Ρεπορτάζ

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε 26χρονος Τούρκος διακινητής μεταναστών

• Κατηγορείται ότι μετέφερε με ταχύπλοο 11 μετανάστες από τη Μαρμαρίδα • Συνελήφθη στην Ιαλυσό τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει

Ενας 26χρονος υπήκοος Τουρκίας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, μετά τη σύλληψή του στη Ρόδο, κατηγορούμενος για παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί μετανάστευσης και ασφάλειας συνόρων.
Ο φερόμενος ως διακινητής, γεννημένος το 1998 στην Τουρκία, συνελήφθη από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου το πρωί του Σαββάτου 26 Απριλίου, έπειτα από καταδίωξη στην παραλία Ιαλυσού, κατά την οποία εντοπίστηκε να προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος του από την ακτή και να διαφύγει.
Το χρονικό της επιχείρησης
Στις 03:25 τα ξημερώματα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το ναυτικό παρατηρητήριο για ύποπτο θαλάσσιο στόχο που εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς την Ιαλυσό. Το πλήρωμα κινητοποιήθηκε άμεσα και με χρήση ηλεκτροπτικών μέσων εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει άτομα στην παραλία.
Οι επιβαίνοντες τράπηκαν σε φυγή με το που αποβιβάστηκαν, ωστόσο ο κυβερνήτης – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες – παρέμεινε προσπαθώντας να απομακρύνει το σκάφος, χωρίς επιτυχία. Λίγα λεπτά αργότερα, στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου κατέφθασαν στο σημείο και, ύστερα από σύντομη καταδίωξη, τον ακινητοποίησαν και προχώρησαν στη σύλληψή του.
Ομολογίες, καταθέσεις και μαρτυρίες
Σύμφωνα με τις ληφθείσες καταθέσεις των 11 μεταναστών – εννέα από το Αφγανιστάν και δύο από την Υεμένη – όλοι αποβιβάστηκαν από το εν λόγω ταχύπλοο. Κατέθεσαν ότι ξεκίνησαν από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας και ότι για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα κατέβαλαν χρηματικό ποσό 4.000 ευρώ ανά άτομο. Υποστήριξαν επίσης ότι, αφού αποβιβάστηκαν, κάλεσαν οι ίδιοι το 112 ζητώντας συνδρομή από τις ελληνικές αρχές, με στόχο να παραδοθούν.
Κατά την προανάκριση, ο 26χρονος αναγνωρίστηκε από τους ίδιους ως ο κυβερνήτης του σκάφους. Παρ’ όλα αυτά, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν είχε καμία εμπλοκή με τη μεταφορά των μεταναστών.
Ωστόσο, το σύνολο των στοιχείων – καταθέσεις, αναγνώριση, συνθήκες σύλληψης και το γεγονός ότι βρέθηκε στο χειριστήριο του σκάφους – κρίθηκαν επαρκή ώστε να διαταχθεί η προφυλάκισή του, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 και του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023, που αφορούν στην παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών από το εξωτερικό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, δεν διαπιστώθηκε να κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή, ούτε να υπάρχουν αγνοούμενοι από την αποβίβαση, στοιχείο που έκρινε θετικά στον επιχειρησιακό απολογισμό, χωρίς όμως να αμβλύνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Οι διακινητές συνεχίζουν να δρουν με νέες μεθόδους
Η υπόθεση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο διακίνησης μεταναστών στα Δωδεκάνησα, με τους διακινητές να χρησιμοποιούν ολοένα πιο σύγχρονα μέσα και να εκμεταλλεύονται θαλάσσιες διαδρομές μικρής απόστασης. Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως μικρού μεγέθους, με ισχυρές μηχανές, ώστε να διαφεύγουν γρήγορα την προσοχή των αρχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν ενισχύσει τη χρήση ηλεκτρονικών και θερμικών μέσων εντοπισμού, ωστόσο, οι ροές συνεχίζονται και οι συλλήψεις διακινητών έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Κως, η Λέρος και η Ρόδος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου