ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το δίκτυο ανάπτυξης της Μεσογείου περνάει μέσα απ’ τα νησιά του Αιγαίου»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δ. ΓΑΚΗΣ

Άρθρο του βου­λευ­τή Δω­δε­κα­νή­σου Δη­μή­τρη Γάκη για ένα νέο πρό­τυ­πο νη­σιω­τι­κής ανά­πτυ­ξης στο Αι­γαίο, μέσα στο πλαί­σιο των πρω­το­βου­λιών της Ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης για την προ­ώ­θη­ση της ευ­ρω­παϊ­κής συ­νερ­γα­σί­ας στην αντι­με­τώ­πι­ση των οι­κο­νο­μι­κών, κοι­νω­νι­κών και αν­θρω­πι­στι­κών προ­κλή­σε­ων στη ΝΑ Με­σό­γειο και στον ευ­ρω­παϊ­κό Νότο. Το άρθρο δη­μο­σιεύ­θη­κε στην εφη­με­ρί­δα «ΑΥΓΗ» στις 6 Σε­πτεμ­βρί­ου 2016 με αφορ­μή τη διά­σκε­ψη για την Ασφά­λεια και τη Στα­θε­ρό­τη­τα που θα διε­ξα­χθεί στη Ρόδο, 8 & 9 Σε­πτεμ­βρί­ου και της Συ­νό­δου των Με­σο­γεια­κών Χωρών της Ε.Ε. που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Αθήνα στις 9 Σε­πτεμ­βρί­ου με πρω­το­βου­λία του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέ­ξη­Τσί­πρα.

Ακο­λουθεί το πλήρες κείμενο του άρ­θρου:

 

«Οι πρω­το­βου­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσί­πρα και της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης για το συ­ντο­νι­σμό των χωρών του ευ­ρω­παϊ­κού και με­σο­γεια­κού «Νότου» που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν το Σε­πτέμ­βριο σε Αθήνα και Ρόδο, εκτός από τον ιδιαί­τε­ρο χα­ρα­κτή­ρα που έχουν για την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου του «Νότου» στην αντι­με­τώ­πι­ση των με­γά­λων προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζει η Ευ­ρώ­πη σε οι­κο­νο­μι­κό, κοι­νω­νι­κό αλλά και σε πο­λι­τι­κό και θε­σμι­κό επί­πε­δο, ανα­δει­κνύ­ουν τη ση­μα­σία της νη­σιω­τι­κής Ελ­λά­δας στο σύγ­χρο­νο – σύν­θε­το – γε­ω­πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον που δια­μορ­φώ­νε­ται στην πε­ριο­χή της νο­τιο­α­να­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου.

Στις συ­να­ντή­σεις αυτές, οι προ­σκε­κλη­μέ­νοι ηγέ­τες και αξιω­μα­τού­χοι των χωρών του «Νότου», θα επι­κε­ντρω­θούν σε κρί­σι­μα προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν την οι­κο­νο­μία, το μέλ­λον και τις προ­ο­πτι­κές της Ευ­ρώ­πης και το προ­σφυ­γι­κό, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας με ηχηρό τρόπο όλα όσα η Αρι­στε­ρά έχει το­νί­σει σ’ όλη τη διάρ­κεια της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης: Οι πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας δεν μπο­ρούν και δεν έχουν απο­δώ­σει και ό,τι η Ελ­λά­δα και ο ευ­ρω­παϊ­κός Νότος, χρειά­ζο­νται με­ταρ­ρυθ­μί­σεις αλλά και την εφαρ­μο­γή πο­λι­τι­κών βιώ­σι­μης και κοι­νω­νι­κά δί­και­ης ανά­πτυ­ξης.

Σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση θέ­λου­με να απο­δώ­σει η πρω­το­βου­λία Τσί­πρα στη Σύ­νο­δο των Με­σο­γεια­κών Ευ­ρω­παϊ­κών χωρών και η διά­σκε­ψη στη Ρόδο. Με τη συλ­λο­γι­κή και απο­φα­σι­στι­κή προ­σπά­θεια όλων των εν­δια­φε­ρό­με­νων μερών ώστε να γίνει η Με­σό­γειος θά­λασ­σα ανά­πτυ­ξης, προ­ό­δου και ευ­μά­ρειας για όλους τους λαούς που κα­τοι­κούν στα πα­ρά­λια της.

