ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποδέχτηκε 1,87 εκατομμύρια τουρίστες το πρώτο τρίμηνο η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Oι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 45,6% το Μάρτιο του 2023 και κατά 63,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με τα προ­σω­ρινά στοι­χεία, το ταξι­διω­τικό ισο­ζύ­γιο το Μάρτιο του 2023 εμφά­νισε πλε­ό­να­σμα 100,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος 51,2 εκατ. ευρώ τον αντί­στοιχο μήνα του 2022. Ειδι­κό­τερα, αύξηση κατά 45,6% κατέ­γρα­ψαν το Μάρτιο του 2023 οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 267,6 εκατ. ευρώ, έναντι 183,7 εκατ. ευρώ τον αντί­στοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 26,4% παρα­τη­ρή­θηκε και στις ταξι­διω­τι­κές πλη­ρω­μές (Μάρτιος 2023: 167,4 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2022: 132,5 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων οφεί­λε­ται στην άνοδο της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 60,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώ­θηκε κατά 9,5%. Οι καθαρές εισπρά­ξεις από την παροχή ταξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών αντι­στάθ­μι­σαν κατά 3,8% το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου αγαθών και συνέ­βα­λαν κατά 24,9% στο σύνολο των καθαρών εισπρά­ξεων από υπη­ρε­σίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, το ταξι­διω­τικό ισο­ζύ­γιο εμφά­νισε πλε­ό­να­σμα 233,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος 150,1 εκατ. ευρώ την αντί­στοιχη περίοδο του 2022. Αύξηση κατά 285,4 εκατ. ευρώ (63,8%) παρου­σί­α­σαν οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 732,9 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 202,3 εκατ. ευρώ (68,0%) παρα­τη­ρή­θηκε και στις ταξι­διω­τι­κές πλη­ρω­μές, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 499,6 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων οφεί­λε­ται στην αύξηση της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 74,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώ­θηκε κατά 6,2%. Οι καθαρές εισπρά­ξεις από την παροχή ταξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών αντι­στάθ­μι­σαν κατά 3,2% το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου αγαθών και συνέ­βα­λαν κατά 23,4% στο σύνολο των καθαρών εισπρά­ξεων από υπη­ρε­σίες.

Ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις

Το Μάρτιο του 2023, όπως προ­α­να­φέρ­θηκε, οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 45,6% σε σύγκριση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2022. Ανα­λυ­τι­κό­τερα, αύξηση κατά 38,3% εμφά­νι­σαν οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 120,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξή­θη­καν κατά 52,4% (Μάρτιος 2023: 142,8 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2022: 93,7 εκατ. ευρώ).

Η άνοδος των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν απο­τέ­λε­σμα της αύξησης των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 33,6% (Μάρτιος 2023: 99,0 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2022: 74,1 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 64,3% στα 21,8 εκατ. ευρώ. Ειδι­κό­τερα, όσον αφορά τις σημα­ντι­κό­τε­ρες χώρες προ­έ­λευ­σης ταξι­διω­τών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν κατά 12,0% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 23,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία αυξή­θη­καν κατά 17,1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 13,3 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 9,3% παρου­σί­α­σαν οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 17,1 εκατ. ευρώ, καθώς κι αυτές από τις ΗΠΑ κατά 107,9% στα 38,5 εκατ. ευρώ. Οι εισπρά­ξεις από τη Ρωσία σημεί­ω­σαν επίσης άνοδο κατά 33,1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις εμφά­νι­σαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2022 και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφεί­λε­ται στην αύξηση των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 31,8%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 318,7 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 102,2%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 409,6 εκατ. ευρώ. Ανα­λυ­τι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν στα 266,9 εκατ. ευρώ, αυξη­μέ­νες κατά 35,8%, ενώ οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφά­νι­σαν αύξηση κατά 14,5% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 51,8 εκατ. ευρώ.

Ειδι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν κατά 3,5% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 63,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία αυξή­θη­καν κατά 136,8% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 57,9 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 35,9% παρου­σί­α­σαν οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 54,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ αυξή­θη­καν κατά 98,4% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 67,0 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώ­θη­καν κατά 46,6% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση

Η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση το Μάρτιο του 2023 δια­μορ­φώ­θηκε σε 666,1 χιλ. ταξι­διώ­τες, αυξη­μένη κατά 60,8% σε σύγκριση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2022. Ειδι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση μέσω αερο­δρο­μίων αυξή­θηκε κατά 45,1% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022 και αυτή μέσω οδικών συνο­ρια­κών σταθμών κατά 99,5%. Η αύξηση της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης προήλθε από την άνοδο της ταξι­διω­τι­κής κίνησης τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 67,6% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 53,9%.

Ανα­λυ­τι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θηκε σε 207,7 χιλ. ταξι­διώ­τες, αυξη­μένη κατά 35,2% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022. Άνοδο κατά 159,5% εμφά­νισε και η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία δια­μορ­φώ­θηκε σε 140,6 χιλ. ταξι­διώ­τες. Ειδι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Γερ­μα­νία παρου­σί­ασε μείωση κατά 5,9% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 52,2 χιλ. ταξι­διώ­τες, ενώ και αυτή από τη Γαλλία μειώ­θηκε κατά 42,9% σε 15,8 χιλ. ταξι­διώ­τες. Ανα­φο­ρικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξι­διω­τική κίνηση από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θηκε κατά 40,4% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 49,4 χιλ. ταξι­διώ­τες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 136,5% σε 49,4 χιλ. ταξι­διώ­τες. Τέλος, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Ρωσία αυξή­θηκε κατά 76,1% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 2,5 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.