ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για το θάνατο ασθενούς στη Μεγίστη

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
Καστελόριζο

Στο αρ­χείο τέ­θη­κε με διά­τα­ξη της Ει­σαγ­γε­λί­ας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου η δι­κο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στη­κε, με επεί­γο­ντα χα­ρα­κτή­ρα, για τη δια­πί­στω­ση τυχόν τε­λέ­σε­ως του αδι­κή­μα­τος της έκ­θε­σης κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση από την οποία επήλ­θε θά­να­τος μετά την υπο­βο­λή από το ΑΤ Με­γί­στης, μη­νυ­τή­ριας ανα­φο­ράς κατά πα­ντός υπευ­θύ­νου που άσκη­σε την 8η Ια­νουα­ρί­ου 2014, ο πρώην δή­μαρ­χος του νη­σιού κ. Γ. Αχλα­διώ­της.

Όπως έγρα­ψε η “δη­μο­κρα­τι­κή”, μια μέρα μετά τα Θε­ο­φά­νεια και την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των εορ­τα­στι­κών εκ­δη­λώ­σε­ων με τη συμ­με­το­χή και του πρώην Υπουρ­γού Υγεί­ας κ. Αδ. Γε­ωρ­γιά­δη, πέ­θα­νε ασθε­νής, ελ­λεί­ψει δομών για την πε­ρί­θαλ­ψή του.

Ο κ. Αχλα­διώ­της δή­λω­σε ότι στη μή­νυ­ση που συ­νέ­τα­ξε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Δω­δε­κα­νή­σου, δι­κη­γό­ρος κ. Φ. Χα­τζη­διά­κος, μάρ­τυ­ρας κα­τη­γο­ρί­ας είναι και ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιάν­νης Μα­χαι­ρί­δης.

Θύμα της κρα­τι­κής αναλ­γη­σί­ας, ήταν ο 58χρο­νος Μι­χα­ήλ Ρά­πτης, που υπέ­στη καρ­δια­κό επει­σό­διο, ενώ την ίδια μέρα έγινε και με­τα­φο­ρά σε νο­σο­κο­μείο της Τουρ­κί­ας με ψα­ρο­κάι­κο του 27χρο­νου Λά­ζα­ρου Κα­βί­δα.

Οι κά­τοι­κοι του Κα­στε­λό­ρι­ζου εξα­κο­λου­θούν να βιώ­νουν κα­θη­με­ρι­νά μια ιδιαι­τέ­ρως δύ­σκο­λη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, διότι κα­τοι­κούν σε ένα ακρι­τι­κό νησί, όπου υπη­ρε­τεί πλέον μια αγρο­τι­κή ια­τρός, με απο­τέ­λε­σμα να ανα­γκά­ζο­νται να με­τα­βαί­νουν στην Τουρ­κία, που απο­τε­λεί το κο­ντι­νό­τε­ρο μέρος για την ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψή τους.

Ο 58χρο­νος αι­σθάν­θη­κε αδια­θε­σία και με­τα­φέρ­θη­κε στο ια­τρείο του νη­σιού. Εκεί υπο­βλή­θη­κε σε καρ­διο­γρά­φη­μα και κρί­θη­κε επι­βε­βλη­μέ­νη η με­τα­φο­ρά του με αε­ρο­δια­κο­μι­δή στην καρ­διο­λο­γι­κή κλι­νι­κή της Ρόδου. Το ελι­κό­πτε­ρο του ΕΚΑΒ φέ­ρε­ται να έφτα­σε στο νησί περί ώραν 12.30 και στο με­σο­διά­στη­μα ο 58χρο­νος είχε υπο­στεί δύο καρ­δια­κά επει­σό­δια αλλά κα­τόρ­θω­σε η ια­τρός να τον επα­να­φέ­ρει στη ζωή.

Τε­λι­κώς το ελι­κό­πτε­ρο έφτα­σε χωρίς τη συ­νο­δεία ια­τρού με απο­τέ­λε­σμα να επι­βι­βα­στεί σ’ αυτό η αγρο­τι­κή ια­τρός.

Ο 58χρο­νος κα­τέ­λη­ξε στη διάρ­κεια του τα­ξι­διού.

