19 καταθέσεις ελήφθησαν υπόψιν από τον Παθολόγο – Ηπατολόγο, Διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Στυλιανό Καραταπάνη για το σχηματισμό της τελικής του άποψης για τυχόν ευθύνες ιατρών για τον άδικο θάνατο του 21χρονου οπλίτη Ορέστη Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τα συμπεράσματα του οποίου φέρνει αυτούσια σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δ», για την υπόθεση συνεκτιμήθηκαν τα διαλαμβανόμενα σε 12 καταθέσεις ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, 3 ιατρών του στρατιωτικού νοσοκομείου και 4 από το συγγενικό περιβάλλον του άτυχου στρατιώτη. Μετά από αίτημα του κ. Καραταπάνη διαβιβάστηκε επίσης αντίγραφο κατάθεσης του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών που ελήφθη για τις ανάγκες ανάλογης ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το στρατό.
Ο κ. Καραταπάνης αναφέρει ότι εξέτασε επίσης τον φάκελο νοσηλείας του ασθενούς στη Β’ Παθολογική Κλινική.
Στα συμπεράσματα της ΕΔΕ αναφέρονται τα εξής προς επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ της «δ»:
«Ο άτυχος στρατιώτης εμφανίστηκε με ένα κοινό σύμπτωμα (κεφαλαλγία) έχοντας προηγηθεί το συμβάν της πτώσης από τη κλίνη του. Ο ασθενής παραπέμφθηκε άμεσα στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ευρίσκετο υπό την στενή παρακολούθηση των εκεί γιατρών. Ο ασθενής παραπέμφθηκε για νευροχειρουργική εξέταση στο Γ.Ν. Ρόδου και από την CT εγκεφάλου αλλά και τη κλινική εξέταση δεν προέκυπταν ύποπτα σημεία προσβολής του ΚΝΣ (μηνιγγίτιδα). Η εμφάνιση του πυρετού έγινε στις 25/3/11, συνολικά 6 μέρες μετά το ατύχημα της πτώσης από τη κλίνη και στον ασθενή χορηγήθηκε από του στόματος αντιβιοτική αγωγή που αρκεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να αντιμετωπίσει μια πιθανή παραρρινοκολπίτιδα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια παραρρινοκολπίτιδα να επιπλακεί από μηνιγγίτιδα, μια κατάσταση εξαιρετικά βαριά που συνοδεύεται από μεγάλη θνητότητα παρά την αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί. Ο ασθενής ελάμβανε ήδη αντιβιοτική αγωγή από του στόματος που δεν κατέστη ικανή να ανασχέσει την εξέλιξη της φλεγμονής, χωρίς όμως να υπάρχουν και σημεία που να δείχνουν επέκταση της φλεγμονής στον εγκέφαλο. Ύποπτη σημειολογία για μηνιγγίτιδα εμφανίστηκε αρκετά καθυστερημένα και μόνον μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο Γ.Ν. Ρόδου στις 28/3/2011 και μάλιστα λίγες ώρες μετά την εισαγωγή του στην ΩΡΛ κλινική. Μόλις εμφανίστηκαν τα ύποπτα σημεία για επέκταση της λοίμωξης στον εγκέφαλο έγινε άμεσα οσφυονωτιαία παρακέντηση και προτού ακόμη έλθουν τα αποτελέσματά της οι γιατροί χορήγησαν το ενδεδειγμένο τριπλό αντιβιοτικό σχήμα. Μολονότι ο ασθενής έλαβε το σχήμα για τρεις μέρες η κατάστασή του δεν βελτιώθηκε αλλά δυστυχώς κατέληξε, παρά τη μεταφορά του στη ΜΕΘ του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου. Η ατυπία του περιστατικού και η βαρύτητα της επιπλοκής συνετέλεσαν στο να μην καταστεί δυνατόν να ανασχεθεί από τους θεράποντες γιατρούς η βαριά εξέλιξη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και παρά τον ενδεδειγμένο έλεγχο που υπέβαλαν τον ασθενή. Επίσης παρά τη χορήγηση του τριπλού αντιβιοτικού σχήματος η κατάσταση του ασθενούς δεν βελτιώθηκε αλλά ο ασθενής κατέληξε λόγω της βαρύτητας της εγκεφαλικής προσβολής».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/den-prokiptoun-efthines-gia-to-thanato-tou-oresti-papageorgiou/







