ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κικίλιας: Υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία για την έκδοση προειδοποίησης από το 112

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΙΚΙΛΙΑΣ Β

«Υπάρχει μεθο­δο­λο­γία και οργα­νω­μέ­νος τρόπος για να εκδί­δε­ται ειδο­ποί­ηση από το 112 και δικλί­δες ασφα­λείας για την προ­στα­σία των πολιτών» ανέφερε ο υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, Βασίλης Κικί­λιας, απα­ντώ­ντας στην ολο­μέ­λεια της Βουλής σχετικά με την 24ωρη καθυ­στέ­ρηση της ενερ­γο­ποί­η­σης του «112» κατά τα πρό­σφατα έντονα καιρικά φαι­νό­μενα στην Κεφα­λο­νιά. Ο υπουρ­γός παράλ­ληλα, δεσμεύ­τηκε ότι, εφόσον απαι­τη­θεί να παρα­τα­θεί πέραν της 20ης Μαρτίου η κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης που έχει κηρυ­χθεί η περι­φε­ρειακή ενότητα της Κεφα­λο­νιάς (προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λυν­θούν όλες οι δια­δι­κα­σίες απο­ζη­μιώ­σεων των πολιτών) αυτό θα γίνει εφόσον το ζητή­σουν οι δήμαρ­χοι.

Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση του ανε­ξάρ­τη­του βου­λευτή, Αλέ­ξαν­δρου Αυλω­νίτη, ο κ. Κικί­λιας ανέφερε σχετικά με την δια­δι­κα­σία έκδοσης ηχη­τι­κής προει­δο­ποί­η­σης από το 112 για μια περιοχή, ότι σύμφωνα με το νόμο, η ΕΜΥ εκδίδει έκτακτο δελτίο, είτε επι­δεί­νω­σης του καιρού, είτε ακόμα πρό­γνω­σης επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων. Στην συνέ­χεια, στο υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας συγκα­λεί­ται η επι­τροπή Εκτί­μη­σης Κιν­δύ­νου, και οι ειδικοί επι­στή­μο­νες μας ενη­με­ρώ­νουν σχετικά για την σφο­δρό­τητα των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και των περιο­χών που μπορεί να εκδη­λω­θούν. Με βάση αυτές τις επι­στη­μο­νι­κές προ­γνώ­σεις ενη­με­ρώ­νο­νται όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι φορείς, με στόχο τον συντο­νι­σμό του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και την κινη­το­ποί­ησή του στο πεδίο. Στις συνε­δριά­σεις αυτές της επι­τρο­πής Εκτί­μη­σης Κιν­δύ­νου, πάντα θέτουμε στους επι­στή­μο­νές μας το ερώτημα για το εάν χρειά­ζε­ται να εκδοθεί μήνυμα 112, και αφού μας το ειση­γη­θούν, προ­χω­ράμε άμεσα στην έκδοσή του για τις αντί­στοι­χες περιο­χές, είπε ο υπουρ­γός.

Στην περί­πτωση της Κεφα­λο­νιάς, στις 13 Φεβρουα­ρίου, η ΕΜΥ δεν εξέδωσε κανένα έκτακτο δελτίο καιρού και αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα επι­στη­μο­νικά εργα­λεία της ΕΜΥ δεν δίνουν για την περιοχή το φαι­νό­μενο που εκδη­λώ­νε­ται στη συνέ­χεια. Κατά συνέ­πεια, δεν υπήρξε και σύγκληση της επι­τρο­πής. Για την εκδή­λωση και τέτοιων τοπικών (και όχι υπερ-τοπικών) φαι­νο­μέ­νων, υπάρχει το σχέδιο αντι­με­τώ­πι­σης πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων «Δάρ­δα­νος» που προ­βλέ­πει την έκδοση 112 εφόσον καλέσει ο δήμαρ­χος και το αιτηθεί στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Ακόμα, πρό­σθεσε ο κ. Κικί­λιας, όταν το ΕΣΚΕΔΙΚ επι­κοι­νώ­νησε με τον δήμαρχο και τον ρώτησε εάν χρειά­ζε­ται να ηχήσει το 112, η απά­ντηση ήταν αρνη­τική, καθώς έκριναν ότι δεν συνέ­τρεχε κανένας κίν­δυ­νος εκείνη την στιγμή. Αυτό όμως, δεν σημαί­νει ότι στο πεδίο δεν ήταν όλοι οι φορείς, η ΕΛΑΣ, η πυρο­σβε­στική, ο πρώτος και δεύ­τε­ρος βαθμός αυτο­διοί­κη­σης, η Πολι­τική Προ­στα­σία, ή ότι δεν υπήρχαν τα ανα­γκαία μηχα­νή­ματα.

Το 112, ήχησε την επόμενη ημέρα, γιατί η ΕΜΥ ενη­μέ­ρωσε για νέο κύμα έντονων βρο­χο­πτώ­σεων στο Ιόνιο, είπε ο κ. Κικί­λιας. Γι’ αυτό και το ΕΣΚΕΔΙΚ επι­κοι­νώ­νησε εκ νέου με τον δήμαρχο Αργο­στο­λίου και τότε αυτός ειση­γή­θηκε την ενερ­γο­ποί­ηση του 112, όπως και έγινε.

Ο κ. Κικί­λιας επι­σή­μανε ότι οι συνο­μι­λίες του ΕΣΚΕΔΙΚ κατα­γρά­φο­νται όλες. Οι συνο­μι­λίες της επι­τρο­πής Εκτί­μη­σης Κιν­δύ­νου με την ΕΜΥ κατα­γρά­φο­νται, και τίποτα δεν είναι στην τύχη ή άτυπα όπως γινόταν μια άλλη εποχή. Ο υπουρ­γός πρό­σθεσε ότι στην Κεφα­λο­νιά, έχει μεταβεί ακόμα και η Ελλη­νική Αρχή Γεω­λο­γι­κών και Μεταλ­λευ­τι­κών Ερευνών, στεί­λαμε για αυτο­ψίες προ­κει­μέ­νου να εξε­τά­σει γιατί δεν απορ­ρο­φά­ται τοπικά το νερό.

Ο ανε­ξάρ­τη­τος βου­λευ­τής, Αλέ­ξαν­δρος Αυλω­νί­της, σημεί­ωσε από την πλευρά του, ότι το θέμα είναι η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα των μέτρων πρό­λη­ψης. Δεν μπορεί είπε, επί 24 ώρες να βρέχει και εσείς να περι­μέ­νετε την ειδο­ποί­ηση από τον δήμαρχο ή από άλλη υπη­ρε­σία της Κεφα­λο­νιάς για να ενερ­γο­ποι­ή­στε τον μηχα­νι­σμό της προει­δο­ποί­η­σης του 112, γιατί τότε δεν πάμε καλά. Ανέφερε ότι υπήρχαν μετε­ω­ρο­λό­γοι που είχαν προ­βλέ­ψει την ένταση της βρο­χό­πτω­σης και υπο­γράμ­μισε ότι το θέμα είναι η ετοι­μό­τητα του 112 να ενερ­γο­ποι­η­θεί. Και στο συγκε­κρι­μένο γεγονός, είπε ο βου­λευ­τής, «απο­τύ­χατε – και η αδρά­νεια αυτή του μηχα­νι­σμού δεν καλ­λω­πί­ζε­ται».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.