Παραπέμπονται σε δίκη για τις ζημιές που προκάλεσαν στην πόλη σε διαδήλωση

Σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου παραπέμπονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της έκρηξης από κοινού από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ή σε εγκατάσταση κοινής ωφέλειας, για κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα ή για άνθρωπο και για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού 6 κάτοικοι της Ρόδου που ενεπλάκησαν στις διαδηλώσεις της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου 2008 στο νησί για το θάνατο από το βλήμα αστυνομικού του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Με βούλευμα που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου 4 ακόμη άτομα που μετείχαν στα επεισόδια παραπέμπονται αρμοδίως στο δικαστήριο ανηλίκων καθώς κατά την ημέρα τέλεσης των άδικων πράξεων δεν είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2008 και περί ώραν 21.30 έως την 00.30 ώρα της 9ης Δεκεμβρίου 2008 εκατό περίπου άτομα πραγματοποίησαν δημόσια συνάθροιση στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς το κτίριο που στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου.
Στην πορεία τους προς την Αστυνομική Διεύθυνση προέβαιναν σε καταστροφές κολώνων φωτισμού και σε εμπρησμούς κάδων απορριμμάτων του Δήμου Ροδίων τους οποίους τοποθετούσαν στο μέσον των δρόμων διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.
Επίσης προέβαιναν σε ρίψη αντικειμένων όπως πέτρες και πορτοκάλια σε βιτρίνες καταστημάτων. ΅Έμπροσθεν δε της αστυνομικής δύναμης η οποία ήταν παρατεταγμένη επί της οδού Εθελοντών Δωδεκανησίων έριξαν πλήθος αντικειμένων κατά των αστυνομικών. Αφού απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς την παραλιακή λεωφόρο και προτού καταλήξουν έξω από το δικαστικό μέγαρο προκάλεσαν φθορές στο υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Εθν. Μακαρίου.
Στη συνέχεια κατέληξαν στο Δικαστικό Μέγαρο και εκσφενδόνισαν βόμβα μολότοφ προκαλώντας πυρκαγιά και φθορές σε γραφείο του μεγάρου όπου εκτός της τοιχοποιίας του γραφείου καταστράφηκαν δύο υπολογιστές και διάφορά έγγραφα, τα τζάμια και τα παντζούρια του γραφείου.
Οι κατηγορούμενοι παραδέχονται ότι συμμετείχαν στην πορεία αρνούνται όμως ότι προκάλεσαν φθορά ή έκρηξη βόμβας μολότοφ στο δικαστικό μέγαρο.
Οι ισχυρισμοί τους όπως αυτοί διαψεύδονται κυρίως από τις ένορκες καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στην προσπάθεια καταστολής των επεισοδίων.
Η ταυτοποίηση των κατηγορουμένων από τα πλάνα των τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυψαν δημοσιογραφικά το γεγονός δεν κατέστη δυνατή όπως τονίζεται στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.