Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η εποχική γρίπη.Κυρίαρχα συμπτώματα είναι ο βήχας, η καταρροή και ο υψηλός πυρετός, τα οποία βασανίζουν παιδιά και ενηλίκους.
«Υπεύθυνος» είναι ο γνωστός από την περσινή πανδημία ιός Α(Η1Ν1)ν. Ο ιός που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, φέτος έχει υποβιβαστεί από «πανδημικό» σε «εποχικό» στέλεχος και περιλαμβάνεται στο εμβόλιο της περιόδου.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ψυχραιμία και εμβολιασμό παιδιών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί πέρυσι έχουν ανοσία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Α(Η1Ν1)ν σε σχέση με το προηγούμενο εποχικό στέλεχος (Η2Ν3) είναι η αυξημένη θνησιμότητα. Δύο άνθρωποι που προσβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες (μία 30χρονη και ένας 65χρονος) νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της Αττικής.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αύξηση στα κρούσματα γρίπης, όπως θα περίμενε κανείς» σημειώνει στο «Εθνος» ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Δημήτρης Καφετζής, για να εξηγήσει: «Στα βρέφη που έρχονται στο νοσοκομείο χορηγούμε αμέσως αντιιικά φάρμακα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο ιός αντιμετωπίζεται με άφθονα υγρά και αντιπυρετικά».
Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης κατά την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου. Οι αριθμοί, ωστόσο, παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη εβδομάδα του 2010, αλλά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνη του 2009.
Στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης έχουν αναλυθεί περισσότερα από 71 «ύποπτα» κλινικά δείγματα απ’ όλη τη χώρα (τα 53 από δημόσια νοσοκομεία και τα 18 από γιατρούς ΙΚΑ, Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας). Εξι δείγματα βρέθηκαν θετικά για τον ιό της γρίπης, και από αυτά το ένα ήταν υπότυπος Α(Η3Ν2) και τα υπόλοιπα πέντε Α(Η1Ν1)ν.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-gripi-epestrepse/













