«Το «όλον ΠΑΣΟΚ» δοκίμασε τις «αντοχές» του για το αν μπορεί να σταθεί, γερά και ξανά, στα πόδια του και να βρει τη νέα του ταυτότητα. Η παρουσία, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και των δύο πρώην αρχηγών του κόμματος και πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδότησαν μία νέα περίοδο ενωτικών προθέσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής».
Αυτό δηλώνει με αφορμή την επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο πρώην γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης και προσθέτει πως η διοργάνωση δείχνει ότι υπάρχει πράγματι δυνατότητα διατύπωσης ενός εναλλακτικού σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου της κεντροαριστερής παράταξης.
Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για την κατάτμηση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τρεις ΟΤΑ ο κ. Ηρακλείδης επισημαίνει πως πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις σε αυτό που δημιουργήθηκε.
Η συνέντευξη του κ. Αριστοτέλη Ηρακλείδη, αναλυτικά:
• Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία τιμήθηκε η επέτειος γέννησης του ΠΑΣΟΚ. Γιατί όμως πρωτοκλασάτα στελέχη ήρθαν σε αντιπαράθεση αντί να κάνουν διάλογο για το μέλλον του κόμματος;
Η παρουσία, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και των δύο πρώην αρχηγών του κόμματος και πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδότησαν μία νέα περίοδο ενωτικών προθέσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» δοκίμασε τις «αντοχές» του για το αν μπορεί να σταθεί, γερά και ξανά, στα πόδια του και να βρει τη νέα του ταυτότητα. Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος διαγκωνίστηκαν για το ποιος θα εισπράξει το ηχηρότερο χειροκρότημα των παρευρεθέντων (με… νικητή πάντως τον Παπανδρέου). Η επετειακή εκδήλωση έδειξε ότι υπάρχει πράγματι δυνατότητα διατύπωσης ενός εναλλακτικού σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου της κεντροαριστερής παράταξης.
Όσο αφορά στην αντιπαράθεση στην οποία αναφέρεστε μεταξύ Σημίτη και Παπανδρέου θα έλεγα ότι έχω μια διαφορετική προσέγγιση ακούγοντας πολύ προσεκτικά την ομιλία του Κ. Σημίτη, αποκόμισα ότι ο μεν Σημίτης επιχείρησε ένα πολιτικό come back με μια ομιλία, σε αντίθεση με αυτά που προσπαθούν ορισμένα μέσα να περάσουν, έδωσε την ευκαιρία στον Παπανδρέου να επαναλάβει για την ιστορία, το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009, θυμίζοντας ότι η χώρα είχε οδηγηθεί να έχει ταυτόχρονα ύφεση στο 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση, χρέος στα 320 δισ., και έλλειμμα 36,5 δισ. Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα, δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο Κράτος Μέλος της Ένωσης. Και βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε. Κάποιοι επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου εκεί γύρω, στο Ζάππειο. Σήμερα ωστόσο, οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται και οι στρατηγικές μας υιοθετούνται από όλους και είναι η ώρα να διαμορφώσουμε νέα πορεία για Ελλάδα στην διεθνή σκακιέρα.
• Τι χρειάζεται πραγματικά για να πάει μπροστά το κόμμα ειδικά τώρα που είναι δύσκολη η κατάσταση;
Η 3η του Σεπτέμβρη παραμένει και θα παραμένει επίκαιρη.
ΣΗΜΕΡΑ είναι περισσότερο από ποτέ κατανοητό ότι:
Ο αγώνας για την κατοχύρωση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας περνά μέσα από την αποδέσμευση της χώρας μας από τους μηχανισμούς εξάρτησης του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικα. Το ξεπέρασμα του μνημονίου και η αυτοδύναμη πορεία της χώρας σε μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη ουμανιστικών ιδεών, ευαισθησιών και αξιών, κοινωνικών στρατηγικών, που στηρίζονται στην ελευθερία, το διάλογο, στις ευρύτατες συναινέσεις και την αλληλεγγύη των λαών, είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.
Ο αγώνας για τη Λαϊκή Κυριαρχία σηματοδοτεί τη δυνατότητα όχι μόνο της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και της άμεσης σχέσης των επιθυμιών του λαού και των πρακτικών της εκάστοτε μορφής εξουσίας αλλά και της ανατροπής ενός φαύλου, πελατειακού, αναποτελεσματικού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος. Οι αλλαγές πρέπει να έχουν σαρωτικό χαρακτήρα.
Ο αγώνας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη συμβαδίζει με τη μάχη κατά της μεγαλύτερης κοινωνικής ανισότητας που αποκτά τραγικά χαρακτηριστικά. Την αποτελεσματική μάχη κατά της ανεργίας, της ανασφάλειας για τη ζωή των νέων ανθρώπων. Είναι ο αγώνας για αξιοκρατία, για ισότιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικά των ανίσχυρων που πολλαπλασιάζονται από την κρίση. Είναι ο αγώνας για δίκαιο φορολογικό σύστημα. Είναι ο αγώνας για αξιοπρεπή αμοιβή και σύνταξη προς όλους. Είναι η κατοχύρωση της απάλειψης των εξαιρέσεων για τους «ημετέρους», τους «έχοντες», τους «κραταιούς», που εκμεταλλεύτηκαν στο μέγιστο βαθμό την εξαρτημένη σχέση που είχε μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος. Διάλογος εντός του ΠΑΣΟΚ, που θα επιδιώξει να διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία του Κινήματος και να στοχεύει στις ευρύτερες κεντροαριστερές συσπειρώσεις. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατεί στην αλλαγή με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και όχι λευκές επιταγές. ¶λλωστε, όλοι τους το δικό μας πολιτικό λόγο προσπαθούν να αντιγράψουν αλλά αποτελούν ιδιόμορφο αριστερό και δεξιό κρατισμό που διαιωνίζει τα κατεστημένα.
