ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η νόσος των λεγεωνάριων χτύπησε το μέγαρο της ΓΑΔΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
455

Τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγε­ω­νά­ριων κρίνουν ανα­γκαία επόπτες Δημό­σιας Υγείας του Τμή­μα­τος Υγειο­νο­μι­κού και Περι­βαλ­λο­ντι­κού Ελέγχου της Περι­φέ­ρειας Αττικής που διε­νήρ­γη­σαν υγειο­νο­μική έρευνα στο αστυ­νο­μικό μέγαρο της ΓΑΔΑ, την 30ή Νοεμ­βρίου 2016.

Τα ευρή­ματά τους τα απο­τύ­πω­σαν στην υπ’ αριθμ. 14798/02/12/2016 έκθεση που συνέ­τα­ξαν και απέ­στει­λαν στο υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη, το περιε­χό­μενο της οποίας είναι σε γνώση του «Εθνους της Κυρια­κής».

Μολο­νότι οι επόπτες δια­πι­στώ­νουν βελ­τί­ωση των υγειο­νο­μι­κών συν­θη­κών στις αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες που στε­γά­ζο­νται στο κτίριο της Λεω­φό­ρου Αλε­ξάν­δρας, επι­ση­μαί­νουν όμως ότι είναι πιθανή η μετά­δοση της νόσου των λεγε­ω­νά­ριων. Επι­πλέον υπο­γραμ­μί­ζουν ότι οι προ­σω­ρι­νές συμ­βά­σεις καθα­ριό­τη­τας δεν επαρ­κούν για την εξα­σφά­λιση απο­δε­κτών υγειο­νο­μι­κών συν­θη­κών, λόγω κενών μεσο­δια­στη­μά­των που αφή­νο­νται οι χώροι χωρίς καθα­ριό­τητα και επο­μέ­νως εξα­κο­λου­θεί να υφί­στα­ται κίν­δυ­νος δημιουρ­γίας ανθυ­γιει­νών κατα­στά­σεων.

Τα τελευ­ταία χρόνια έχει δημιουρ­γη­θεί αδιέ­ξοδο με την καθα­ριό­τητα στις αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες, το οποίο συνε­χί­ζε­ται και μετά τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας.

Στις αρχές του 2016 το Αρχη­γείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε προ­κη­ρύ­ξει δια­γω­νι­σμό για να βρεθεί ανά­δο­χος εται­ρεία που θα ανα­λάμ­βανε το έργο καθα­ριό­τη­τας.

Σύμφωνα με τις απο­φά­σεις του ΣτΕ, μία εται­ρεία πρέπει να ανα­λά­βει την καθα­ριό­τητα για το σύνολο των αστυ­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, ο δια­γω­νι­σμός έχει αποβεί άκαρπος. Για να αντι­με­τω­πι­στεί το πρό­βλημα, συντάσ­σο­νται προ­σω­ρι­νές μηνιαίες συμ­βά­σεις έργου καθα­ριό­τη­τας από τις κατά τόπους Δια­χει­ρί­σεις των Υπη­ρε­σιών, οι οποίες όμως είναι ημί­με­τρα και γίνο­νται με καθυ­στε­ρή­σεις. Η δια­δι­κα­σία είναι χρο­νο­βόρα, ενώ ορι­σμέ­νες συμ­βά­σεις δεν προ­χω­ρούν καθώς οι δαπάνες δεν εγκρί­νο­νται καν από την αρμόδια Υπη­ρε­σία Δημο­σιο­νο­μι­κού Ελέγχου, λόγω σφαλ­μά­των στη δια­δι­κα­σία.

Δύο έλεγχοι

Μέσα στο 2016 οι επόπτες Δημό­σιας Υγείας του Τμή­μα­τος Υγειο­νο­μι­κού και Περι­βαλ­λο­ντι­κού Ελέγχου της Περι­φέ­ρειας Αττικής διε­νήρ­γη­σαν, με πρω­το­βου­λία της Ενωσης Αστυ­νο­μι­κών Αθήνας, δύο ελέγ­χους στο κτίριο της Λ. Αλε­ξάν­δρας.

