ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σενάρια αύξησης εργοδοτικών εισφορών επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κατρούγκαλος

Το ενδε­χό­μενο αύξησης των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών ή ακόμη και την επιβολή (στο μέλλον) ενός ειδικού φόρου που θα είναι άμεσα συν­δε­δε­μέ­νος με τη χρη­μα­το­δό­τηση του συστή­μα­τος, ξανα­θέ­τει στο τραπέζι του δια­λό­γου με τους εκπρο­σώ­πους των δανει­στών, το υπουρ­γείο Εργα­σίας.

Ο υπουρ­γός Εργα­σίας Γιώργος Κατρού­γκα­λος έλαβε σήμερα από τους εκπρο­σώ­πους των θεσμών τα πρώτα στοι­χεία για το ύψος των περι­κο­πών που αντι­στοι­χούν στις δεσμεύ­σεις για δημο­σιο­νο­μική προ­σαρ­μογή καθώς και την αρχική κοστο­λό­γηση των προ­τά­σεων για μεταρ­ρύθ­μιση. Μπροστά δε, στο ισχυρό ενδε­χό­μενο οι μειώ­σεις των συντά­ξεων να αγγί­ξουν ακόμη και τα εισο­δή­ματα που βρί­σκο­νται σημα­ντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ, επα­να­φέ­ρει προ­τά­σεις που είχαν απορ­ρι­φθεί στο παρελ­θόν από τους εκπρο­σώ­πους των δανει­στών, όπως είναι η αύξηση των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών.

Σύμφωνα με ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρίες, στο τραπέζι της δια­πραγ­μά­τευ­σης έχει πέσει η μερική ή ακόμη και η ολική επα­να­φορά των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρ­μό­στηκε η πρώτη περι­κοπή της τάξης του 1.1%. Στη συνέ­χεια, εφαρ­μό­στηκε το 2014 και νέα περι­κοπή 3,9%, όχι όμως μόνο των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών αλλά και των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων (κατά περίπου 1,1%). Συνο­λικά, εκτι­μά­ται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώ­θη­καν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύ­ρυνε τα ελλείμ­ματα του ταμείου.

Ηδη, ο υπουρ­γός Εργα­σίας Γιώργος Κατρού­γκα­λος μετά τη συνά­ντηση με τον αντι­πρό­ε­δρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Βλ. Ντο­μπρόφ­σκις δήλωσε ότι εξε­τά­ζε­ται, χωρίς να υπάρχει ορι­στική κατά­ληξη (είτε συμ­φω­νία είτε απόρ­ριψη) το ενδε­χό­μενο να αντι­κα­τα­στα­θούν περι­κο­πές στο ασφα­λι­στικό από «εισα­γωγή άλλων πόρων στο σύστημα».

Σε ερώτηση βέβαια για το τι θα μπο­ρούσε να είναι αυτοί οι νέοι πόροι και αν ο υπουρ­γός μιλά και για νέους φόρους, ο κ. Κατρού­γκα­λος είχε μετά τη συνά­ντηση με τον ευρω­παίου αξιω­μα­τούχο, αρνηθεί να εξει­δι­κεύ­σει, δηλώ­νο­ντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απα­ντή­σει συγκε­κρι­μένα.

Ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι στο τραπέζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων έχουν πέσει επίσης, προ­τά­σεις για άμεση δια­σύν­δεση ενός μέρους της φορο­λο­γίας με τη χρη­μα­το­δό­τηση του ασφα­λι­στι­κού, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιου είδους «ειδικού φόρου» που θα οδη­γεί­ται προς το σύστημα.

Η συνά­ντηση του κ. Ντο­μπρόφ­σκις με τον κ. Κατρού­γκαλο που ολο­κλη­ρώ­θηκε το μεση­μέρι της Δευ­τέ­ρας υπήρξε «πολύ παρα­γω­γική» σύμφωνα με τον αντι­πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν.

Ειδικά για το ασφα­λι­στικό, ο αντι­πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν δήλωσε ότι το πρό­βλημα είναι μεσο­μα­κρο­πρό­θε­σμο, ότι το υπάρχον σύστημα δεν απηχεί τη συνει­σφορά κάθε εργα­ζό­με­νου, και ότι υπάρχει ανάγκη για ένα δίκαιο και οικο­νο­μικά βιώσιμο σύστημα με συστη­μα­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις ώστε να γίνει πιο δίκαιο.

Στο τραπέζι των συζη­τή­σεων βρέθηκε και η εξα­σφά­λιση ενός ελά­χι­στου εισο­δή­μα­τος καθώς και το προ­σφυ­γικό. Μάλιστα ανα­κοι­νώ­θηκε ότι θα δια­τε­θούν επι­πλέον 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών για την αντι­με­τώ­πιση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρού­γκα­λος σημεί­ωσε ότι η συζή­τηση είχε τρεις άξονες: εργα­σια­κές σχέσεις, συντά­ξεις και ελά­χι­στο εγγυ­η­μένο εισό­δημα.

«Είναι πρόθεση της κυβέρ­νη­σης να σεβα­στεί τις δεσμεύ­σεις που έχει ανα­λά­βει», τόνισε ο υπουρ­γός. Ειδικά για το θέμα των συντά­ξεων, o Έλληνας υπουρ­γός Εργα­σίας δήλωσε πως έχουμε δεσμευ­τεί για μια μεταρ­ρύθ­μιση, και απο­κά­λυψε ότι έθεσε στον αντι­πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν το ζήτημα «ο δημο­σιο­νο­μι­κός στόχος να μην επι­τευ­χθεί με μείωση συντά­ξεων, αλλά με εισα­γωγή άλλων πόρων στο σύστημα», θέμα για το οποίο δεν υπήρξε κατά­ληξη. Σύμφωνα με τον κ. Κατρού­γκαλο, το νομο­σχέ­διο θα κατα­τε­θεί στη Βουλή εντός του Νοεμ­βρίου.

Ηδη, όπως δήλωσε, έλαβε από τους εκπρο­σώ­πους των θεσμών τις πρώτες εκτι­μή­σεις των μειώ­σεων και μια αρχική προ­σο­τι­κο­ποί­ηση από τις προ­τει­νό­με­νες αλλαγές, ενώ και κλι­μά­κιο του ILO που βρί­σκε­ται στην Αθήνα δου­λεύει επάνω στα στοι­χεία. Μάλιστα, ο υπουρ­γός ξεκα­θά­ρισε ότι όποιες ανα­κοι­νώ­σεις θα γίνουν, μετά από την ύπαρξη συμ­φω­νίας με τους εκπρο­σώ­πους των δανει­στών. Σύμφωνα με τον Γ. Κατρού­γκαλο στόχος είναι να τελειώ­σει η αξιο­λό­γηση ώστε να προ­χω­ρή­σει η πορεία προς την ανά­καμψη.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.