δικηγόροι. Εμείς, θα χαρούμε να παραστούμε στα δικαστήρια και να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία! Εμείς είμαστε ένας οργανισμός που υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους. Αναρωτιέμαι εάν έχει ελεγχθεί η ΔΕΥΑΡ, τα τελευταία χρόνια…»
Καταλήγοντας είπε ότι «δεν έχουμε τίποτε με την ΔΕΥΑΡ, εμείς θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο, αλλά δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί αυτό που γίνεται, στο ηθικό επίπεδο».