• Πόσο κρίσιμες είναι και για την Ελλάδα οι γερμανικές εκλογές; Μπορεί να σηματοδοτήσουν ακόμη και εκλογές στη χώρα μας;
«Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο». Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών, κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει και ζυγίζουν από την πρώτη στιγμή ποια θα ήταν τα επακόλουθα για την οικονομία τους σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας η κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Επεξεργάζονται λοιπόν τα δυο αυτά σενάρια και διαπιστώνουν ότι η διάλυση της Ευρωζώνης θα στοίχιζε στους Γερμανούς φορολογούμενους έως και 632 δισ. ευρώ, υπολογισμό τον οποίο δεν αποδέχεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ενώ για το ελληνικό ζήτημα, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα. Αν και επισήμως η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια, όλο και περισσότεροι αναλυτές στη Γερμανία τονίζουν ότι με τη μία ή την άλλη μορφή μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
• Ήταν σωστή η αντιμετώπιση από την Ελλάδα του θέματος που ανέκυψε με την Συρία;
Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν ούτε συναισθηματισμοί και στερεότυπα, ούτε ηρωισμοί και νταηλίκια. Απαιτείται ψυχραιμία, καλή ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες. Δυστυχώς όπως έχει αποδείξει η μελέτη των πολεμικών συγκρούσεων από καταβολής κόσμου δεν έχει τόσο σημασία ποιος έχεις δίκιο, αλλά ποιος έχει τη δύναμη. Νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού. Και κερδισμένα κράτη είναι αυτά που συμμαχούν με τους ισχυρούς. ¶ρα μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει μία πολύ σοβαρή στάση. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι αποτελεί μία όαση σταθερότητας σε μία γειτονιά που φλέγεται, είναι πολύ προσεκτική στις δημόσιες τοποθετήσεις της, έχει μία προνομιακή γεωστρατηγική θέση που μπορεί να αξιοποιήσει. Εάν για παράδειγμα η επέμβαση δεν οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη και προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη βάση του τριγώνου Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ τότε η χώρα θα έχει επιτύχει μία στρατηγική νίκη. Που πιθανώς θα εμπεριέχει και καλές αποφάσεις από τα διεθνή κέντρα σχετικά με την ελληνική οικονομία.
• Πρέπει να δημιουργηθεί στη Ρόδο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών;
Νομίζω ότι τα Δωδεκάνησα και κυρίως η Ρόδος έχει μεγάλη ανάγκη από το ανάλγητο κεντρικό κράτος να σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας, πράγμα που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια και ζωτικά θέματα παραμένουν και περιμένουν την μια γενιά μετά την άλλη για να δώσει τις λύσεις ( ΔΕΗ-ΜΑΡΙΝΑ -ΛΙΜΑΝΙ- ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ – ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ – ΣΧΟΛΕΙΑ – ¶ΝΥΝΔΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΙΚΑ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ -ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΦΡΑΓΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ ..κτλπ ) και να βοηθήσει ως έχει υποχρέωση για την επίλυσή τους και όχι να μας φορτώνουν με ακόμη περισσότερα και σοβαρότερα. Θα ήμουν ευτυχής εάν σήμερα, για τον πρώτο τουριστικό προορισμό, που είναι η Ρόδος μας, μιλούσαμε για κέντρο υποδοχής των τουριστών από κρουαζιερόπλοια και όχι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ….ΕΛΕΟΣ
• Στα πλαίσια της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πώς θα γίνει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε τοπικό επίπεδο;
Δεν συζητάτε και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο και εάν αυτό συμβαίνει σε τοπικούς παράγοντες είμαι σίγουρος ότι γίνεται σε επίπεδο καφενείου… μέχρι εκεί.
Είναι νωρίς και χάσιμο χρόνου όταν, τόσο η δημοτική όσο και η περιφερειακή αρχή έχουν πολύ σοβαρό έργο να ολοκληρώσουν. Σε αυτό πρέπει να εστιαστούμε και να συνδράμουμε όλοι μας με όποιο τρόπο μπορούμε αντί να αναλωνόμαστε σε κουτσομπολιά και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
• Έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία τριών δήμων στο νησί μας. Σας βρίσκει σύμφωνο κάτι τέτοιο;
Σε λίγο καιρό οι τρεις, οι δέκα, και οι περισσότεροι Δήμοι θα θυμίζουν μια ωραία ανάμνηση. Δεν έχουμε περιθώρια για αλλαγές, αντιθέτως πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρώσουμε, όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό που δημιουργήθηκε. Πρέπει να προσπαθήσουν όλοι μαζί, να το λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, μακριά από κάθε προσωπική, κομματική, φιλοδοξία η στόχο.
• Πώς είδατε τις αλλαγές που πρότεινε για την εκλογή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης;
Δεν παύει να είναι συζητήσεις, που σημαίνει ότι μέχρι να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα χρειασθεί πολύς διάλογος και μελέτη. Πάντως όποιο μέτρο ή νόμος αποδεσμεύει και απαλλάσσει κάθε εκλογική διαδικασία από την νοσηρή πελατειακή και εξαρτωμένη τακτική του παρελθόντος με βρίσκει σύμφωνο διότι έτσι κερδίζει έδαφος η δημοκρατία και η αξιοκρατία προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας.