Ειδήσεις

O ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. στην Ελλάδα

Την έγκριση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ESM σε σημερινή του συνεδρίαση.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM, η εκταμίευση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο πολιτικών που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, καθώς και ο νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεση τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όπως έχει πει στο παρελθόν το Eurogroup» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Όπως ανέφερε, η έκθεση των θεσμών βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί «σύντομα» για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου