ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι «αιώνιοι φοιτητές» αυξάνονται, οι πτυχιούχοι μεταναστεύουν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Φοιτητές

Δι­πλα­σιά­στη­καν μέσα σε 12 χρό­νια οι «αιώ­νιοι φοι­τη­τές» στα ελ­λη­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια, ενώ από όσους κα­τορ­θώ­νουν να πά­ρουν πτυ­χίο ένας στους δέκα με­τα­να­στεύ­ει στο εξω­τε­ρι­κό. Πα­ράλ­λη­λα, η ισχνή σύν­δε­ση της ανώ­τα­της εκ­παί­δευ­σης με την αγορά ερ­γα­σί­ας συ­νι­στά κρί­σι­μο πα­ρά­γο­ντα για την πε­ριο­ρι­σμέ­νη συμ­βο­λή της τε­λευ­ταί­ας στην ανα­πτυ­ξια­κή πο­ρεία της χώρας.

Τα απο­γοη­τευ­τι­κά αυτά συ­μπε­ρά­σμα­τα προ­κύ­πτουν, ανά­με­σα σε άλλα, από πρό­σφα­τη με­λέ­τη του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας σχε­τι­κά με τη στρα­τη­γι­κή που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει η ανώ­τα­τη εκ­παί­δευ­ση την πε­ρί­ο­δο 2016-2020.

Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρε­ται, από 163.037 φοι­τη­τές που είχαν υπερ­βεί τον ανώ­τα­το προ­βλε­πό­με­νο χρόνο σπου­δών το 2003, φτά­σα­με το 2014 να έχου­με 328.742! Ίσως το στοι­χείο ερ­μη­νεύ­ει και τις προ­σπά­θειες των κυ­βερ­νή­σε­ων προ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να πε­ριο­ρί­σουν το φαι­νό­με­νο ει­σά­γο­ντας δια­γρα­φές για όσους ξε­περ­νού­σαν τον χρόνο σπου­δών, διά­τα­ξη που κα­τάρ­γη­σε η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση.

Συ­νο­λι­κά, από το 2004 έως το 2014 λαμ­βά­νουν πτυ­χίο κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, πε­ρί­που 50.000 φοι­τη­τές, που αντι­στοι­χεί στο 66,6% των ει­σα­κτέ­ων κάθε έτους. Το πο­σο­στό όμως των απο­φοί­των ανά έτος, τα τε­λευ­ταία χρό­νια, ανέρ­χε­ται στο 18% του συ­νό­λου των ενερ­γών φοι­τη­τών, με απο­τέ­λε­σμα τη ρα­γδαία αύ­ξη­ση του συ­νο­λι­κού αριθ­μού των φοι­τη­τών πέραν των κα­νο­νι­κών εξα­μή­νων.

Σε αυτήν τη σχε­τι­κά χα­μη­λή επί­δο­ση στα έγκαι­ρα πο­σο­στά απο­φοί­τη­σης ση­μα­ντι­κό ρόλο έχουν πα­ρά­γο­ντες όπως το οι­κο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό πε­ρι­βάλ­λον της δη­μο­σιο­νο­μι­κής κρί­σης, τα προ­βλή­μα­τα διοί­κη­σης και δια­χεί­ρι­σης των ιδρυ­μά­των, η δομή και η ποιό­τη­τα της δι­δα­σκα­λί­ας, η ελ­λειμ­μα­τι­κή φοι­τη­τι­κή μέ­ρι­μνα και η συρ­ρι­κνω­μέ­νη υπο­στή­ρι­ξη των φοι­τη­τών, καθώς επί­σης οι ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες λει­τουρ­γί­ας του κάθε ιδρύ­μα­τος (π.χ. απο­μα­κρυ­σμέ­νες πε­ριο­χές) κ.λπ.

Βα­σι­κές αι­τί­ες της πλη­θυ­σμια­κής έκρη­ξης των λε­γό­με­νων και αιώ­νιων φοι­τη­τών είναι οι εξής:

  • Ο με­γά­λος αριθ­μός φοι­τη­τών με ελά­χι­στα προ­σό­ντα που ει­σά­γο­νται στο Πα­νε­πι­στή­μιο.
  • Τα τε­λευ­ταία πέντε χρό­νια, η πα­ρα­τε­τα­μέ­νη οι­κο­νο­μι­κή κρίση έχει επι­δρά­σει αρ­νη­τι­κά στην προ­σπά­θεια των φοι­τη­τών να ολο­κλη­ρώ­σουν τις σπου­δές τους.

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.