Συνέντευξη του δημάρχου «εφΆ όλης της ύλης»

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τις παραλίες, στα συνέδρια της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ, που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα και στα έργα, όπως η νέα είσοδος της πόλεως Ρόδου, που επιδιώκεται να υλοποιηθούν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου χθες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στις 30 και 31 Μαΐου.
“Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 17 άτομα από την περιοχή μας. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως στις 14 και 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΠΕΔ, στη Λέρο.
“Δεν θα πραγματοποιηθεί για οικονομικούς λόγους άλλο συνέδριο της ΠΕΔ. Θα γίνουν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν τους Δήμους αλλά και για τον τομέα της Υγείας. Για τα Δωδεκάνησα την εισήγηση θα κάνει ο ιατρός κ. Θωμάς Σωτρίλης. Για το συγκοινωνιακό θέμα θα μιλήσει ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου. Θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν τη Λέρο”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε προχθές για να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού μας.
«Ήταν σημαντική η κινητοποίηση όλων για ένα θέμα που έχει να κάνει με την Παιδεία. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών γιατί αυτό συνιστά υποβάθμιση. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις των φορέων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Αναφορά έκανε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κουσουρνάς και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, για τη Μεσαιωνική Πόλη.
«Η Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα μνημείο που θα πρέπει να το φροντίζουμε όλοι μας. Δεν χρειάζεται να έχουμε δεκάδες δημοτικούς αστυνόμους για να επιβάλουν την τάξη στην περιοχή. Εγώ θα προτιμούσα να μην φθάναμε στο σημείο να λαμβάνουμε σκληρά μέτρα και οι επιχειρηματίες να κατανοούσαν πως θα πρέπει να προστατεύουν αυτό που τους δίνει ψωμί. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει με μεγαλύτερη ένταση και αυστηρότητα. Ζητώ τη συνεργασία όλων», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο της «Νέας εισόδου της πόλεως Ρόδου», με αφορμή το γεγονός ότι η σχετική μελέτη, που περιλαμβάνει τους περιβαλλοντικούς όρους, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
«Η νέα είσοδος της πόλης θα ξεκινά από τους Αγίους Αποστόλους και θα «κουμπώνει» στο δρόμο που είναι ευρύτερα γνωστός με την ονομασία «Ανατολικές Ακτές- Αεροδρόμιο». Το έργο είναι πολύ σημαντικό για το νησί μας και θα βελτιώσει την κυκλοφορία από και προς το αεροδρόμιο και προς τους οικισμούς της δυτικής πλευράς. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια αθόρυβα για να προχωρήσει», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα έργο πνοής που είναι απαραίτητο για τη Ρόδο.
«Το έργο είχε γραφεί στον πίνακα των υποδομών που θα υλοποιούντο με πόρους του ΕΣΠΑ. Το «κυνηγούσαμε», όταν ήμουν αντινομάρχης. Τώρα που η μελέτη μπορεί να μπει στο πρόγραμμα, θα κάνουμε κινήσεις μαζί με τους βουλευτές ώστε να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς και να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας εισόδου το επόμενο έτος», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν οι εργασίες που εκτελούντο στους εξωτερικούς χώρους τους “ΑΚΤΑΙΟΝ”, όπως έγραψε χθες η «δ», ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:

«Δόθηκε σήμα διακοπής των εργασιών από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Εδώ και ένα χρόνο η δημοτική μονομετοχική μας επιχείρηση προσπαθεί να κάνει αναβάθμιση του “ΑΚΤΑΙΟΝ”. Για την μελέτη που έχει εκπονηθεί είναι ενήμερος ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Γιώργος Καρυδάκης ο οποίος εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί για αυτή και η έγκριση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο όμως καθυστέρησε να συσταθεί», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και εξήγησε πως επιχειρήθηκε να γίνουν απλές παρεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους του κτηρίου, που ενδεχομένως να μην απαιτούν την έγκριση του ΤΑΣ.
«Αρχίσαμε εργασίες στην αυλή θεωρώντας πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα αφού αφορούσαν την αντικατάσταση της τέντας, την τοποθέτηση φωτιστικών και ξύλινου δαπέδου. Υπήρξαν όμως οχλήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας και σταμάτησαν οι αρχικές εργασίες. Περιμένουμε την έγκριση. Θα ζητήσω να μας επιτρέψει ο κ. Καρυδάκης να κάνουμε τις ανώδυνες εργασίες που έχουμε προγραμματίσει. Δεν νομίζω ότι για αυτές χρειάζονται ειδικές άδειες», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως δεν θα γίνουν άλλες εργασίες μέχρι να εκδοθεί η άδεια.
«Δεν θέλουμε να υπάρχουν εκκρεμότητες. Πιστεύουμε πως σε ένα με ενάμισι μήνα το “ΑΚΤΑΙΟΝ” θα ξεκινήσει τη λειτουργία του», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Κουσουρνάς συνεχάρη τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη διοίκηση της εταιρείας “Πηγές Καλλιθέας” γιατί προχώρησαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις εργασίες στις παραλίες.
«Ο μεγαλύτερος όγκος των διαγωνισμών έχει περαιωθεί επιτυχώς και χωρίς εντάσεις. Δεν κατατέθηκαν και μεγάλες προσφορές. Φαίνεται πως θα είναι πιο ομαλή η κατάσταση στις ακτές μας. Στα πλαίσια των συμβάσεων που θα υπογραφούν οι ομπρελάδες και οι εκμισθωτές θαλάσσιων σπορ θα πρέπει να φροντίζουν περισσότερο τις ακτές», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις παραλίες στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι.
Σχετικά με την ανησυχία των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Πυλώνας για την ποιότητα του νερού της περιοχής τους, που έγινε η αιτία να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε: «Αυτό είναι θέμα που σοβεί εδώ και πολλά χρόνια. Γίνονται συστηματικά έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΡ και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Στην Πυλώνα το πρόβλημα εντοπίστηκε σε συγκεκριμένο σημείο».