Ο πρώτος έγινε την 31/10/2016 και συνέ­τα­ξαν το υπ’ αριθμ. 13149/752 πόρισμα που παρέ­δω­σαν στις συν­δι­κα­λι­στι­κές ενώσεις, στη φυσική και πολι­τική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με εκπρο­σώ­πους συν­δι­κα­λι­στι­κών ενώσεων, οι επόπτες ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με τρα­γι­κές εικόνες και επε­σή­μα­ναν τους κιν­δύ­νους για την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων και των πολιτών. Με το πόρισμα ζητού­σαν άμεση αντι­με­τώ­πιση της κατά­στα­σης και συμ­μόρ­φωση με τους όρους της ισχύ­ου­σας Υγειο­νο­μι­κής Νομο­θε­σίας. Επίσης, ζητού­σαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγε­ω­νά­ριων, έπειτα από τα αρνη­τικά απο­τε­λέ­σματα του δείγ­μα­τος νερού που έλαβαν από τους πύργους ψύξης των εγκα­τα­στά­σεων κλι­μα­τι­σμού του κτιρίου σε προ­γε­νέ­στερο έλεγχο.

Οι επόπτες επα­νήλ­θαν με νέο έλεγχο, ύστερα από πρω­το­βου­λία των συν­δι­κα­λι­στι­κών ενώσεων Αττικής, και σε νεότερη υγειο­νο­μική έρευνα που διε­νήρ­γη­σαν την 30/11/2016 ανα­φέ­ρουν βελ­τί­ωση των υγειο­νο­μι­κών συν­θη­κών, αλλά και πάλι επι­ση­μαί­νουν ότι οι προ­σω­ρι­νές συμ­βά­σεις καθα­ριό­τη­τας δεν επαρ­κούν για την εξα­σφά­λιση απο­δε­κτών υγειο­νο­μι­κών συν­θη­κών, ενώ επι­μέ­νουν για λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγε­ω­νά­ριων.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

«Οι Υπη­ρε­σίες μας έχουν γίνει… τρώγλες»

Η Ενωση Αστυ­νο­μι­κών Αθήνας ανα­φέ­ρει στο «Εθνος της Κυρια­κής» ότι το ζήτημα έχει τεθεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η απά­ντηση της Διεύ­θυν­σης Οικο­νο­μι­κών του Αρχη­γείου είναι ότι έχει προ­κη­ρυ­χθεί δια­γω­νι­σμός από τις αρχές του 2016 για τη μόνιμη λύση του προ­βλή­μα­τος. Ωστόσο, εκπρό­σω­ποι της Ενωσης ανα­φέ­ρουν ότι με όλα αυτά τα κενά χρονικά δια­στή­ματα χωρίς καθα­ριό­τητα το υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη εξοι­κο­νο­μεί ικανά χρη­μα­τικά ποσά στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του και τονί­ζουν ότι ίσως αυτή η κατά­σταση να εξυ­πη­ρε­τεί βρα­χυ­πρό­θε­σμα. «Θέλουμε να πιστεύ­ουμε πως κάποιοι δεν παίζουν με την υγεία και την τσέπη των εργα­ζο­μέ­νων αστυ­νο­μι­κών για χάρη των πλε­ο­να­σμά­των?», ανα­φέ­ρουν.

Την ίδια στιγμή, η Ενωση Αστυ­νο­μι­κών Αθήνας υπο­στη­ρί­ζει ότι η ελλιπής καθα­ριό­τητα στους χώρους εργα­σίας απο­τε­λεί ένα από τα κυριό­τερα προ­βλή­ματα που απα­σχο­λεί το προ­σω­πικό της Αστυ­νο­μίας. Υπο­γραμ­μί­ζουν το γεγονός ότι τους περισ­σό­τε­ρους μήνες του έτους που μόλις έφυγε, οι καθα­ριό­τη­τες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν με έξοδα από το εισό­δημα των αστυ­νο­μι­κών, αλλά και με την προ­σω­πική τους εργασία, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στούν αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες υγιει­νής για τους ίδιους, αλλά και για τους πολίτες που επι­σκέ­πτο­νται τις Αστυ­νο­μι­κές Υπη­ρε­σίες.

