H RYANAIR άρχισε πάλι τα ίδια εκβιάζοντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας!!!

Στο ίδιο έργο θεατές, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά, με αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια την RYANAIR!!!
Εν μέσω “πανηγυρισμών” για μεγάλη αύξηση των κρατήσεων στα Χανιά και “επενδύσεων” πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική οικονομία, ανακοίνωσε (;) την διακοπή των πτήσεων στο Βόλο από τις 17 Σεπτεμβρίου αν δεν υπογράψουν ΤΩΡΑ οι τοπικοί παράγοντες συμφωνία …μόλις για 2 εκ. ευρώ (!!!), χωρίς καμία διαδικασία.
Μάλιστα στο σχετικό συμφωνητικό έχουν γράψει οι αρμόδιοι της ιρλανδικής εταιρίας το όνομα του πρώην νομάρχη Μαγνησίας…
Η όλη μεθόδευση θυμίζει αντίστοιχα πανομοιότυπα σκηνικά με τη Ρόδο και την Κω.
Πάμε με την σειρά: Όπως λοιπόν ανακοίνωσε η RYANAIR και αναδημοσιεύουν πλήθος μέσων ” Ρεκόρ προκρατήσεων για τα Χανιά πριν καν την έναρξη λειτουργίας της πρώτης ελληνικής βάσης της εταιρείας από τις 25 Απριλίου, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Μέσω των 25 προορισμών της, συμπεριλαμβανομένων και 10 νέων, η Ryanair εκτιμά ότι θα μεταφέρει πάνω από 500.000 επιβάτες ετησίως από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων, δημιουργώντας όπως υποστηρίζει, πάνω από 160 εκατ. ευρώ σε τουριστικά έσοδα, καθώς και τη διατήρηση πάνω από 500 θέσεων εργασίας στο νομό των Χανίων”.
Όπως γράφει σε ρεπορτάζ το cretalive “Η Ryanair επεκτείνεται στα Χανιά με την στάθμευση ενός αεροσκάφους της στο αεροδρόμιο, ενώ δέκα νέοι προορισμοί εντάσσονται στο δρομολόγιό της, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, με αφετηρία το «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Συνολικά η Ryanair θα πραγματοποιεί 106 πτήσεις την εβδομάδα και σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσει περίπου 500.000 επισκέπτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, το κόστος της επένδυσης φτάνει στα 85 εκατ. δολάρια. Η επιλογή των Χανίων οφείλεται όχι μόνο στο ότι η πόλη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά και στο γεγονός ότι, το αεροδρόμιό της έχει τις υποδομές που απαιτούνται προκειμένου να εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό πτήσεων. Η εταιρεία με την επιλογή της αυτή δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της χώρας μας και ειδικά του τουρισμού που είναι η βαριά ελληνική βιομηχανία. Μάλιστα, η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αποτέλεσε αντικίνητρο για την εταιρεία η οποία θεωρεί ότι ο τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη βιομηχανία για την Ελλάδα και την μεγαλύτερη επένδυση για την Κρήτη. Η εταιρεία με αφορμή το ρεκόρ των προ-κρατήσεων στη νέα βάση, προσφέρει 100.000 αεροπορικά εισιτήρια, που η τιμή τους αρχίζει από 15,99 ευρώ για ταξίδια σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκτυό της. Οι κρατήσεις, θα είναι διαθέσιμες έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Απριλίου, στο www.ryanair.com”.
Από την άλλη πλευρά με ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι ακυρώνει πρόωρα έξι πτήσεις της από και προς την Αγχίαλο, έπειτα από τη μη τήρηση της συμφωνίας για καμπάνια διαφημιστικής προώθησης των πτήσεων της Ryanair στον προορισμό. «Η Ryanair πρόκειται να σταματήσει τις πτήσεις από και προς το Βόλο στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, που ως αποτέλεσμα θα έχει να χαθούν 50.000 επισκέπτες και πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ τουριστικών εσόδων έπειτα από την αθέτηση συμφωνίας με την Ryanair για διεθνή προβολή των πτήσεων. Αυτή η διαφημιστική προώθηση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές εισιτηρίων της Ryanair, θα διατηρούσαν πάνω από 50 θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και θα εγγυόταν τον ερχομό επισκεπτών από άλλες χώρες σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Ελλάδας».
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Robin Kiely εκ μέρους της εταιρείας, η «Ryanair σχεδίαζε να συνεχίσει τα τρία επιτυχημένα δρομολόγια από το Βόλο με προορισμό Βρυξέλες, Φρανκφούρτη και Μιλάνο, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κάτι το οποίο θα έφερνε πάνω από 50.000 επισκέπτες ετησίως και πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα και βέβαια θα διατηρούσε 50 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αθέτησε τη συμφωνία με την Ryanair για την διαφημιστική προώθηση των πτήσεων και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε τις πτήσεις από τις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Ο περιφερειάρχης της Θεσσαλίας θα πρέπει τώρα να εξηγήσει στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιατορίων, στους κατοίκους καθώς και σε όλους όσους εξαρτώνται από τον τουρισμό γιατί αρνήθηκε τη συνεργασία με τη μόνη αεροπορική που ενδιαφέρθηκε να φέρει νέους επισκέπτες, και εκατομμύρια ευρώ τουριστικών εσόδων καθώς και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός τονίζει ότι η εταιρία ψεύδεται. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά από την ΕΡΑ Βόλου, επισήμανε ότι ψεύδεται η εταιρεία όταν κάνει λόγο για αθέτηση της συμφωνίας. «Εμείς πληρώνουμε κανονικά τη σύμβαση που έχουμε μαζί της και η οποία λήγει τέλος Μαΐου 2013. Κάναμε δεκτή τη νέα σύμβαση που μας απέστειλαν, αν και είναι για τρία χρόνια και το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί φθάνει τα 2 εκ. ευρώ με ΦΠΑ, ενώ αφαίρεσαν και μία πτήση, αλλά τους ζητήσαμε εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας. Όπως γνωρίζετε, το ποσό είναι υψηλό και πρέπει να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Υπάρχει η σχετική αλληλογραφία που το πιστοποιεί. (email). Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Robin Kiely τηλεφωνικά αλλά κανείς δεν μας έδινε το τηλέφωνό του». Για το πόσο «εκτός πραγματικότητας» είναι η εταιρεία, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «μας ζητούσαν να υπογράψουμε μία σύμβαση όπου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ήταν ο Απ. Παπατόλιας και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι άλλαξε η Περιφερειακή Αρχή. Εμείς τους στείλαμε έγγραφο με όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς το ποσό είναι μεγάλο και θα πρέπει να περάσει από ελεγκτικό συνέδριο. Αυτοί ζητούσαν επιτακτικά να υπογράψουμε άμεσα. Δεν γίνεται αυτό, υπάρχουν διαδικασίες».
Πηγή: Χρήμα και Τουρισμός