Τοπικές Ειδήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, χθες, η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας για το θέμα της ανακατασκευής του κτιρίου του ΕΦΚΑ στην Πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού (πρώην Πλατεία Φώκιαλη) στη Ρόδο αλλά και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του φορέα στο νησί.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι: «Η έννοια της αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ, δεν έχει για μένα δογματικά χαρακτηριστικά.

Να επιλεγεί ο προσφορότερος τρόπος, η πιο ρεαλιστική λύση. Αλλά να αξιοποιηθούν αυτά τα ακίνητα και να μην είναι ερείπια ή εγκαταλελειμμένα.

Δεν περιποιεί τιμή στον ΕΦΚΑ να υπάρχει ένα δικό του κτίριο, ιδιόκτητο κτίριο, εγκαταλελειμμένο στην καρδιά του αστικού ιστού μιας πόλης όπως η Ρόδος.

Για αυτό και πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα για τη λύση στην οποία προσανατολίζεται ο ΕΦΚΑ για την ανακατασκευή του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ στην Πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού (πρώην Πλατεία Φώκιαλη), που ήδη έχει καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί».

Ο Μάνος Κόνσολας επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του ΕΦΚΑ στη θέση Επτά Βαγιές στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου και στα Ασγούρου.

«Στις Επτά Βαγιές υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και για τις ανασκαφές χρειάζεται να δαπανηθούν ακόμα 500 χιλιάδες ευρώ από τη μεριά του ΕΦΚΑ. Θα τα δώσετε ή θα τα δώσετε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να αξιοποιήσει το ακίνητο που είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά στα ευρήματα; Ποιος ο σχεδιασμός των έξι στρεμμάτων – μια τεράστια περιουσία του ΕΦΚΑ- στην Ηλία Βενέζη; Μήπως εκεί πρέπει να δούμε ξανά, είκοσι χρόνια μετά, ότι πρέπει να μετακινηθεί ο ΕΦΚΑ και να υπάρχει αποσυμφόρηση των υπηρεσιών στις παρυφές της πόλης;», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μαζί με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να επισκεφθούν τη Ρόδο, προκειμένου να συνεργαστούν με τους φορείς και την αυτοδιοίκηση καθώς και με τα στελέχη του ΕΦΚΑ στη Ρόδο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνολικής αξιοποίησης των ακινήτων και να αναζητηθούν οι πλέον πρόσφορες και ρεαλιστικές λύσεις.

Στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, τόνισε ότι ο διαγωνισμός για το έργο της στατικής ενίσχυσης του κτιρίου του ΕΦΚΑ στην Πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού απέβη άγονος και θα γίνει νέα προκήρυξη.

Ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί πιστώσεις 2,1 εκ. ευρώ για το έργο της στατικής ενίσχυσης του κτιρίου.

Θα υπάρξει νέο χρονοδιάγραμμα και υπογραφή σύμβασης με εργολάβο το Νοέμβριο 2023.

Το δεύτερο έργο που τρέχει και αφορά στο συγκεκριμένο κτίριο, έχει να κάνει με την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου, για τις αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Αυτό έγινε ήδη στις 19-7-2022, οπότε θεωρούμε ότι αν τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τον Ιανουάριο του 2023 θα παραδοθεί η μελέτη και τον Δεκέμβριο του 2023 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος και θα υπογραφεί η σύμβαση για την αποπεράτωση του έργου.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά και ότι οι πρωτοβουλίες του κ. Κόνσολα έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ στη Ρόδο.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι συστάθηκε εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου