• Τέσσερις φορές βαποράκι για χρέη • Σήμερα η απολογία της στον Ανακριτή με συνηγόρους τους Στέλιο Αλεξανδρή και Αχιλλέα Δασκαλάκη • Πώς στρατολογήθηκε, τι κατέθεσε, γιατί φοβάται να μιλήσει • Η διαδρομή, το προφίλ, οι φόβοι και οι σκιές ενός δικτύου που δεν τελειώνει στη σύλληψη
Σε ένα από τα πιο ηχηρά χτυπήματα των τελευταίων μηνών κατά της διακίνησης ναρκωτικών στη Ρόδο, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν το πρωί της Τρίτης 13 Μαΐου μία 31χρονη γυναίκα που μετέφερε στο σακίδιό της 2,2 κιλά καθαρής κοκαΐνης, αποβιβαζόμενη από το πλοίο «Blue Star 2» στο λιμάνι της Ακαντιάς.
Η γυναίκα, που φαινόταν ταραγμένη και αγχωμένη, εντοπίστηκε μέσα από στοχευμένο έλεγχο της Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου. Η σύλληψή της πραγματοποιήθηκε στις 09:35, λίγα λεπτά μετά την αποβίβασή της από το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά το προηγούμενο απόγευμα.
Κατά τον σωματικό και αποσκευών έλεγχο, βρέθηκαν δύο επιμελώς κρυμμένες συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 2.240 γραμμαρίων – η μία 1.190 γρ. και η άλλη 1.050 γρ. Η ουσία ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές ενδείξεις, υψηλής καθαρότητας, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη αλλά και πιο «ακριβή» στην παράνομη αγορά.
Η εκτιμώμενη αξία της κατασχεθείσας ποσότητας υπολογίζεται σε 224.000 ευρώ, καθώς η τιμή του γραμμαρίου φτάνει στα 100 ευρώ στο νησί της Ρόδου – κυρίως ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, όπου η ζήτηση για «λευκή σκόνη» εκτινάσσεται.
Προανακριτική κατάθεση: Χρήστης, τζογαδόρα, βαποράκι – ένας φαύλος κύκλος
Σύμφωνα με την επίσημη προανακριτική έκθεση που συνέταξε η αστυνομία, η 31χρονη δεν άργησε να ομολογήσει. Η κατάθεσή της, που δόθηκε στις 11:20 το πρωί της 13ης Μαΐου, και ολοκληρώθηκε σε δέκα λεπτά, ρίχνει φως σε ένα προφίλ που δεν είναι πρωτόγνωρο στις διωκτικές αρχές: ένας χρήστης εξαρτημένος, ένα άτομο βυθισμένο στον τζόγο, που καταλήγει «γρανάζι» σε μεγαλύτερο δίκτυο.
Η ίδια ανέφερε ρητά:
«Είμαι χρήστης κοκαΐνης και κάνναβης και εθισμένη στο αλκοόλ και στον τζόγο. Λόγω του εθισμού μου στον τζόγο, χρωστάω πάρα πολλά λεφτά και γι’ αυτό το λόγο δέχτηκα εξ’ αρχής να μεταφέρω ποσότητες κοκαΐνης.»
Σε άλλη ερώτηση, για το αν είχε εμπλακεί ξανά με τον νόμο, απάντησε:
«Για τυχερά παιχνίδια», δηλώνοντας ότι στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για ανάλογη υπόθεση αλλά όχι για ναρκωτικά.
Το πλέον αποκαλυπτικό στοιχείο είναι η παραδοχή ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
«Τέτοιου είδους μεταφορές έχω ξανακάνει άλλες τρεις φορές στη Ρόδο, με τον ίδιο τρόπο», υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη επαναλαμβανόμενου μοτίβου μεταφοράς και τη συστηματικότητα της δράσης της.
Σιωπή για το κύκλωμα – «Είναι επικίνδυνοι και δεν θέλω να ασχοληθώ»
Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των αστυνομικών, η 31χρονη αρνήθηκε πεισματικά να αποκαλύψει ποιοι της έδιναν τις εντολές, σε ποιον παρέδιδε την ουσία και από πού την παρελάμβανε:
«Αυτοί στους οποίους ανήκουν πραγματικά τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα άτομα και δεν θέλω να ασχοληθώ περαιτέρω», είπε και έκλεισε τη μαρτυρία της με τη φράση: «Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω.»
Η στάση της ερμηνεύεται από τις αρχές ως τυπική «γραμμή άμυνας» χαμηλόβαθμων μελών κυκλωμάτων – των λεγόμενων «βαποριών» – που γνωρίζουν πως αν αποκαλύψουν στοιχεία, οι συνέπειες μπορεί να είναι όχι μόνο νομικές, αλλά και βίαιες.
Τεχνικά ευρήματα και επόμενα βήματα
Μαζί με την κοκαΐνη, κατασχέθηκαν:
• Ένα κινητό τηλέφωνο Samsung, το οποίο ήδη εξετάζεται για ψηφιακά ίχνη, κλήσεις, μηνύματα και εφαρμογές επικοινωνίας.
• Το ηλεκτρονικό ακτοπλοϊκό εισιτήριο στο όνομά της για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος, το οποίο και επιβεβαιώνει το ταξίδι που φέρεται να ήταν το τέταρτο στη σειρά.
Η 31χρονη οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, όπου σχηματίστηκε εις βάρος της δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, βάσει του Ν. 4139/2013 για τα ναρκωτικά. Της γνωστοποιήθηκε επίσης η υποχρέωσή της, βάσει του άρθρου 273 ΚΠΔ, να ενημερώνει για κάθε αλλαγή κατοικίας ή διαμονής της.
Η απολογία και τα ερωτήματα που παραμένουν
Σήμερα Πέμπτη, 15 Μαΐου, η κατηγορούμενη θα βρεθεί ενώπιον του Ανακριτή Ρόδου. Την υπεράσπισή της έχουν αναλάβει οι γνωστοί δικηγόροι Στέλιος Αλεξανδρής και Αχιλλέας Δασκαλάκης. Κρίσιμη θα είναι η στάση που θα κρατήσει:
• Θα επιμείνει στη σιωπή της;
• Θα αποκαλύψει κάτι παραπάνω για την ταυτότητα των εντολέων της;
• Ή θα επικαλεστεί εξάρτηση και εξαναγκασμό, με στόχο την ελαφρυντική μεταχείριση;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει με μία σύλληψη. Αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για την κορυφή ενός παγόβουνου, με δίκτυα ναρκεμπόρων που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στις τουριστικές περιοχές, στρατολογώντας ευάλωτα άτομα με ψυχολογικά, οικονομικά ή εξαρτησιακά προβλήματα.
Η Ρόδος, λίγες εβδομάδες πριν το κύμα των καλοκαιρινών αφίξεων, καλείται να θωρακιστεί απέναντι σε μια απειλή που δεν ταξιδεύει μόνο στη βαλίτσα ενός επιβάτη — αλλά στοχεύει ευθέως τη νεολαία, τη διασκέδαση και τον κοινωνικό ιστό του νησιού.