ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
744

Από την Κυ­ρια­κή 13 Οκτω­βρί­ου η πόλη της Ρόδου, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από το όμορ­φο νησί της Νι­σύ­ρου, φι­λο­ξε­νεί για 3η χρο­νιά μια από τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες Ευ­ρω­παϊ­κές δρά­σεις στο χώρο του κι­νη­μα­το­γρά­φου και της τη­λε­ό­ρα­σης.

Πρό­κει­ται για τον δεύ­τε­ρο κύκλο (13-20/10) των σε­μι­να­ρί­ων του Με­σο­γεια­κόυ Ιν­στι­τού­του Κι­νη­μα­το­γρά­φου / Mediterranean Film Institute (MIK / MFI) ΜΙΚ

Ο Δήμος Ρόδου σαν εταί­ρος και οι­κο­δε­σπό­της σε αυτό το τόσο ση­μα­ντι­κό Ευ­ρω­παϊ­κό πρό­γραμ­μα, θα φι­λο­ξε­νή­σει και φέτος στο Κα­τά­λυ­μα της Ισπα­νί­ας και στο Δη­μο­τι­κό Θέ­α­τρο, τις εξαι­ρε­τι­κές δρά­σεις του ΜΙΚ.

Να το­νί­σου­με την νέα δράση στη Ρόδο που θα είναι οι δια­λέ­ξεις και η συμ­βου­λευ­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη στους συμ­με­τέ­χο­ντες από εξει­δι­κευ­μέ­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες της διε­θνούς κι­νη­μα­το­γρα­φι­κής και τη­λε­ο­πτι­κής αγο­ράς,

και βέ­βαια το αφιέ­ρω­μα που θα γίνει με την συ­νερ­γα­σία του Δήμου Ρόδου στην αλη­σμό­νη­τη Λου­κία Ρι­κά­κη, Καλ­λι­τε­χνι­κή Δ/ντρια του Διε­θνούς Φε­στι­βάλ Ecofilms, που για 10 χρό­νια η Ρόδος φι­λο­ξε­νού­σε με με­γά­λη επι­τυ­χία και απο­δο­χή από το κοινό.

Το ΜΙΚ στη Ρόδο πραγ­μα­το­ποιεί­ται με την υπο­στή­ρι­ξη της Εφο­ρεί­ας Αρ­χαιο­τή­των Δω­δε­κα­νή­σου του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, του Συλ­λό­γου για την Προ­στα­σία της Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της Ρόδου, του Προ­ξε­νεί­ου της Γαλ­λί­ας στη Ρόδο, του ΔΟΠΑΡ.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙΑ­ΚΟ ΙΝ­ΣΤΙ­ΤΟΥ­ΤΟ ΚΙ­ΝΗ­ΜΑ­ΤΟ­ΓΡΑ­ΦΟΥ – MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS 2019

ΤΟ ΜΙΚ ΣΤΗ ΡΟΔΟ – Β’ ΦΑΣΗ ΕΡ­ΓΑ­ΣΤΗ­ΡΙΟΥ | Ρόδος, 13 – 20 Οκτω­βρί­ου 2019

SPOTLIGHT ΣΤΗ ΛΟΥ­ΚΙΑ ΡΙ­ΚΑ­ΚΗ

Το Με­σο­γεια­κό Ιν­στι­τού­το Κι­νη­μα­το­γρά­φου (ΜΙΚ), δια­νύ­ο­ντας πλέον την τρίτη δε­κα­ε­τία της επι­τυ­χη­μέ­νης πο­ρεί­ας του, διορ­γα­νώ­νει και φέτος το ευ­ρω­παϊ­κό πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης σε­να­ρί­ων & κι­νη­μα­το­γρα­φι­κών σχε­δί­ων, MFI Script 2 Film Workshops 2019, ση­μα­ντι­κά ανα­νε­ω­μέ­νο. Έχο­ντας λάβει αι­τή­σεις από 130 projects και 201 σε­να­ριο­γρά­φους, σκη­νο­θέ­τες και πα­ρα­γω­γούς από 38 χώρες, επέ­λε­ξε συ­νο­λι­κά 60 συμ­με­τέ­χο­ντες με 35 projects, καθώς και 7 εκ­παι­δευό­με­νους βοη­θούς κα­θη­γη­τές. Ανά­με­σά τους συμ­με­τέ­χουν ως υπό­τρο­φοι πε­ρισ­σό­τε­ροι από 20 Έλ­λη­νες κι­νη­μα­το­γρα­φι­στές με 12 έργα υπό ανά­πτυ­ξη. Το φε­τι­νό πρό­γραμ­μα ξε­κί­νη­σε στη Νί­συ­ρο (24/6-6/7), όπως πάντα από το 2000 έως σή­με­ρα, και συ­νε­χί­ζε­ται στη Ρόδο (13-20/10) για τρίτη συ­νε­χή χρο­νιά. Με­σο­λά­βη­σε μια πε­ρί­ο­δος δια­δι­κτυα­κών συ­να­ντή­σε­ων τον Σε­πτέμ­βριο, ενώ θα διε­ξα­χθεί μια ακόμα online πε­ρί­ο­δο τον Δε­κέμ­βριο. Τέλος, θα ακο­λου­θή­σει, για πρώτη φορά, ένα τρίτο ερ­γα­στή­ριο για πέντε επι­λεγ­μέ­να σχέ­δια ται­νιών, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Βε­ρο­λί­νο, στο πλαί­σιο της BERLINALE, τον Φε­βρουά­ριο 2020. Εκεί οι επι­λεγ­μέ­νοι συμ­με­τέ­χο­ντες θα έχουν την ευ­και­ρία να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν εντα­τι­κά σε­μι­νά­ρια development και networking events.

