ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ. Υγείας: Ερχονται «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς για νοσοκομεία της περιφέρειας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Νοσοκομείο Κω

Στη σύ­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο υπ. Υγεί­ας απο­φα­σί­στη­κε τα κενά στις δομές υγεί­ας να κα­λυ­φθούν από ιδιώ­τες για­τρούς. Το μέτρο σε πρώτη φάση θα αφορά επτά πε­ριο­χές, με­τα­ξύ των οποί­ων η Κως και η Λα­κω­νία

Ηλήψη άμε­σων μέ­τρων προ­κει­μέ­νου να λυθεί το με­γά­λο πρό­βλη­μα της υπο­στε­λέ­χω­σης των νο­σο­κο­μεί­ων της πε­ρι­φέ­ρειας απο­φα­σί­στη­κε σε σύ­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε νω­ρί­τε­ρα στο υπουρ­γείο Υγεί­ας.

Ει­δι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «Κ», απο­φα­σί­στη­κε τα κενά στις δομές υγεί­ας να κα­λυ­φθούν από ιδιώ­τες για­τρούς. Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ετοι­μά­ζε­ται να ενερ­γο­ποι­ή­σει, σε λι­γό­τε­ρο από δύο εβδο­μά­δες, τον νόμο Πλεύ­ρη, βάσει του οποί­ου σε έκτα­κτες συν­θή­κες μπο­ρεί να υπο­χρε­ω­θούν ιδιώ­τες για­τροί να συν­δρά­μουν στο ΕΣΥ. Το μέτρο, όπως ανα­φέ­ρουν πηγές με γνώση της κα­τά­στα­σης, σε πρώτη φάση θα αφορά επτά πε­ριο­χές, με­τα­ξύ των οποί­ων η Κως και η Λα­κω­νία.

Στη σύ­σκε­ψη συ­ζη­τή­θη­καν επί­σης κά­ποια τε­χνι­κής φύ­σε­ως θέ­μα­τα και νο­μι­κές λε­πτο­μέ­ρειες πριν γί­νουν επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις.

Γε­ωρ­γιά­δης: 105 ιδιώ­τες για­τροί απά­ντη­σαν αρ­νη­τι­κά

Νω­ρί­τε­ρα, ο Αδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης, μι­λώ­ντας στο συ­νέ­δριο Pharma & HealthConference, τό­νι­σε ότι η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου δεν μπο­ρεί να δεί­ξει αδια­φο­ρία απέ­να­ντι στην υπο­λει­τουρ­γία των επαρ­χια­κών νο­σο­κο­μεί­ων.

«Με διά­θε­ση συ­νεν­νό­η­σης, οι διοι­κη­τές κά­λε­σαν ήδη τους ιδιώ­τες ια­τρούς να “έρ­θουν χωρίς πίεση” για να βοη­θή­σουν στα νο­σο­κο­μεία με άγο­νες προ­κη­ρύ­ξεις θέ­σε­ων, αλλά στο σύ­νο­λο της χώρας, εκ των 140, 105 απά­ντη­σαν αρ­νη­τι­κά, 14 ίσως και 11 δε­χό­μα­στε», υπο­γράμ­μι­σε με­τα­ξύ άλλων ο υπουρ­γός.

Ει­δι­κό­τε­ρα, ανα­φε­ρό­με­νος στα 14 νο­σο­κο­μεία με άγο­νες προ­κη­ρύ­ξεις θέ­σε­ων σε κρί­σι­μες ει­δι­κό­τη­τες, έφερε ως πα­ρά­δειγ­μα την πε­ρί­πτω­ση της Κω και πε­ριέ­γρα­ψε ότι προ­κη­ρύ­χθη­καν ταυ­τό­χρο­να τέσ­σε­ρις θέ­σεις πα­θο­λό­γων και άλλες τέσ­σε­ρις παι­διά­τρων σε 14 προ­κη­ρύ­ξεις.

Στο νησί υπάρ­χουν εννέα ιδιώ­τες και η διοί­κη­ση του νο­σο­κο­μεί­ου με υπουρ­γι­κή πα­ρό­τρυν­ση τους πρό­τει­νε εφη­με­ρί­ες με μπλο­κά­κι, χωρίς ωστό­σο να απο­φέ­ρει θε­τι­κό απο­τέ­λε­σμα.

Ο υπουρ­γός σχο­λί­α­σε μά­λι­στα ότι «η επί­τα­ξη είναι μια βάρ­βα­ρη λέξη», προ­σθέ­το­ντας πα­ράλ­λη­λα ότι «οι ιδιώ­τες για­τροί δεν μπο­ρούν να λένε ότι δεν τους νοιά­ζει εάν λει­τουρ­γεί το νο­σο­κο­μείο [και] είναι πρό­βλη­μα του υπουρ­γεί­ου».

«Προ­τι­μώ την κα­λό­πι­στη συ­νεν­νό­η­ση», και το κρά­τος μπο­ρεί να βρει λύ­σεις, «αλλά προ­τι­μώ χωρίς βία», επι­σή­μα­νε ο κ. Γε­ωρ­γιά­δης, το­νί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να δοθεί τέλος στο αδιέ­ξο­δο.

