Ερευνα για την πλήρη εξιχνίαση μιας σκανδαλώδους υπόθεσης εισαγωγής μαθητών από ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με εκμετάλλευση ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τους παλιννοστούντες διενεργούν επιτελείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου μετά από καταγγελίες.
Πρόκειται για μια απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση «κομπίνα» η οποία καλύπτεται από νομιμοφάνεια καθώς οι δράστες κάνουν χρήση «παράθυρου» στο νόμο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια το οποίο δεν φρόντισε κανείς να «κλείσει» εγκαίρως.
Στόχος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μεταξύ άλλων και η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει σήμερα για την άρση των φαινομένων του είδους.
Πως έχει όμως η υπόθεση που έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο θόρυβο στις τάξεις των εκπαιδευτικών;
Τα τελευταία πέντε χρόνια διαπιστώθηκε από καθηγητές Λυκείου σε ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου ότι αρκετοί μαθητές διέκοπταν την φοίτηση τους στην πρώτη Λυκείου και ζητούσαν ενδεικτικό σπουδών. Οι μαθητές αυτοί μετανάστευαν για δύο χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική και στην Κύπρο και επέστρεφαν στην Ελλάδα για να μετέχουν στις εξετάσεις των παλιννοστούντων για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια της επιλογής τους εξεταζόμενοι μόνο στο μάθημα της έκθεσης.
Πετύχαιναν έτσι την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις οποίες απαιτούνται εξαιρετικά επίπονη μελέτη και κόπος από τους υπόλοιπους εξεταζόμενους.
Στον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη έγιναν καταγγελίες από κατοίκους του συγκεκριμένου νησιού με αποτέλεσμα να απευθύνει ερώτημα σε λύκειο για να επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα.
Διαπιστώθηκε έτσι ότι από ένα μόνο λύκειο είχαν διακόψει την φοίτηση τους στην πρώτη λυκείου 2 άτομα το 2007, 4 το 2008, 6 το 2009, 5 το 2010 και 4 το 2011. Οι μαθητές αυτοί στην πλειοψηφία τους φοίτησαν στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου σε Ελληνικά σχολεία της Κύπρου και της Αμερικής και εν συνεχεία εισήχθησαν σε σχολές πανεπιστημίων της Ελλάδας επιστρέφοντας από την… ξενιτιά!
Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια υλοποιούνται μάλιστα προγράμματα για την εκπαίδευση των παλιννοστούντων με τα οποία επιχειρείται η βελτίωση των συνθηκών ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθητών από πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται από εκπαιδευτική ανισότητα και περιθωριοποίηση.
Με λίγα λόγια και ως φοιτητές τυγχάνουν ειδικών προνομίων…
Εν πάση περιπτώσει ο νόμος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει για τα τέκνα ελλήνων του εξωτερικού, απόφοιτους Ελληνικών λυκείων θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου να είναι Έλληνας και να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον πέντε πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας.
-Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τέσσερις τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αντίστοιχο Ελληνικό ή ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
Ειδική πρόβλεψη υφίσταται και για τους Έλληνες απόφοιτους ξένων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό.
Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι ελληνικής καταγωγής.
– Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο πλήρη ημερολογιακά ή σχολικά έτη κατά την τελευταία πενταετία πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.
– Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις σε Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
– Το απολυτήριο του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε Πανεπιστήμια της χώρας το πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα πριν την απόκτηση του απολυτηρίου από ξένο λύκειο στο εξωτερικό.
Επιπλέον υφίστανται ειδικές προβλέψεις για τους Ελληνες απόφοιτους Κυπριακών λυκείων.
Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο Κυπριακού Λυκείου ή ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι ελληνικής καταγωγής.
– Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Κύπρο τουλάχιστον δύο χρόνια κατά την τελευταία πενταετία πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.
– Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις σε Κυπριακό Λύκειο ή ξένο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο.
– Το απολυτήριο του Λυκείου αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε Πανεπιστήμια της Κύπρου.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα πριν την απόκτηση του απολυτηρίου από ξένο λύκειο στο εξωτερικό.
Οι υποψήφιοι που έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να υποβάλουν στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων, από 1 μέχρι και 10 Αυγούστου τα σχετικά δικαιολογητικά τους και να συμπληρώσουν την αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου με τις Σχολές και τα Τμήματα προτίμησής τους, που χορηγείται κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών.
Η έρευνα που διενεργείται αποσκοπεί κυρίως να διαπιστώσει εάν οι γονείς των μαθητών που εισήχθησαν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια με τις ως άνω διατάξεις έχουν υποβάλει ψευδείς βεβαιώσεις αρμοδίως ότι ασκούσαν επί πενταετία επαγγελματικές δραστηριότητες στην Κύπρο ή την Αμερική για να υπαχθούν στο νόμο και να πετύχουν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που “υιοθετήθηκαν” από συγγενείς τους στο εξωτερικό για να ξεπεράσουν τη συγκεκριμένη σκόπελο του νόμου!!!
Επιτελείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουν λόγο για σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων και εκτιμούν ότι όμοιες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο της χώρας.