«Η προεκλογική περίοδος, τυπικά τουλάχιστον, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και με τις αλλαγές που ακούγεται ότι έρχονται στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς ασφαλείς σχεδιασμούς» τονίζει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη «δ» ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς επισημαίνοντας ότι η συνοχή της παράταξής του έχει μπει στο στόχαστρο κάποιων «καλοθελητών».
«Σχεδόν από τον πρώτο μήνα της θητείας μας υπήρξαν σενάρια διασπάσεων, αποχωρήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων» τονίζει ο δήμαρχος που ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά ότι αν τελικώς διασπαστεί ο ενιαίος Δήμος σε τρεις επιμέρους Δήμους ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του δημάρχου για τις σχέσεις της δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση, τις κυοφορούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, τα οικονομικά του Δήμου και την καθημερινότητα, για το ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίηση της περιουσίας του νησιού αλλά και για την περιβόητη φωτογραφική διάταξη με την οποία διεγράφησαν οφειλές ξενοδοχείων στο Δήμο από την εισφορά γης σε χρήμα…
«Φαίνεται να υπάρχει προφανής εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του Δήμου. Δεν μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται τις «βαθιές τομές», που δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις «με κάθε κόστος», να ανέχεται τέτοιες σκανδαλώδεις ενέργειες που διαψεύδουν στην πράξη τα λόγια. Και το χειρότερο, αυτές οι συμπεριφορές της Κυβέρνησης σε βάρος του Δήμου, βρίσκουν υποστήριξη από τον κ. Χατζημάρκο» τονίζει ο δήμαρχος.
Aναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά:
• Κύριε δήμαρχε, το κλίμα έχει αρχίσει να «μυρίζει» εκλογές. Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η – προς το παρόν άτυπη – προεκλογική περίοδος. Οι πληροφορίες, τις οποίες δεν διαψεύδει ο υπουργός Εσωτερικών, μιλούν για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ενώ αναθερμαίνεται η συζήτηση για «διορθωτικές παρεμβάσεις» στον «Καλλικράτη», ανάμεσα στις οποίες οι φήμες θέλουν το «σπάσιμο» του νησιού της Ρόδου σε τρεις Δήμους. Πώς σχολιάζετε αυτές τις φήμες και ποια θα είναι η στάση σας;
Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι για μένα και για την παράταξή μας η προεκλογική περίοδος είναι αυτή που προβλέπει ο νομοθέτης. Το άτυπο κλίμα που λέτε μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει – και από αυτά ο τόπος έχει αρκετά δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλα. Παρόλα αυτά, έχετε δίκιο να εστιάζετε στις πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, γιατί αλλάζουν όλο το τοπίο. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν την εκλογή από τον πρώτο γύρο με το 42% των ψήφων και την εκλογή δημάρχου με χωριστό ψηφοδέλτιο από εκείνο για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, πρόκειται για αλλαγές που δημιουργούν νέα δεδομένα. Και αυτό ίσως να φέρει και ανατροπές σε μέχρι τώρα θεωρούμενα πιθανά σενάρια, τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς την όποια πολιτική στήριξη από κόμματα.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το μέτρο του ενιαίου ψηφοδελτίου για τους υποψήφιους συμβούλους και υποψήφιους δημάρχους, θα βοηθήσει να αποδεσμευτεί ακόμη περισσότερο η αυτοδιοίκηση από τα κόμματα και να ανέβει ποιοτικά ο πήχυς ως προς τα πρόσωπα. Από την άλλη, απεύχομαι να αληθεύει η φήμη για το σπάσιμο του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου της Ρόδου σε τρεις Δήμους.
Έχω δηλώσει – και το επαναλαμβάνω εδώ – ότι κάτι τέτοιο είναι πισωγύρισμα, επιζήμιο για το νησί και μάλιστα όταν έχει γίνει τόση προσπάθεια στον τομέα της ενοποίησης δομών, υπηρεσιών και νομικών προσώπων. Προσπάθεια που αναλάβαμε και φέραμε σε πέρας. Και αντί να δρέπουμε τώρα τους καρπούς, ακούμε ότι όλα αυτά έγιναν «επί ματαίω». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγώ προσωπικά δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Δυστυχώς, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και ήδη η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολλά πλήγματα από αυτή την πραγματικότητα.
