Εστειλαν το παιδί τους στο Στρατό και το παρέλαβαν νεκρό!

Eγκληση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου τέσσερις συγγενείς του αδικοχαμένου κάτω από απροσδιόριστες συνθήκες σε κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο Μιχαήλ Μαγκαφά του Κωνσταντίνου, κατοίκου εν ζωή Ρόδου.
Οι κκ Κων. Μαγκαφάς του Μιχαήλ, Μελανία Τσαμπουνιάρη του Χρήστου, Σεβαστή Μαγκαφά του Κωνσταντίνου και Ζωή Μαγκαφά του Κωνσταντίνου με την έγκληση που υπέβαλαν αξιώνουν την άσκηση ποινικής δίωξης και την κατά νόμον τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τον άδικο θάνατο του υιού και αδελφού τους.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε σχετικά στη «δ» τα εξής:
«Μια οικογένεια έστειλε στον στρατό έναν λεβέντη, ένα υγιέστατο παλικάρι και τον παρέλαβε στο σπίτι της νεκρό. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και βασανιστικά. Ζητούμε την αλήθεια και την απόδοση δικαιοσύνης. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη».
Στη μήνυση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Ο αδικοχαμένος γιος και αδελφός μας υπηρετούσε ως νεοσύλλεκτος στρατιώτης τη στρατιωτική του θητεία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στην Κόρινθο του 6ου Συντάγματος Πεζικού. Ήταν ενταγμένος υπηρεσιακά στον 6ο Λόχο του 1ου Τάγματος Νεοσυλλέκτων.
Ο Μιχαήλ Μαγκαφάς γεννήθηκε στη Ρόδο την 1/4/1991 και βρισκόταν σε ηλικία 19 ετών. Η κατάσταση της υγείας του ήταν άριστη, και σημειώνουμε ότι ήταν αθλητής (ποδοσφαιριστής της Νίκης Ρόδου).
Κατατάχθηκε στη συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα στις 17 Αυγούστου 2010 και κατά τα ως άνω τοποθετήθηκε στον 6ο Λόχο. Σημειώνουμε ότι καθημερινά επικοινωνούσε με εμάς τους γονείς και τις αδελφές του και ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν είχε διαμαρτυρηθεί για τίποτα έως και την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010 παρά μόνο για κάποια μικροενόχληση που είχε στα δάχτυλα του ποδιού από τα άρβυλα που φορούσε, πράγμα συνηθισμένο για τους νεοσύλλεκτους. Αντίθετα μας έλεγε ότι είχε ενταχθεί ομαλά στο περιβάλλον της στρατιωτικής του μονάδος. Ο Μιχάλης ήταν κοινωνικό παιδί και εύκολα δημιουργούσε φίλους και φιλικές σχέσεις.
Όπως πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους του νεοσύλλεκτους που υπηρετούσαν μαζί του στον ίδιο λόχο την ως άνω ημερομηνία δηλαδή την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010 και ώρες απογευματινές, ένιωσε αδιαθεσία και δυσφορία. Αμέσως, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, ζήτησε να δει γιατρό γιατί δεν ένιωθε καλά. Ο αξιωματικός υπηρεσίας ή σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος αξιωματικός (κάποιος ανθυπολοχαγός) αρνήθηκε να στείλει το παιδί σε γιατρό για να το εξετάσει και μάλιστα το ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι «πολύ ευαίσθητος είσαι, να πας να κοιμηθείς και θα σου περάσει»…
Η εξέλιξη ήταν τραγική. Τα ξημερώματα της Κυριακής 22/8/2010 και ώρα 05.00 περίπου χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού μας στη Ρόδο. Η δεύτερη από εμάς, η μητέρα του παιδιού απάντησε στην κλήση και πληροφορήθηκε από τον Διοικητή της μονάδας ότι «ο Μιχάλης… έφυγε». Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι το παιδί μας πέθανε στις 22/8/2010 στο κρεβάτι του στον λόχο όπου υπηρετούσε.
Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης και σπαραγμού μόλις κατάλαβε τι συνέβη. Το τι ζήσαμε δεν περιγράφεται με λόγια.
Την Δευτέρα 23/8/2010 διενεργήθηκε νεκροψία – νεκροτομή που έγινε όπως μάθαμε από τον ιατροδικαστή κ. Μπογιόκα στο Γ.Ν. Πατρών και μάλλον πρωινές ώρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας παραλάβαμε τη σορό του παιδιού στο σπίτι μας και την επόμενη ημέρα ο Μιχάλης ενταφιάστηκε στα Κοσκινού Ρόδου.
Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δεχθούμε ότι ένα υγιέστατο παιδί, ένας αθλητικός νέος, γυμνασμένος και με άριστη υγεία, θα πέθαινε απροσδόκητα σε καιρό ειρήνης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
Ως λόγος θανάτου αναγράφεται «πνευμονικό οίδημα με ισχαιμία μυοκαρδίου».
Δεν αναγράφεται σε κανένα χαρτί ότι το παιδί ζήτησε γιατρό από τον υπεύθυνο αξιωματικό του λόχου και της μονάδος αλλά αυτοί του αρνήθηκαν και το άφησαν να πεθάνει αβοήθητο στο κρεβάτι του λόχου.
Η στάση αυτή των υπευθύνων συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα. Το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω αλλά οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν για να μην βρεθούν άλλοι γονείς και άλλα αδέλφια στη δική μας θέση.
Η τέλεση του σοβαρού αδικήματος της εγκατάλειψης του παιδιού μας αβοήθητου και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τελέσθηκε με βαριά αμέλεια και ενδεχόμενο δόλο.
Επειδή πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, να μην σκεπαστεί και να μην κλείσει αυτή η υπόθεση και να βρούμε το δίκιο μας για το χαμό του παιδιού μας
Εγκαλούμε κάθε υπεύθυνο ενώπιόν Σας
Παρακαλώ όπως ασκήσετε τη νόμιμη ποινική δίωξη εναντίον του παντός υπευθύνου για κάθε παράνομη πράξη που προκάλεσε το θάνατο του Μιχαήλ Μαγκαφά.
Δηλώνουμε ότι παριστάμεθα ως πολιτικώς ενάγοντες για ικανοποίηση της ψυχικής μας οδύνης για το ποσό των 45 ευρώ με επιφύλαξη ο κάθε ένας από εμάς, από το αρμόδιο Ποινικό Δικαστήριο με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου περαιτέρω δικαιώματός μας για καταβολή της πλήρους αστικής μας αποζημίωσης αφαιρουμένου του ανωτέρου ποσού από τα πολιτικά δικαστήρια».