ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχής «πόλεμος νεύρων» από την Αγκυρα με το Ορούτς Ρέις!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
oruc reis

Με αμεί­ω­τη έντα­ση συ­νε­χί­ζε­ται ο πό­λε­μος νεύ­ρων της Άγκυ­ρας στο Αι­γαίο καθώς το ερευ­νη­τι­κό σκά­φος Ορούτς Ρέις πλέει στη θα­λάσ­σια πε­ριο­χή νο­τί­ως του Κα­στε­λό­ρι­ζου, αγνο­ώ­ντας τις επί­μο­νες προ­τρο­πές του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού να απο­χω­ρή­σει από την ελ­λη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα.

Γύρω από το Ορούτς Ρέις, το οποίο έχει απλώ­σει κα­λώ­δια προ­κει­μέ­νου να ξε­κι­νή­σει σει­σμι­κές έρευ­νες στο ανα­το­λι­κό τμήμα της υφα­λο­κρη­πί­δας, έχει στη­θεί ένα πο­λε­μι­κό σκη­νι­κό καθώς το ερευ­νη­τι­κό πλοίο πα­ρα­μέ­νει πε­ρι­κυ­κλω­μέ­νο από ισχυ­ρές δυ­νά­μεις του ελ­λη­νι­κού και του τουρ­κι­κού στό­λου.

Η κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί έχει προ­κα­λέ­σει την έντο­νη αντί­δρα­ση των ΗΠΑ και της Γερ­μα­νί­ας. Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ με αυ­στη­ρό μή­νυ­μά του ζή­τη­σε από την Τουρ­κία να στα­μα­τή­σει άμεσα τις ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο Ο εκ­πρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών χα­ρα­κτή­ρι­σε τις συ­γκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις προ­κλη­τι­κές το­νί­ζο­ντας ότι αυ­ξά­νουν την έντα­ση στην πε­ριο­χή.

«Οι Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες ανη­συ­χούν βαθιά για τα δε­δη­λω­μέ­να σχέ­δια της Τουρ­κί­ας για έρευ­νες φυ­σι­κών πόρων σε πε­ριο­χές στις οποί­ες η Ελ­λά­δα και η Κύ­προς διεκ­δι­κούν δι­καιο­δο­σία στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Τέ­τοιες δρά­σεις είναι προ­κλη­τι­κές και αυ­ξά­νουν τις εντά­σεις στην πε­ριο­χή», πρό­σθε­σε.

Μάας: Επι­βα­ρύ­νει τη σχέση της με την ΕΕ η Τουρ­κία

Σε κα­τα­δί­κη της Άγκυ­ρας προ­χώ­ρη­σε και η Γερ­μα­νία στέλ­νο­ντάς της ευ­θέ­ως το μή­νυ­μα ότι με αυτή τη στάση επι­βα­ρύ­νει πε­ραι­τέ­ρω τις σχέ­σεις της με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

«Πε­ραι­τέ­ρω σει­σμο­λο­γι­κές έρευ­νες αυτή την χρο­νι­κή στιγ­μή είναι σί­γου­ρα το λάθος μή­νυ­μα. Μο­νο­με­ρή βή­μα­τα δεν μας φέρ­νουν ούτε βήμα προς μία λύση», δή­λω­σε ο εκ­πρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Κρί­στο­φερ Μπούρ­γκερ και απηύ­θυ­νε έκ­κλη­ση «και προς τις δύο πλευ­ρές να επι­λύ­σουν όλα τα ανοι­χτά ζη­τή­μα­τα στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και να ξε­κι­νή­σουν έναν δι­με­ρή διά­λο­γο, όπως προ­γραμ­μα­τί­στη­κε, με­τα­ξύ Αθή­νας και Άγκυ­ρας».