• Όμως το θέμα των εκλογών δεν είναι το μόνο, στο οποίο τόσο η ΚΕΔΕ όσο και εσείς προσωπικά κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι αγνοεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρακάμπτει τις τοπικές κοινωνίες και αποφασίζει ερήμην σας. Τι έχετε να πείτε;
Είμαι από τους πρώτους που αναγνώρισαν ότι οι συνθήκες που δημιούργησε η συνεχιζόμενη κρίση – κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, κρίση πολιτικής, κρίση κοινωνικής συνοχής – απαιτούν δραστικά μέτρα, άμεσους χειρισμούς, αλλαγή νοοτροπίας και ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, με θυσίες όπου και όποτε χρειαστεί. Και να θυμίσω ότι κατηγορήθηκα γι΄ αυτό και ακόμα υπάρχουν πολλοί που μου το καταλογίζουν. Όμως αυτές τις αλλαγές δεν τις είδαμε. Αντίθετα είδαμε να ευτελίζεται ο όρος «μεταρρύθμιση» σε ανακύκλωση των ίδιων συμπεριφορών και της ίδιας «παλαιάς κοπής» νοοτροπίας.
Σύγχρονη διοίκηση και δημοκρατικές δομές δεν συνάδουν με τον περιορισμό της αυτοδιοίκησης και τον συγκεντρωτισμό που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, λειτουργώντας ερήμην των τοπικών κοινωνιών και σε πολλές περιπτώσεις σε αντιπαράθεση με αυτές. Για παράδειγμα, η περίπτωση του κέντρου υποδοχής προσφύγων, η περίπτωση της κατάργησης νησιωτικών ΔΟΥ, η περίπτωση του περάσματος φύσει δημοτικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η μαρίνα Μανδρακίου, στο ΤΑΙΠΕΔ… Και εδώ νομίζω ότι πρέπει να επισημάνω, χωρίς να θέλω να «ευλογήσω τα γένια μου», ότι ο δήμος και η σημερινή δημοτική αρχή είναι που τα λέει ευθαρσώς και ευθέως στους υπουργούς και τους άλλους κυβερνητικούς παράγοντες που έρχονται στη Ρόδο.
• Για το ΤΑΙΠΕΔ …
Για το ΤΑΙΠΕΔ έχω να πω ότι, σαν ιδέα, σαν αρχή, είναι κάτι θετικό. Χρειάζεται πράγματι ένα συντονιστικό όργανο, ένα επιτελικό κέντρο, για την αξιοποίηση – επιτέλους – αυτής της τεράστιας και αναξιοποίητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Στην πράξη όμως βλέπουμε άλλη μία αρχή που θωρακίστηκε νομικά με υπερεξουσίες και συμπεριφέρεται ηγεμονικά και αυταρχικά, αγνοώντας τη γνώμη, την άποψη και τη βούληση των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αν για το γκολφ φαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε νερό στο κρασί του και λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, στη γενικότερη συμπεριφορά του εξακολουθεί την ίδια πεπατημένη. Το βλέπουμε στο εντελώς πρόσφατο παράδειγμα του Σανατόριου στην Ελεούσα, όπου οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκαν από τον Τύπο τις προθέσεις και τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
• Και η λεγόμενη «φωτογραφική διάταξη» που συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες; Αντανακλά και αυτή η περίπτωση τη νοοτροπία που λέτε;
Σαφέστατα. Αν και εδώ τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν ακόμα πιο βαθιά. Γιατί, αν οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές γενικότερα μένουν αμετάβλητες σε άλλες περιπτώσεις λόγω αδράνειας, λόγω «κεκτημένης ταχύτητας», εδώ φαίνεται να υπάρχει προφανής εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του Δήμου. Δεν μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται τις «βαθιές τομές», που δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις «με κάθε κόστος», να ανέχεται τέτοιες σκανδαλώδεις ενέργειες που διαψεύδουν στην πράξη τα λόγια. Και το χειρότερο, αυτές οι συμπεριφορές της Κυβέρνησης σε βάρος του Δήμου, βρίσκουν υποστήριξη από τον κ. Χατζημάρκο.
• Λέτε ότι θα διεκδικήσετε ξανά την ψήφο του ροδιακού λαού. Όμως υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με αυτή τη δημοτική αρχή. Όπως π.χ. στον τομέα της καθημερινότητας…
Πράγματι, στην καθαριότητα τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Και, επειδή μου αρέσει η αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις και «φτιασιδώματα», ουδέποτε το αρνήθηκα. Αλλά επιτέλους προχώρησε η σύμβαση για την ανάθεση μέρους του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη, η εταιρεία ήδη έπιασε δουλειά και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ορατά αποτελέσματα. Ήδη βλέπουμε σημάδια βελτίωσης. Και νομίζω ότι, παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε η συγκεκριμένη ενέργεια, πολύ σύντομα όλοι θα έχουν πειστεί ότι και η πόλη και το νησί θα έχουν ωφεληθεί και καμία από τις δυσοίωνες προβλέψεις δεν θα επαληθευθεί.
Η καθημερινότητα είναι το μέτωπο όπου δίνει τη μάχη η δημοτική αρχή, με όποια μέσα και πόρους έχει στη διάθεσή της, και πιστεύω ότι, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση, ήδη έχουμε καταφέρει πολλά. Λυπάμαι που δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Των ανθρώπων που απολύθηκαν ή που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη προνοιακών δομών και πολιτικών, όπως τα ΑμΕΑ.
• Και τα οικονομικά; Γιατί η οικονομική κατάσταση του Δήμου φέρεται να τον κατατάσσει στους υπερχρεωμένους, σε αυτούς που είναι «στο κόκκινο», άρα και σε αυτούς που είναι ή που θα μπουν σε καθεστώς επιτήρησης.
Ειδικά για τα οικονομικά θέλω να επιμείνω στο σπάσιμο ενός κακώς αναπαραγόμενου κλισέ, ενός στερεότυπου που, ακόμα κι αν απεικόνιζε κάποια στιγμή την πραγματικότητα, σήμερα απέχει πολύ από την αλήθεια. Τα οικονομικά του Δήμου, παρά τις αντίξοες συνθήκες, βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα.
Μπορώ να πω ότι ως δημοτική αρχή πετύχαμε πολλά. Όταν σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης ξεκινάς με πάνω από 110 εκ. ευρώ χρέη και καταφέρνεις να τα μειώσεις σχεδόν στο μισό, όταν εξοφλείς τους προμηθευτές και τους άλλους πιστωτές σου – κάτι που σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι πέφτει χρήμα στη στεγνή αγορά – και όταν έχεις φθάσει στο σημείο να έχεις έργα 40 εκατομμυρίων ευρώ είτε σε εξέλιξη είτε έτοιμα να ξεκινήσουν, δεν μπορεί να σου λένε ότι δεν πας καλά οικονομικά. Όχι, πιστεύω ότι, με τις δεδομένες συνθήκες, πάμε πολύ καλά και δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζονται οι Κασσάνδρες για «κόκκινα», για επιτήρηση ή δεν ξέρω τι άλλο…
• Η συνοχή της παράταξής σας, ωστόσο, αμφισβητείται από αρκετούς, που βλέπουν σημάδια φυγόκεντρων τάσεων και ρήξεων. Θεωρείτε ότι αυτά εντάσσονται στο γενικότερο προεκλογικό κλίμα και στις ενδεχόμενες προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών σας; Και, αν ναι, πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Θα σας το ξαναπώ: η προεκλογική περίοδος, τυπικά τουλάχιστον, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Και, με τις αλλαγές που ακούγεται ότι έρχονται στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς ασφαλείς σχεδιασμούς. Αν τώρα κάποιοι βιάζονται – και δεν αναφέρομαι στα στελέχη της παράταξής μας – δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι’ αυτούς. Όσο για τη συνοχή της παράταξης, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο κάποιων καλοθελητών. Σχεδόν από τον πρώτο μήνα της θητείας μας υπήρξαν σενάρια διασπάσεων, αποχωρήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων. Πόσο μάλλον τώρα που, όπως είπατε κι εσείς, βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Και βρισκόμαστε ακριβώς επειδή κάποιοι βιάζονται και δημιουργούν – ή προσπαθούν να δημιουργήσουν – τέτοιο κλίμα. Νομίζω ότι ματαιοπονούν.