Κατά τη διάρ­κεια της απου­σί­ας της ια­τρού ο 27χρο­νος χτύ­πη­σε στο πόδι σε ανελ­κυ­στή­ρα και δεν υπήρ­χε κά­ποιος για να τον φρο­ντί­σει και να ελέγ­ξει ακτι­νο­γρα­φι­κά το τραύ­μα. Ο 27χρο­νος με­τα­φέρ­θη­κε με ψα­ρο­κάι­κο στα απέ­να­ντι τουρ­κι­κά πα­ρά­λια…

Ο κ. Αχλα­διώ­της εξέ­θε­σε, εξε­τα­ζό­με­νος, ότι η έλ­λει­ψη ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού στο Πο­λυ­δύ­να­μο Ια­τρείο Με­γί­στης εκ­θέ­τει σε κίν­δυ­νο τους ίδιους τους ασθε­νείς και όσους χρή­ζουν ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής πε­ρί­θαλ­ψης.

Μετά τη διε­νέρ­γεια προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης προ­έ­κυ­ψαν κατά την κρίση της Ει­σαγ­γε­λί­ας τα ακό­λου­θα:

Το Πο­λυ­δύ­να­μο Ια­τρείο Με­γί­στης πα­ρου­σιά­ζει ση­μα­ντι­κές ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού (ια­τρι­κού, νο­ση­λευ­τι­κού και πα­ραϊ­α­τρι­κού). Οι ανά­γκες του νη­σιού ως επί των πλεί­στον κα­λύ­πτο­νται από τους ια­τρούς του νο­σο­κο­μεί­ου Ρόδου οι οποί­οι με­τα­βαί­νουν στη Με­γί­στη ανά δέκα ημέ­ρες, κα­λύ­πτο­ντας τις εκεί ανά­γκες.

Πε­ραι­τέ­ρω, για το συμ­βάν της 9ης Ια­νουα­ρί­ου 2014, ο υπη­ρε­τών στο νησί αγρο­τι­κός ια­τρός κα­τέ­βα­λε κάθε δυ­να­τή προ­σπά­θεια, ενώ το ια­τρείο κα­λύ­φθη­κε από την στρα­τιω­τι­κή ιατρό, που υπη­ρε­τού­σε στη Με­γί­στη. Συ­νε­πώς ου­δείς εκτέ­θη­κε σε κίν­δυ­νο, ενώ το δεύ­τε­ρο πε­ρι­στα­τι­κό που ανέ­κυ­ψε κατά την απου­σία του αγρο­τι­κού ια­τρού στη Ρόδο, λόγω της αε­ρο­δια­κο­μι­δής ήταν ήσ­σο­νος ση­μα­σί­ας και αντι­με­τω­πί­στη­κε χωρίς να ήταν ανα­γκαία η με­τα­φο­ρά του ασθε­νούς στο Κας της Τουρ­κί­ας, γε­γο­νός το οποίο ήταν απο­κλει­στι­κά δική του πρω­το­βου­λία και μη ανα­γκαίο.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στη διά­τα­ξη αρ­χειο­θέ­τη­σης:

«Η ανά­γκη στε­λέ­χω­σης των νο­σο­κο­μεί­ων της χώρας με προ­σω­πι­κό απο­τε­λεί αναμ­φι­σβή­τη­το γε­γο­νός πλην όμως οι οι­κο­νο­μι­κές συ­γκυ­ρί­ες της Χώρας απο­τε­λούν εμπό­διο. Πε­ραι­τέ­ρω, η έλ­λει­ψη οι­κο­νο­μι­κών κι­νή­τρων προ­κει­μέ­νου να εγκα­τα­στα­θεί ια­τρός στο νησί σε μό­νι­μη βάση απο­τε­λεί έναν επι­πλέ­ον πα­ρά­γο­ντα. Τα ανω­τέ­ρω όμως δεν συ­νι­στούν ποι­νι­κό αδί­κη­μα ενώ από τα πα­ρα­πά­νω πε­ρι­γρα­φό­με­να δεν προ­έ­κυ­ψε η τέ­λε­ση αξιο­ποί­νου τινός πρά­ξε­ως».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.