Οι αστυ­νο­μι­κοί ανα­γκά­ζο­νται να παίξουν και τον ρόλο των καθα­ρι­στριών.

Οπως απο­κα­λύ­πτε­ται και από το φωτο­γρα­φικό υλικό που δημο­σιεύει το «Εθνος της Κυρια­κής», η ΓΑΔΑ «πνί­γε­ται» από τα σκου­πί­δια, τα οποία σωρεύ­ο­νται στους χώρους της μεγα­λύ­τε­ρης Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης της χώρας. Το ίδιο πρό­βλημα, όμως, το οποίο τείνει να γίνει χρόνιο στην Ελλη­νική Αστυ­νο­μία, αντι­με­τω­πί­ζουν όλες οι αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες της χώρας.

Οι Ενώσεις Αστυ­νο­μι­κών της Αττικής έχουν καταγ­γείλ­λει πολ­λά­κις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το πρό­βλημα, ενώ είχαν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει παρά­σταση δια­μαρ­τυ­ρίας στις αρχές του περα­σμέ­νου έτους, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ.

Η ανα­κοί­νωση

«Η Ενωση Αθηνών και γενι­κό­τερα το συν­δι­κα­λι­στικό κίνημα έχουμε αντι­δρά­σει εκτενώς στο φαι­νό­μενο έλλει­ψης συνερ­γείων καθα­ρι­σμού που παρα­τη­ρεί­ται ιδιαί­τερα τον τελευ­ταίο χρόνο στους εργα­σια­κούς χώρους των αστυ­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών και κατα­στη­μά­των. Μία έλλειψη που έχει κατα­στή­σει κατά καιρούς τις αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες σύγ­χρο­νες “τρώγλες”, οι οποίες δεν συν­θέ­τουν εικόνα πολι­τι­σμέ­νης χώρας ενώ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αστυ­νο­μι­κών που εργά­ζο­νται, πολιτών που επι­σκέ­πτο­νται τους αστυ­νο­μι­κούς χώρους αλλά και των κρα­του­μέ­νων στη βρα­χύ­βια παρα­μονή τους στους αστυ­νο­μι­κούς χώρους κρά­τη­σης.

Αυτή η βασική έλλειψη έρχεται να προ­στε­θεί και στην ήδη υπάρ­χουσα έλλειψη μέσων καθα­ρι­σμού και αντι­ση­ψίας τα οποία απο­τε­λούν είδη πολυ­τέ­λειας και όταν αυτά υπάρ­χουν είναι συνήθως απο­τέ­λε­σμα από το εισο­δη­μα­τικό υστέ­ρημα των συνα­δέλ­φων μας. Με λύπη μας όμως δια­πι­στώ­νουμε ότι ενώ το πρό­βλημα αυτό έχει τεθεί επα­νει­λημ­μέ­νως στους υπευ­θύ­νους με κάθε μορφή, με ανα­κοι­νώ­σεις, ανα­φο­ρές ακόμα και με συμ­βο­λι­κές παρα­στά­σεις – δια­μαρ­τυ­ρίες δεν έχει γίνει τίποτα», ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νωση της Ενωσης Αστυ­νο­μι­κών Αθηνών.

H ταυ­τό­τητα της νόσου

Πρό­κει­ται για οξεία νόσο του ανα­πνευ­στι­κού που οφεί­λε­ται σε λοίμωξη από βακτή­ρια του γένους Λεγε­ω­νέλλα. Ανάμεσα στα περι­βάλ­λο­ντα που ανα­πα­ρά­γο­νται είναι οι ψυκτι­κοί πύργοι, οι υγρα­ντή­ρες και τα συστή­ματα κλι­μα­τι­σμού. Το όνομά τους το πήραν από την πρώτη επι­δη­μία, το 1976 σε ένα ξενο­δο­χείο στη Φιλα­δέλ­φια των ΗΠΑ, όπου συνε­δρί­αζε η Λεγεώνα της Αμε­ρι­κής.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ -ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.