Μέχρι πού θα το

φτά­σουν οι Τούρ­κοι;

Σχο­λιά­ζο­ντας τις εξε­λί­ξεις αλλά και την κα­τά­στα­ση που έχει δια­μορ­φω­θεί όσον αφορά τις διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές με­τα­ξύ της Άγκυ­ρας και της Αθή­νας ο κα­θη­γη­τής Διε­θνών Σχέ­σε­ων του Πα­ντεί­ου Κώ­στας Υφα­ντής εκτι­μά ότι η Τουρ­κία «δεν είναι από­λυ­τα σί­γου­ρη για τις κι­νή­σεις της και συ­νε­πώς δεν θέλει να απο­κλεί­σει όλες τις πι­θα­νό­τη­τες δια­λό­γου. Όλα αυτά βέ­βαια με τους δι­κούς της όρους».

«Ο Ερ­ντο­γάν συ­νε­χί­ζει να κα­το­χυ­ρώ­νει τε­τε­λε­σμέ­να, και από ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς απαι­τεί­ται ψυ­χραι­μία και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα για να μην πέ­σου­με σε πα­γί­δες. Ωστό­σο, κόκ­κι­νη γραμ­μή είναι οι έρευ­νες από πλευ­ράς Τουρ­κί­ας, κάτι που θα ση­μαί­νει πα­ρα­βί­α­ση των κυ­ριαρ­χι­κών μας δι­καιω­μά­των. Στό­χος πρέ­πει να είναι η απο­κλι­μά­κω­ση, με απο­χώ­ρη­ση της Τουρ­κί­ας», τό­νι­σε μι­λώ­ντας στην εκ­πο­μπή «Κοι­νω­νία Ώρα MEGA».

Στην ίδια εκ­πο­μπή μί­λη­σε και ο αντι­στρά­τη­γος ε.α. Λά­μπρος Τζού­μης ο οποί­ος χα­ρα­κτή­ρι­σε ως «κόκ­κι­νη γραμ­μή οποια­δή­πο­τε πα­ρα­βί­α­ση ή αμ­φι­σβή­τη­ση εθνι­κών κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των».

Ο αντι­στρά­τη­γος ε.α. συ­μπλή­ρω­σε πως «τις κόκ­κι­νες γραμ­μές προ­φα­νώς τις θέτει η κυ­βέρ­νη­ση αλλά δυ­στυ­χώς δεν υπάρ­χει εθνι­κή στρα­τη­γι­κή και κά­ποιο ανά­λο­γο θε­σμι­κό κεί­με­νο. Αντι­θέ­τως, στις Ένο­πλες Δυ­νά­μεις οι κόκ­κι­νες γραμ­μές είναι ξε­κά­θα­ρες. Υπάρ­χουν θε­σμι­κά κεί­με­να που τις πε­ρι­γρά­φουν (τις κόκ­κι­νες γραμ­μές) και ξέ­ρουν σε κάθε πε­ρί­πτω­ση και σε κάθε ενέρ­γεια της Τουρ­κί­ας τι να κά­νουν. Οποια­δή­πο­τε πά­ντως από­φα­ση για στρα­τιω­τι­κή εμπλο­κή είναι πο­λι­τι­κή», τό­νι­σε.

Σχε­τι­κά με την αντί­δρα­ση της Τουρ­κί­ας, ο κ. Τζού­μης είπε ότι είναι ξε­κά­θα­ρο πως σχε­τί­ζε­ται με την ελ­λη­νο­αι­γυ­πτια­κή συμ­φω­νία. «Η Τουρ­κία θέλει να οδη­γη­θού­με σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις υπό την απει­λή χρή­σης βίας. Η ανη­συ­χία είναι ότι η έναρ­ξη δια­λό­γου θα γίνει ακόμη και με ένα θερμό επει­σό­διο, και κάτω από την πα­ρέμ­βα­ση του διε­θνούς πα­ρά­γο­ντα θα οδη­γη­θού­με στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων», είπε.

