Τοπικές Ειδήσεις

Στο… και πέντε της σεζόν φτάνουν 28 αστυνομικοί στη Ρόδο

• Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ακολουθήσει η Β’ φάση ενίσχυσης, με την αποστολή επιπλέον δυνάμεων, περιλαμβανομένων μονάδων ΟΠΚΕ και ΕΠΤΑ • Επαναφέρει το θέμα των τριτοκοσμικών συνθηκών εργασίας των αστυνομικών αλλά και εξυπηρέτησης των επιβατών στην Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων του τουριστικού λιμένα, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Μ. Ανδρουλάκης

Με καθυστέρηση και υπό την ασφυκτική πίεση της τοπικής κοινωνίας, ξεκινά σταδιακά η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στη Ρόδο, καθώς το νησί εισέρχεται με αυξημένες αφίξεις στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, 28 αστυνομικοί αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας και από τη Δευτέρα 5 Μαΐου, το αργότερο, θα έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία, ενισχύοντας υπηρεσίες που βρίσκονταν στα όριά τους.
Η συγκεκριμένη αποστολή δυνάμεων έρχεται σε συνέχεια της αναστάτωσης που προκάλεσε η φετινή παντελής απουσία αποσπασμένων αστυνομικών στην έναρξη της σεζόν – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά – με τη Ρόδο σήμερα να μετρά μόλις 105 δόκιμους και 11 αστυνομικούς στο τουριστικό λιμάνι, για ένα νησί που από Μάιο έως Οκτώβριο εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 250.000 άτομα, μεταξύ ντόπιων, επισκεπτών και εργαζομένων.
Όπως έγραψε η «δ», οι δόκιμοι έχουν ήδη κατανεμηθεί ως εξής: 80 στο αεροδρόμιο Ρόδου (αποκλειστικά για υπηρεσία εντός των εγκαταστάσεων) και 5 άτομα στα Αστυνομικά Τμήματα Ιαλυσού, Ρόδου, Αρχαγγέλου, Γενναδίου, καθώς και στο Τμήμα Τροχαίας. Είναι προφανές ότι ο αριθμός δεν επαρκεί ούτε για τη βασική κάλυψη, πόσο μάλλον για την αντιμετώπιση των αυξημένων τουριστικών αναγκών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, μέχρι το τέλος Μαΐου θα ακολουθήσει η Β’ φάση ενίσχυσης, με την αποστολή επιπλέον δυνάμεων, περιλαμβανομένων μονάδων ΟΠΚΕ και ΕΠΤΑ (Επιχειρησιακές Ομάδες Τάξης). Πρόκειται για στοχευμένες επιχειρησιακές ομάδες με αυξημένη ευελιξία, που θα τοποθετηθούν σε προβληματικές περιοχές του νησιού.
Στον αντίποδα, η εικόνα που παρουσιάζει η Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου παραμένει ντροπιαστική. Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας εργάζονται σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης: σπασμένα ταβάνια, διαρροές πάνω σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πλήρης έλλειψη ψύξης και θέρμανσης.
«Έρχονται από τα σαλόνια του Μαρμαρίς και φτάνουν στα αλώνια της Ρόδου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, περιγράφοντας την εικόνα που αντικρίζουν χιλιάδες επισκέπτες.
«Το φιλότιμο δεν μπορεί να είναι άλλοθι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι είναι σε αναμονή εξελίξεων μετά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη νομική εκκρεμότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων του λιμένα. Η ανάγκη άμεσης παραχώρησης όλων των ισόγειων χώρων του Τελωνείου και της ΕΤΑΔ προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, ώστε να προχωρήσουν με ταχύρρυθμες διαδικασίες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και η ανακατασκευή των χώρων, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Βάσει νόμου, ο φορέας διαχείρισης, στην προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, έχει τη χρήση και εκμετάλλευση των χερσαίων εγκαταστάσεων εντός της λιμενικής ζώνης.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Βασίλης Βαγιανάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συντονισμένων κινητοποιήσεων από τοπικούς φορείς, τονίζοντας: «Δεν ζητούμε κάτι παράλογο, απαιτούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να μας αποδοθούν οι χώροι που μας ανήκουν. Δεν θα μείνουμε άπραγοι».
Η κατάσταση συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη της 15ης Απριλίου, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, παρουσία του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη.
Ο ίδιος έδωσε προθεσμία έως τις 30 Μαΐου 2025 για την εξεύρεση λύσης, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε κλείσιμο του λιμανιού ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Βαγιανάκης, ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Μπόνης, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ασπράκης, από την ΕΞΡ ο Παντελής Κωσταρίδης, ο τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Ροδίτης, ο Αναστάσιος Κωνσταντάρος από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Χρήστος Μιχαλάκης, η εκπρόσωπος του Τελωνείου Δέσποινα Δεληγιαννάκη, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου Γιώργος Στέργου, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Κωνσταντίνος Σπανός και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν πολλοί δήμαρχοι των νησιών, καθώς και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ, Κωνσταντίνος Μουρτίδης.
Οι εικόνες με χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες να περιμένουν επί ώρες στον ήλιο για έλεγχο διαβατηρίων, η υποχρεωτική εφαρμογή των νέων όρων της Συνθήκης Σένγκεν και η αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας των υπηρεσιών εκθέτουν ανεπανόρθωτα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, εκκρεμεί μία ευρεία τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και η συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη – με απώτερο στόχο να ζητηθεί ακόμη και η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου