Τοπικές Ειδήσεις

Ανοδικά κινείται το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα • Στη Ρόδο πάνω από το 25% του τζίρου!

• Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου ή πλατφόρμας
• Στη χώρα μας, το 2024, το 74,66% των χρηστών πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές με τζίρο 11 δισ. ευρώ!
• Δεν… προλαβαίνουν οι εταιρείες κούριερ στη Ρόδο με 3.000 πακέτα την ημέρα!!!

Άνοδο συνεχίζει να καταγράφει το ηλεκτρονικό εμπόριο (online shopping) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον το 2024, το 77% των χρηστών του διαδικτύου αγόρασε ή παρήγγειλε online αγαθά ή υπηρεσίες για προσωπική χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από το 59% που καταγράφηκε το 2014 ενώ ο τζίρος, ανήλθε στα… 11δις ευρώ –όσο τις δύο εκπτωτικές περιόδους.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποίησαν online αγορές το 2024 ήταν στην Ιρλανδία (96%), στην Ολλανδία (94%) και τη Δανία (91%). Αντιθέτως, η Βουλγαρία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό, στο 57%, με την Ιταλία και τη Ρουμανία να σημειώνουν εξίσου 60%.
Από το 2014 έως το 2024, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (+43 ποσοστιαίες μονάδες, από 17% σε 60%), στην Ουγγαρία (+37 ποσοστιαίες μονάδες, από 42% σε 79%) και στη Λιθουανία (+36 ποσοστιαίες μονάδες, από 36% σε 72%).
Στην Ελλάδα, κατά το 2024, το 74,66% των χρηστών πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές, πολύ υψηλότερο ποσοστό από το 39,88% το 2014. Παρόλα αυτά, η χώρα μας βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ στο online shopping (76,58%).
Ποιες είναι οι top αγορές το 2024
Τα είδη ένδυσης, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ ήταν αυτά που κατέκτησαν την «πρωτιά» στις ηλεκτρονικές αγορές των «netizens» («πολίτες» του διαδικτύου) το 2024, με το 45% των ατόμων να πραγματοποιούν αυτές τις αγορές κατά τους προηγούμενους 3 μήνες.
Έπειτα έρχονται οι παραγγελίες τροφίμων από εστιατόρια, αλυσίδες fast-food και υπηρεσίες catering (21%), καλλυντικά και προϊόντα ευεξίας (20%), καθώς και έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού ή είδη κηπουρικής (19%).
Ακολούθησαν ο αθλητικός εξοπλισμός (εξαιρουμένων των αθλητικών ειδών ένδυσης), τα έντυπα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και συμπληρώματα υγείας όπως οι βιταμίνες (εξαιρουμένων των ηλεκτρονικών ανανεώσεων συνταγών), το καθένα με μερίδιο 16%.
Στη Ρόδο πάνω από το 25% του τζίρου!
«Αυτή τη στιγμή το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Ρόδο, εξυπηρετεί πάνω από το 25% του τζίρου με τις διανομές να φτάνουν έως και 2.500 – 3.000 πακέτα την ημέρα (!!!) από τις εταιρείες κούριερ. Δεν είναι τυχαίο που ο τζίρος πανελλαδικά, ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ μόνον το 2024!
Το ηλεκτρονικό εμπόριο περιλαμβάνει τα πάντα: από τα πιο μικρά αντικείμενα, καλλυντικά, φαγητό, τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη ρουχισμού, παπούτσια κ.ο.κ.
Όσο εξελίσσονται οι μέθοδοι διανομής και μέσω των καναλιών επικοινωνίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να ανέβει κι άλλο. Αυτό αποτελεί πλέον, τη Νο1 απειλή για όλες τις επιχειρήσεις, από τις πιο μικρές (στεγασμένο εμπόριο, καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) μέχρι και τους κολοσσούς εταιρειών. Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα με συνέπεια εάν ο πελάτης δεν βρίσκει κάτι στο κατάστημα να του υποδεικνύουν να το παραγγείλει διαδικτυακά.
Επιπρόσθετα, πολλοί άνθρωποι δεν βγαίνουν από το σπίτι ούτε για να πάνε στο σούπερ μάρκετ, αφού μπορούν να παραγγείλουν τα είδη που θέλουν ή ακόμη και το φαγητό τους, τον καφέ τους κ.λπ. –αλλά με μεγάλη επιβάρυνση. Μην το ξεχνάμε αυτό», υπογράμμισε στη “δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σπανός.
Αυτή η έκρηξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο ωστόσο, δεν είναι χωρίς συνέπειες. Π.χ. συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας, αφού στο προσεχές μέλλον δεν θα υπάρχει ανάγκη για φυσική παρουσία στα ταμεία, στα σούπερ μάρκετ (όπως ισχύει ήδη σε πολλές χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα, Ιαπωνία και αλλού).
«Αντικειμενικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί κι άλλο –τουλάχιστον 50% μέσα στα επόμενα χρόνια, όσο εξελίσσονται οι μέθοδοι παραλαβής και διανομής προϊόντων, τόσο οι καταναλωτές / πελάτες θα το επιλέγουν. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι θέλουν διανομή στο σπίτι ή στον χώρο τους για να αποφύγουν την παραμονή στα καταστήματα των εταιρειών κούριερ» -όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Πάντως, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπαίνουν στον πειρασμό να ψωνίσουν διαδικτυακά. Υπάρχουν διαθέσιμες τόσες πλατφόρμες, που είναι πολύ εύκολο να μπει κάποιος μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και να παραγγείλει ό,τι επιλέξει. Οι μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο έχουν και αποθήκες σε ευρωπαϊκές χώρες, για να αποφεύγουν τους μεγάλους δασμούς στα τελωνεία ρίχνοντας πολύ τις τιμές.
Συνεπώς, το μέλλον στο εμπόριο είναι ήδη εδώ, ενώ οι υπηρεσίες αλλάζουν καθημερινά ακόμη και για τους τουρίστες:
«Αυτό που μας σώζει στη Ρόδο είναι ότι έχουμε ένα τουριστικό προϊόν. Ο ξένος επισκέπτης μας, θα βγει έστω και για μια βόλτα, να κοιτάξει τα καταστήματα, να φάει ή να αγοράσει έστω και ένα σουβενίρ.
Ωστόσο, μερικές επιχειρήσεις διαθέτουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες οπότε όταν ο τουρίστας βρίσκεται στο ξενοδοχείο ή κατάλυμα κ.λπ. να έχει τη δυνατότητα για delivery. Ειδικά κάποιοι πελάτες από συγκεκριμένες χώρες, το γνωρίζουν ήδη πριν ταξιδέψουν στη Ρόδο οπότε, σπεύδουν να κάνουν αγορές εκ των προτέρων…», κατέληξε ο κ. Σπανός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου