Για την 4η Δεκεμβρίου 2012 προσδιορίστηκε η συζήτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου της αιτήσεως αναιρέσεως της απόφασης του Πενταµελούς Εφετείου Δωδεκανήσου µε την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών στο µοναχό Γεράσιµο – Ελευθέριο Μιχελή που κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης ποσού ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, χωρίς ελαφρυντικά, ως εµπλεκόµενος στην σκανδαλώδη υπόθεση της διαχείρισης ακινήτων της Ιεράς Μονής Πάτµου.
Ο μοναχός ζήτησε την ακύρωση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι πάσχει σε πέντε σηµεία. Πιο συγκεκριµένα υποστηρίζει ότι το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου δεν έλαβε υπόψη του τρεις αυτοτελείς ισχυρισµούς που ανέπτυξαν στη δίκη οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του και ούτε αιτιολογεί την απόρριψή τους στο πρακτικό της δίκης.
Προβάλλει παραπέρα ισχυρισµό για πλαστότητα των πρακτικών της απόφασης υποστηρίζοντας ότι µάρτυρας που εξετάστηκε το Νοέµβριο φέρεται να εξετάστηκε τον Μάιο.
Υποστηρίζει ακόµη ότι ουδέποτε είχε στην κατοχή του έγγραφη πληρεξουσιότητα για την υπογραφή συµβολαίων της Μονής και ότι η πολιτική αγωγή δεν παρουσίασε στη δίκη κάποιο έγγραφο.
Ισχυρίζεται περαιτέρω ότι στην απόφαση γίνεται αόριστη αναφορά στις αντικειµενικές αξίες των οικοπέδων της Μονής και δεν ελήφθησαν υπόψη οι πραγµατικές αξίες τους.
Τέλος, υποστηρίζει ότι από τα 38 επίδικα συµβόλαια απηλλάγη µόνο για δύο και ότι το δικαστήριο όφειλε να τον απαλλάξει λόγω παραγραφής για ακόµη 27 µερικότερες πράξεις που του αποδίδονται, οι οποίες έχουν υποπέσει σε παραγραφή!
Εν πάση περιπτώσει, ο µοναχός κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης ποσού ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας. Πέραν της ποινής κάθειρξης που του επιβλήθηκε καταδικάστηκε σε 5ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωµάτων, σε καταβολή 50.000 ευρώ στην Ιερά Μονή για ηθική βλάβη που της προξένησε, ενώ προβλέπεται η παραποµπή των αστικών αξιώσεων της Ιεράς Μονής για τις οικονοµικές βλάβες που υπέστη στα πολιτικά δικαστήρια.
Στον µοναχό έχει αποδοθεί η υπεξαίρεση του αντίτιµου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία µεταβιβάστηκαν µε συµβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συµβολαιογραφικά έγγραφα προς µεταβίβαση) και συγκεκριµένα ποσού 362.685,25 ευρώ στο χρονικό διάστηµα από τον Iανουάριο του 1993 έως το έτος 1998. Το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου εξέτασε 38 περιπτώσεις ακινήτων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο µοναχός ενεργούσε ως εντολοδόχος και διαχειριστής της περιουσίας της Ιεράς Μονής, αφού όπως προέκυψε και από την ακροαµατική διαδικασία, ήταν εκείνος που διαπραγµατεύθηκε το τίµηµα της πώλησης και είχε κινήσει τη διαδικασία για τη µεταβίβαση της κυριότητάς τους.
Από τα βουλεύµατα που αφορούν στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Μονής φέρεται να έχει προκύψει ότι στο χρονικό διάστηµα 1970- 1985 έγιναν 404 συµβόλαια συνολικού ύψους 44.438.257 δρχ., στο διάστηµα 1986-1995 377 συµβόλαια συνολικού ποσού 748.238.734 δρχ. και στο διάστηµα 1963-1998 297 διπλά συµβόλαια που σηµαίνει ότι 297 φορές πούλησαν σε διπλούς αγοραστές το ίδιο οικόπεδο.
Θυµίζουµε ότι από την άρση του απορρήτου και την απαγόρευση της κινήσεως λογαριασµών πέντε ατόµων συµπεριλαµβανοµένου και του κατηγορούµενου προέκυψε ότι τηρούσε µε ακόµη δύο άτοµα 46 ατοµικούς και κοινούς λογαριασµούς ενώ υπήρχε και κίνηση λογαριασµού από REPOS και αµοιβαία κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία μεταρυθμίστηκε το όριο για το χαρακτηρισμό πράξεων του είδους ως κακουργήματα από 75.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ γεγονός που θα έχει ουσιαστική επηρροή στην έκβαση της επίμαχης αναίρεσης.
Τονίζεται ότι για την υπόθεση είχε παραγγελθεί συµπληρωµατική έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αυτεπαγγέλτως διωκόµενου αδικήµατος της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα.
Η Εισαγγελία Πληµµελειοδικών Κω οφείλει, σύµφωνα µε την παραγγελία, να έχει ολοκληρώσει την έρευνά της έως τις αρχές του 2013, οπότε και συντελείται παραγραφή του αδικήµατος.
Από την ακροαµατική διαδικασία είχαν προκύψει αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση του αδικήµατος της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα, εξαιτίας της διακίνησης τεράστιων χρηµατικών ποσών σε λογαριασµούς που τηρούσε ο κατηγορούµενος µε δικαιούχους τον ίδιο και σε άλλους, µε συνδικαιούχους συγγενικά του πρόσωπα και επιχειρηµατία της Πάτµου.
Η έρευνα αποσκοπεί παραπέρα στην αναζήτηση στοιχείων για την πορεία χρηµάτων που βρέθηκαν από την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων κι άλλων ατόµων που είχαν εµπλακεί στην υπόθεση και έχουν αποβιώσει.
Τον μοναχό εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Χρ. Μπαλάνης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/stis-412-ston-ario-pago-i-aneresi-gia-ta-akinita-tis-ieras-monis-patmou/