Ταυ­τό­χρο­να, μας δί­νε­ται η ευ­και­ρία να θέ­σου­με σε ένα νέο διε­θνές επί­πε­δο τις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν τα νησιά του Αι­γαί­ου, συ­νει­σφέ­ρο­ντας ση­μα­ντι­κά στο δη­μό­σιο διά­λο­γο που διε­νερ­γεί­ται με­τα­ξύ θε­σμι­κών και κοι­νω­νι­κών φο­ρέ­ων στη χώρα μας για ένα νέο ανα­πτυ­ξια­κό μο­ντέ­λο για τις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές.

Η Κυ­βέρ­νη­ση προ­χω­ρά­ει στη δια­μόρ­φω­ση ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου στρα­τη­γι­κού σχε­δια­σμού για τη νη­σιω­τι­κή χώρα

Ένας διά­λο­γος που, έχει ήδη ανοί­ξει στο Ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, με στόχο τον επα­να­προσ­διο­ρι­σμό στό­χων και ανα­πτυ­ξια­κών κα­τευ­θύν­σε­ων στη νη­σιω­τι­κή χώρα. Από την μια πλευ­ρά, για να ανα­δεί­ξου­με τον κομ­βι­κό ρόλο του Αι­γαί­ου στην ευ­ρω­παϊ­κή πε­ρι­φε­ρεια­κή ολο­κλή­ρω­ση και να ενι­σχύ­σου­με τη βελ­τί­ω­ση του κλί­μα­τος εμπι­στο­σύ­νης και συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ των εμπλε­κό­με­νων κρα­τών και των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών για την επί­λυ­ση του προ­σφυ­γι­κού και από την άλλη – αυτή της κα­θη­με­ρι­νής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας στα νησιά – για να δη­μιουρ­γούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις που θα δώ­σουν ώθηση στη νη­σιω­τι­κή οι­κο­νο­μία: Με επεν­δύ­σεις και και­νο­το­μί­ες, με τη δη­μιουρ­γία συν­θη­κών για κα­λύ­τε­ρη ποιό­τη­τα ζωής στους ακρί­τες μας. Με δρά­σεις που θα κα­τα­πο­λε­μούν τις ανι­σό­τη­τες και θα ενι­σχύ­ουν την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή, με έργα που θα στο­χεύ­ουν στην αύ­ξη­ση του πλη­θυ­σμού μέσω της δη­μιουρ­γί­ας θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας και την προ­ώ­θη­ση της βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης στη νη­σιω­τι­κή χώρα.

Νη­σιω­τι­κός χάρ­της ανά­πτυ­ξης

Όλα αυτά θα μπο­ρέ­σουν να προ­χω­ρή­σουν με ένα ει­δι­κό στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο Νη­σιω­τι­κής Ανά­πτυ­ξης, με τη δη­μιουρ­γία ενός πρό­τυ­που ανά­πτυ­ξης – ενός «χάρτη ανά­πτυ­ξης» για τα νησιά, που θα αξιο­ποιεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά τις υπο­δο­μές και θα εξα­σφα­λί­ζει την ισόρ­ρο­πη και αει­φο­ρι­κή σχέση της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας με το φυ­σι­κό πε­ρι­βάλ­λον. Ερ­γα­λεία μας σε αυτό το έργο: Η τεκ­μη­ρί­ω­ση από επι­στη­μο­νι­κές έρευ­νες για τις πραγ­μα­τι­κές «χρο­νι­κές απο­στά­σεις» και το αυ­ξη­μέ­νο με­τα­φο­ρι­κό κό­στος λόγω της δυ­σκο­λί­ας σε συ­γκοι­νω­νια­κή πρό­σβα­ση των κα­τοί­κων των μι­κρών νη­σιών, οι προ­τά­σεις για την του­ρι­στι­κή ανά­πτυ­ξη που έχουν δια­τυ­πω­θεί αρ­μο­δί­ως στην υπο­ε­πι­τρο­πή νη­σιω­τι­κών και ορει­νών πε­ριο­χών της Βου­λής και το πρό­σφα­το Ψή­φι­σμα του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου που καλεί την Κο­μι­σιόν να δρά­σει με συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα για την επί­τευ­ξη οι­κο­νο­μι­κής, κοι­νω­νι­κής και εδα­φι­κής συ­νο­χής για τα νησιά, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τη σπου­δαιό­τη­τα της πα­ρο­χής βο­ή­θειας ώστε να αντι­με­τω­πι­σθούν τα ει­δι­κά κοι­νω­νι­κά και δη­μο­γρα­φι­κά προ­βλή­μα­τα των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών.