Τι λέει ο ΠΙΣ

Από την πλευ­ρά του, ο Πα­νελ­λή­νιος Ια­τρι­κός Σύλ­λο­γος, με ανα­κοί­νω­σή του (απα­ντώ­ντας σε το­πο­θέ­τη­ση του υπουρ­γού στη Βουλή) ση­μειώ­νει, με­τα­ξύ άλλων, ότι «το πρό­βλη­μα του ΕΣΥ είναι μεί­ζον και επί ελ­λεί­ψε­ως χρη­μά­των ιδιαι­τέ­ρως πο­λύ­πλο­κο, αλλά με απει­λές και βία μόνο επι­πλο­κές θα πρέ­πει να ανα­μέ­νε­τε».

Η ανα­κοί­νω­ση με­τα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρει:

«Με έκ­πλη­ξη ακού­με απει­λη­τι­κές δη­λώ­σεις σας στη Βουλή ανα­φο­ρι­κά με τους πα­θο­λό­γους που ασκούν ιδιω­τι­κά την ια­τρι­κή σε πε­ριο­χές με υπο­στε­λε­χω­μέ­να Νο­σο­κο­μεία. Πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε επί­σης για προ­φο­ρι­κές και γρα­πτές αι­τή­σεις διοι­κη­τών Νο­σο­κο­μεί­ων προς Ια­τρι­κούς Συλ­λό­γους για πα­ρο­χή στοι­χεί­ων επι­κοι­νω­νί­ας των συ­να­δέλ­φων αυτών.

Κα­ταρ­χάς να επι­ση­μά­νου­με ότι ου­δέ­πο­τε μας έχετε θέσει το πρό­βλη­μα που επι­κα­λεί­στε τώρα ως κα­τε­πεί­γον, καί­τοι αυτό είναι γνω­στό από ετών. Κατά συ­νέ­πεια οι ευ­θεί­ες ή συ­γκα­λυμ­μέ­νες απει­λές είναι απο­λύ­τως αδι­καιο­λό­γη­τες, πέραν του ότι στην πράξη θα επι­δει­νώ­σουν το πρό­βλη­μα, γε­γο­νός που υπο­θέ­του­με ότι δεν επι­διώ­κε­τε.

Για διευ­κό­λυν­σή σας υπεν­θυ­μί­ζου­με τα κά­τω­θι:

α. Η Πα­θο­λο­γία ως ει­δι­κό­τη­τα είναι ελά­χι­στα ελ­κυ­στι­κή και τέ­τοιες ενέρ­γειες θα την ωθή­σουν στις απω­θη­τι­κές. Αλ­λω­στε είναι γνω­στό ότι από τα κύρια αντι­κί­νη­τρα για την έντα­ξη στον θεσμό του προ­σω­πι­κού για­τρού είναι αντί­στοι­χες προ­βλέ­ψεις του νόμου.

β. Τέ­τοιες ανα­φο­ρές εν ηρε­μία (καθώς δεν έχου­με ούτε παν­δη­μία, ούτε πό­λε­μο, ούτε φυ­σι­κή κα­τα­στρο­φή) βρί­σκο­νται μα­κράν της καλώς νο­ού­με­νης δη­μο­κρα­τι­κής διοί­κη­σης, καθώς δια­τα­ράσ­σουν ου­σια­στι­κά τη δυ­να­τό­τη­τα άσκη­σης της ια­τρι­κής.

γ. Ελ­λο­χεύ­ει ο κίν­δυ­νος φυγής των ια­τρών από πε­ριο­χές που αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­βλη­μα και ταυ­τό­χρο­να δεν ελ­κύ­ουν κα­νέ­ναν που βρί­σκε­ται στα με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα ή την αλ­λο­δα­πή.

δ. Αφο­ρούν αν­θρώ­πους στους οποί­ους η πο­λι­τεία έχει ήδη φερ­θεί με “νταη­λί­κι” χωρίς απο­τε­λέ­σμα­τα στο πα­ρελ­θόν (από­λυ­ση από το ΙΚΑ το 2014, δια­κο­πή συμ­βά­σε­ων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στε­ρώ­ντας από τους πο­λί­τες πο­λύ­τι­μες ια­τρι­κές υπη­ρε­σί­ες.

Αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε ότι το ΕΣΥ είναι ελά­χι­στα ελ­κυ­στι­κό και για τον λόγο αυτό σας έχου­με υπο­βά­λει κατ’ επα­νά­λη­ψη προ­τά­σεις, τις οποί­ες δεν αξιο­ποιεί­τε. Ει­δι­κά για τις άγο­νες πε­ριο­χές έχετε μια κο­λοσ­σιαία εκ­κρε­μό­τη­τα, την ανα­προ­σαρ­μο­γή του επι­δό­μα­τος αγό­νου με κα­θυ­στέ­ρη­ση πέραν των 12 μηνών, καθώς νο­μο­θε­τή­θη­κε το 2022 με πρό­βλε­ψη η ΚΥΑ να εκ­δο­θεί έως τα τέλη Ιου­νί­ου του 2023!!

Κύριε Υπουρ­γέ

Το πρό­βλη­μα του ΕΣΥ είναι μεί­ζον και επί ελ­λεί­ψε­ως χρη­μά­των ιδιαι­τέ­ρως πο­λύ­πλο­κο. Αλλά με απει­λές και βία μόνο επι­πλο­κές θα πρέ­πει να ανα­μέ­νε­τε. Και βε­βαί­ως λυ­πού­μα­στε να προ­βλέ­ψου­με ότι οι “με­ταρ­ρυθ­μί­σεις” που αφο­ρούν στον ελεύ­θε­ρο χρόνο των νο­σο­κο­μεια­κών ια­τρών μικρή επί­δρα­ση θα έχουν, αν έχουν κά­ποια».

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.