Το ΜΙΚ πρό­σθε­σε φέτος και την ανά­πτυ­ξη ντο­κι­μα­ντέρ – γιατί η πραγ­μα­τι­κή ζωή ξε­περ­νά κάθε φα­ντα­σία!

Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελ­λά­δα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μια νέα ευ­ρω­παϊ­κή δράση που στο­χεύ­ει στην ανά­πτυ­ξη ντο­κι­μα­ντέρ από όλο τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, το ΜΙΚ υπο­δέ­χθη­κε στη Νί­συ­ρο την πο­λυ­βρα­βευ­μέ­νη αμε­ρι­κα­νί­δα πα­ρα­γω­γό και συγ­γρα­φέα Joslyn Barnes, η οποία στις 30 Ιου­νί­ου πα­ρου­σί­α­σε masterclass με θέμα την πα­ρα­γω­γή ντο­κι­μα­ντέρ.

Οι κα­θη­γη­τές και εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του ΜΙΚ

Το νέο Ερ­γα­στή­ριο Ανά­πτυ­ξης Ντο­κι­μα­ντέρ (MFI Doc Lab), κα­θο­δη­γούν ο Ove Rishøj Jensen, Δανός πα­ρα­γω­γός ντο­κι­μα­ντέρ και συ­ντο­νι­στής του Ευ­ρω­παϊ­κού Δι­κτύ­ου Ντο­κι­μα­ντέρ (European Documentary Network – EDN), και ο δια­κε­κρι­μέ­νος ελ­λη­νο­γάλ­λος ντο­κι­μα­ντε­ρί­στας Marc Gastine. Το κα­τα­ξιω­μέ­νο ερ­γα­στή­ριο ανά­πτυ­ξης κι­νη­μα­το­γρα­φι­κών ται­νιών (MFI Film Lab), κα­θο­δη­γούν κο­ρυ­φαί­οι κα­θη­γη­τές από τις ΗΠΑ και την Ευ­ρώ­πη, όπως η διευ­θύ­ντρια σπου­δών Χρι­στί­να Λα­ζα­ρί­δη (με υπο­ψη­φιό­τη­τα για Όσκαρ στο ενερ­γη­τι­κό της, κα­θη­γή­τρια Σε­να­ριο­γρα­φί­ας στα αμε­ρι­κα­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια Columbia και Princeton), ο Jan Fleischer (τ. διευ­θυ­ντής του Τμή­μα­τος Σε­να­ρί­ου στο National Film and Television School της Μεγ. Βρε­τα­νί­ας), ο σε­να­ριο­γρά­φος, συγ­γρα­φέ­ας και κα­θη­γη­τής Νίκος Πα­να­γιω­τό­που­λος, η επι­με­λή­τρια σε­να­ρί­ων Ana Sanz Magallon, ο σε­να­ριο­γρά­φος-σκη­νο­θέ­της Δη­μή­τρης

Εμ­μα­νου­η­λί­δης, ο σε­να­ριο­γρά­φος και κα­θη­γη­τής Pavel Jech (τ. κο­σμή­το­ρας της FAMU International και expert advisor στα Sundance Labs και Berlinale Talents) κ.ά.

Το Τη­λε­ο­πτι­κό Ερ­γα­στή­ριο (MFI TV Lab) κα­θο­δη­γεί ο συγ­γρα­φέ­ας Michel Sabbe (βα­σι­κός συ­νερ­γά­της των Dutch VRT & VTM και της γαλ­λι­κής RTBF TV).

Επί­σης, στη Ρόδο διορ­γα­νώ­νο­νται δια­λέ­ξεις και συμ­βου­λευ­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη στους συμ­με­τέ­χο­ντες από εξει­δι­κευ­μέ­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες της διε­θνούς κι­νη­μα­το­γρα­φι­κής και τη­λε­ο­πτι­κής αγο­ράς. Ανά­με­σά τους οι:

· Renate Roginas, expert στις ευ­ρω­παϊ­κές συ­μπα­ρα­γω­γές. γαλλο-γερ­μα­νί­δα πα­ρα­γω­γός, έχει δια­τε­λέ­σει Γε­νι­κή Διευ­θύ­ντρια της γαλ­λι­κής εται­ρεί­ας πα­ρα­γω­γής TELFRANCE, Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τέ­ας του EURIMAGES, υπεύ­θυ­νη του τομέα ανά­πτυ­ξης του Προ­γράμ­μα­τος MEDIA II. Στη Ρόδο θα προ­σφέ­ρει το Βρα­βείο «Villa Kult BERLINALE Residency» σε ένα από τα projects που συμ­με­τέ­χουν στο φε­τι­νό Πρό­γραμ­μα του ΜΙΚ.

· Carol Colmenares, αμε­ρι­κα­νί­δα πα­ρα­γω­γός με ει­δί­κευ­ση στα προ­γράμ­μα­τα για παι­διά. Η Carol έχει βρα­βευ­τεί με Emmy για τη συμ­βο­λή της στην πα­ρα­γω­γή τη­λε­ο­πτι­κών προ­γραμ­μά­των του γνω­στού παι­δι­κού προ­γράμ­μα­τος που προ­βάλ­λε­ται σε 150 χώρες του κό­σμου, «Sesame Street». Ει­δι­κεύ­ε­ται στα ζη­τή­μα­τα προ­σβα­σι­μό­τη­τας των κι­νη­μα­το­γρα­φι­κών και τη­λε­ο­πτι­κών έργων για αν­θρώ­πους με προ­βλή­μα­τα όρα­σης και ακοής, και θα πα­ρου­σιά­σει στη Ρόδο μια διά­λε­ξη με αυτό το θέμα.

· Rafael Parra, αμε­ρι­κα­νός μο­ντέρ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.