Θέμα Κα­στε­λο­ρί­ζου

Συ­νε­χί­ζο­ντας στην ίδια προ­κλη­τι­κή ρότα οι Τούρ­κοι έθε­σαν εκ νέου θέμα Κα­στε­λό­ρι­ζου, κα­τη­γο­ρώ­ντας την Ελ­λά­δα ότι δη­μιουρ­γεί εντά­σεις με τους «μα­ξι­μα­λι­στι­κούς της ισχυ­ρι­σμούς». Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών δη­μο­σί­ευ­σε έναν χάρτη που δεί­χνει τη δρα­στη­ριό­τη­τα της υπε­ρά­κτιας έρευ­νας του σει­σμι­κού ερευ­νη­τι­κού σκά­φους Ορούτς Ρέις, προ­α­ναγ­γέ­λο­ντας έρευ­νες στην πε­ριο­χή που οριο­θε­τή­θη­κε πρό­σφα­τα με τη συμ­φω­νία Ελ­λά­δας – Αι­γύ­πτου και μά­λι­στα σε ελά­χι­στη από­στα­ση από την Κάρ­πα­θο..

Σύμ­φω­να με τον χάρτη αυτό το σκά­φος κι­νεί­ται «εντός της τουρ­κι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας της χώρας και στα σύ­νο­ρα της ΑΟΖ της στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο».

Σε δη­λώ­σεις του, που με­τέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Ανα­ντο­λού, ο ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του τουρ­κι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Γκα­γκε­τέι Έρ­τσι­γες είπε πως οι αξιώ­σεις της Ελ­λά­δας έρ­χο­νται σε αντί­θε­ση με το διε­θνές δί­καιο.

«Το Oruc Reis ξε­κί­νη­σε τη δρα­στη­ριό­τη­τα της υπε­ρά­κτιας έρευ­νας στην τουρ­κι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα που δη­λώ­θη­κε στον ΟΗΕ. Η Ελ­λά­δα προ­κα­λέ­σει με­γά­λη ανα­στά­τω­ση για αυτή τη δρα­στη­ριό­τη­τα», ανέ­φε­ρε.

«Δη­μιουρ­γεί πρό­βλη­μα

το Κα­στε­λό­ρι­ζο»

Με ανάρ­τη­σή του στο Twitter ο Έρ­τσι­γες ανέ­φε­ρε ότι η Ελ­λά­δα έχει προ­κα­λέ­σει προ­βλή­μα­τα λόγω ενός ελ­λη­νι­κού νη­σιού 10 τε­τρα­γω­νι­κών χι­λιο­μέ­τρων (3,86 τε­τρα­γω­νι­κών μι­λί­ων) με το όνομα Κα­στε­λό­ρι­ζο που βρί­σκε­ται 2 χι­λιό­με­τρα (1,24 μίλια) μα­κριά από την ηπει­ρω­τι­κή τουρ­κι­κή χώρα και 580 χι­λιό­με­τρα (360 μίλια) από την ελ­λη­νι­κή ηπει­ρω­τι­κή χώρα.

«Η Ελ­λά­δα διεκ­δι­κεί 40.000 km2 θα­λάσ­σιας πε­ριο­χής δι­καιο­δο­σί­ας λόγω αυτού του μι­κρού νη­σιού και επι­χει­ρεί να στα­μα­τή­σει το Oruc Reis και να μπλο­κά­ρει την Τουρ­κία στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Αυτός ο μα­ξι­μα­λι­στι­κός ισχυ­ρι­σμός δεν είναι συμ­βα­τός με το διε­θνές δί­καιο. Είναι αντί­θε­τος με την αρχή της ισό­τη­τας. Ωστό­σο, η Ελ­λά­δα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υπο­στη­ρί­ξουν αυτόν τον ισχυ­ρι­σμό και να ασκή­σουν πίεση στην Τουρ­κία να στα­μα­τή­σει τις νό­μι­μες υπε­ρά­κτιες δρα­στη­ριό­τη­τές της. Αυτό δεν είναι απο­δε­κτό και λο­γι­κό», τό­νι­σε ο Τούρ­κος αξιω­μα­τού­χος.