Το μο­ντέ­λο θα μπο­ρεί να επι­κε­ντρω­θεί σε συ­γκε­κρι­μέ­νους βα­σι­κούς άξο­νες, όπως η σχε­δια­ζό­με­νη από την κυ­βέρ­νη­ση ανα­γκαία – σύγ­χρο­νη – νέα προ­σέγ­γι­ση στην άσκη­ση νη­σιω­τι­κής πο­λι­τι­κής, που από τις βρα­χυ­πρό­θε­σμες λύ­σεις θα δίνει έμ­φα­ση στην έγκαι­ρη υιο­θέ­τη­ση ρε­α­λι­στι­κών, με­σο­πρό­θε­σμων και στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών. Ση­μα­ντι­κός πα­ρά­γο­ντας για την επι­τυ­χία της αλ­λα­γής της κα­τεύ­θυν­σης προς την ανά­πτυ­ξη θα απο­τε­λέ­σει η υιο­θέ­τη­ση μέ­τρων ενί­σχυ­σης των το­πι­κών “brand name” (για πα­ρά­δειγ­μα τα νη­σιω­τι­κά αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα), καθώς και η υλο­ποί­η­ση στο­χευ­μέ­νων ανα­πτυ­ξια­κών και διαρ­θρω­τι­κών μέ­τρων στα πιο μικρά νησιά, μέσα από ένα ευ­ρύ­τε­ρο πα­κέ­το ερ­γα­λεί­ων οι­κο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής, καθώς και η ευ­ρεία χρήση της νέας τε­χνο­λο­γί­ας (μέσα από τις έξυ­πνες ει­δι­κεύ­σεις και την και­νο­το­μία των προ­γραμ­μά­των του νέου ΕΣΠΑ), που θα δί­νουν αντι­κει­με­νι­κά αντα­γω­νι­στι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες.

Μετά τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση που πε­τύ­χα­με στην οι­κο­νο­μία τον τε­λευ­ταίο χρόνο, χρειά­ζε­ται τώρα πε­ρισ­σό­τε­ρη ευ­ε­λι­ξία, με τη χρήση νέων χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών ερ­γα­λεί­ων που θα συν­δέ­ουν την εθνι­κή οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή με τη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών (όπως οι ανα­πτυ­ξια­κές τρά­πε­ζες ει­δι­κού σκο­πού και τα επεν­δυ­τι­κά Τα­μεία), με έμ­φα­ση στο μι­κρο­με­σαίο επι­χει­ρείν. Σε αυτό το πρό­τυ­πο για νη­σιω­τι­κή ανά­πτυ­ξη, ση­μα­ντι­κή πα­ρά­με­τρος είναι ο διαρ­κής διά­λο­γος και η συ­νερ­γα­σία κυ­βέρ­νη­σης, απο­κε­ντρω­μέ­νης αυ­το­διοί­κη­σης α’ και β’ βαθ­μού, το­πι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κής κοι­νό­τη­τας και κοι­νω­νί­ας, με διάρ­κεια, πε­ριε­χό­με­νο και συ­γκε­κρι­μέ­νη ανα­πτυ­ξια­κή ατζέ­ντα. Ει­δι­κά τώρα που η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία κα­θο­ρί­ζει μια πο­ρεία προς την ανά­καμ­ψη, υπάρ­χει με­γα­λύ­τε­ρη ανά­γκη να διευ­ρύ­νο­νται τα πεδία επι­κοι­νω­νί­ας και ανταλ­λα­γής τε­χνο­γνω­σί­ας για να οδη­γη­θεί σε δρόμο ανά­πτυ­ξης η νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα.»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.