Ο Έρ­τσι­γες πρό­σθε­σε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέ­πει να ζη­τή­σουν από την Ελ­λά­δα να στα­μα­τή­σει τους άδι­κους πα­ρά­λο­γους ισχυ­ρι­σμούς της. «Είναι η Ελ­λά­δα και όχι η Τουρ­κία που δη­μιουρ­γεί εντά­σεις στην πε­ριο­χή λόγω τέ­τοιων μα­ξι­μα­λι­στι­κών ισχυ­ρι­σμών», δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ο Έρ­τσι­γες στην ανάρ­τη­σή του στο Twitter κοι­νο­ποί­η­σε επί­σης πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τις πε­ριο­χές θα­λάσ­σιας δι­καιο­δο­σί­ας και πώς πρέ­πει να οριο­θε­τη­θούν βάσει της αρχής της δι­καιο­σύ­νης.

Τουρ­κι­κά ΜΜΕ: «Δεν

μπο­ρούν να μας φυ­λα­κί­σουν στις θά­λασ­σές μας»

Με προ­κλη­τι­κή γλώσ­σα σχο­λιά­ζει ο τουρ­κι­κός Τύπος την έξοδο του Ορούτς Ρέις στο Αι­γαίο για έρευ­νες εντός της ελ­λη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας.

«Η επί­θε­ση της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου» ανα­φέ­ρει ο τί­τλος της Cumhuriyet. Η εφη­με­ρί­δα κάνει λόγο για ιστο­ρι­κής ση­μα­σί­ας βήμα στην 100η επέ­τειο της συν­θή­κης των Σε­βρών. «Το Ορούτς Ρέις στο μέ­τω­πο, η Ελ­λά­δα σε πα­νι­κό.

Η Sabah έχει τίτλο: «Δεν μπο­ρούν να μας φυ­λα­κί­σουν στις θά­λασ­σές μας» και εύ­χε­ται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέ­γο­ντας ότι προ­κά­λε­σε πα­νι­κό στους Έλ­λη­νες και στους Ελ­λη­νο­κύ­πριους».

Η Hurriyet γρά­φει: «Ξύ­πνη­σαν με το Ορούτς Ρέις». «Η Ελ­λά­δα η οποία αδια­φό­ρη­σε για τις κι­νή­σεις καλής θέ­λη­σης της Τουρ­κί­ας και συμ­φώ­νη­σε με την Αί­γυ­πτο, τώρα πα­νι­κο­βλή­θη­κε όταν ξαφ­νι­κά είδε το Ορούτς Ρέις στα ανοι­χτά της Κύ­πρου. Η Μέρ­κελ είχε ζη­τή­σει να στα­μα­τή­σουν οι έρευ­νες ως έν­δει­ξη καλής θέ­λη­σης και η Τουρ­κία είχε στα­μα­τή­σει. Όμως η Ελ­λά­δα και η Αί­γυ­πτος ξε­χεί­λι­σαν το πο­τή­ρι και η Άγκυ­ρα πά­τη­σε το κου­μπί», γρά­φει το άρθρο.

Τέλος, η Yeni Safak γρά­φει: «Προ­κά­λε­σε πα­νι­κό η εξά­μη­νη πο­ρεία του Ορούτς Ρέις 83 εκα­τομ­μύ­ρια (σ.σ. εν­νο­εί Τούρ­κοι) είναι μαζί σου». «Δεν υπο­χω­ρού­με στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Το Ορούτς Ρέις ξε­κί­νη­σε πο­ρεία 6 μηνών. Το Ορούτς Ρέις θα πάει νότια του Κα­στε­λό­ρι­ζου, της Ρόδου, νότια της Κρή­της και ο τε­λι­κός του στό­χος θα είναι τα σύ­νο­ρα του μνη­μο­νί­ου Τουρ­κί­ας Λι­βύ­ης.»

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Markos

    Στην ΤουρκίαΓράφω ως Τούρκος Δεν υπάρχει κανείς να πολεμήσει στην Τουρκία Κάθε μέρα εκατοντάδες Τούρκοι εγκαταλείπουν την Τουρκία Ηλίθιος τούρκος ψεύτης μέσων ενημέρωσης Κανείς δεν θέλει να ζήσει στην Τουρκία πια. Επειδή η Τουρκία έχει δικτάτορα. Αγαπώ την Ελλάδα πάρα πολύΣώσε με από αυτή τη χώρα, μισώ την Τουρκία. Είμαι Έλληνας ασθενής από τότε που ήμουν παιδί.