ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία-Κινδυνεύουν ζωές»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
νοσοκομείο

Τρα­γι­κή κα­τά­στα­ση στο δη­μό­σιο σύ­στη­μα Υγεί­ας πε­ρι­γρά­φει η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ερ­γα­ζο­μέ­νων Δη­μό­σιων Νο­σο­κο­μεί­ων (ΠΟ­Ε­ΔΗΝ), κά­νο­ντας λόγο για «κα­τά­στα­ση εκτός ελέγ­χου» και για «Νο­σο­κο­μεία που λει­τουρ­γούν σε συν­θή­κες black out», με τα τα­μεία τους άδεια και τις οφει­λές προς τους προ­μη­θευ­τές να ξε­περ­νούν το 1,3 δισ. ευρώ προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας δυ­να­μι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Οι επι­πτώ­σεις στις πα­ρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες, σύμ­φω­να με την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, είναι εμ­φα­νείς. «Κιν­δυ­νεύ­ουν αν­θρώ­πι­νες ζωές. Τα νο­σο­κο­μεία δεν δια­θέ­τουν υγειο­νο­μι­κό υλικό, φάρ­μα­κα, υλικά δια­τρο­φής και άλλα είδη απα­ραί­τη­τα για την ασφα­λή λει­τουρ­γία τους.

Ανα­στέλ­λο­νται χει­ρουρ­γεία ελ­λεί­ψει χει­ρουρ­γι­κών υλι­κών. Δεν δια­θέ­τουν γά­ντια, γάζες, σύ­ριγ­γες, βαμ­βά­κι κ.λπ.. Εφη­με­ρεύ­ουν και βγαί­νουν στη γύρα σε κο­ντι­νά νο­σο­κο­μεία για δα­νει­κά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προ­μη­θευ­τούν πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης ενό­ψει του χει­μώ­να. Υπο­βαθ­μί­ζε­ται η ποιό­τη­τα του φα­γη­τού των ασθε­νών».

Τα πα­ρα­πά­νω, σύμ­φω­να με την ΠΟΙΕ­ΔΗΝ, συν­θέ­τουν μια «εφιαλ­τι­κή ει­κό­να» για τα νο­σο­κο­μεία, τα οποία τους οκτώ πρώ­τους μήνες του έτους έλα­βαν το 31,2% της προ­βλε­πό­με­νης κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, δη­λα­δή 400 εκ ευρώ, από το 1,350 δις ευρώ που προ­βλέ­πει ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2015.

Η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ εκτι­μά ότι «με τις δε­σμεύ­σεις που έχουν ανα­λη­φθεί στο 3ο Μνη­μό­νιο ανα­θε­ω­ρού­νται οι στό­χοι του τρέ­χο­ντος Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και δεν ανα­μέ­νε­ται εφέ­τος η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση να υπερ­βεί το 50% της προ­βλε­πό­με­νης ετή­σιας».

Σύμ­φω­να με τους εκ­προ­σώ­πους της ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, η δη­μό­σια δα­πά­νη Υγεί­ας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χα­μη­λό­τε­ρη από την πρό­βλε­ψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνη­μο­νί­ου), όταν ο αντί­στοι­χος μέσος όρος στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. «Πάνω από 5 δισ. ευρώ επι­πλέ­ον πλη­ρώ­νουν από τη τσέπη τους οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες για να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλ­λους Ευ­ρω­παί­ους πο­λί­τες, αφού η ιδιω­τι­κή δα­πά­νη υγεί­ας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης είναι 1% του ΑΕΠ» ση­μειώ­νε­ται.

Η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, συ­νε­χί­ζο­ντας την κα­τα­γρα­φή των προ­βλη­μά­των, επι­ση­μαί­νει ότι ο «ΕΟΠΥΥ υπο­χρη­μα­το­δο­τεί­ται και προ­βλέ­πε­ται πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση των κα­λύ­ψε­ων του». Το πρό­βλη­μα έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού εντεί­νε­ται με το σύ­νο­λο του προ­σω­πι­κού, που ερ­γά­ζε­ται σή­με­ρα στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, να είναι κάτω των 50.000 ατό­μων, όταν πριν το Μνη­μό­νια ήταν 67.000 άν­θρω­ποι, ενώ 3.000 απο­χώ­ρη­σαν φέτος. Οπως εκτι­μά­ται, το κύμα φυγής θα αυ­ξη­θεί εξαι­τί­ας των δυ­σμε­νών αλ­λα­γών στο ασφα­λι­στι­κό σύ­στη­μα.

«Η συ­νή­θης κά­λυ­ψη είναι μια νο­ση­λεύ­τρια για 40 ασθε­νείς σε κάθε κλι­νι­κή. Τε­λεί­ω­σε το κα­λο­καί­ρι χωρίς να χο­ρη­γη­θούν κα­νο­νι­κές άδειες και οφεί­λο­νται δε­κά­δες ρεπό. Συν­θή­κες ερ­γα­σια­κής εξου­θέ­νω­σης. Προ­σλή­ψεις ακού­με και προ­σλή­ψεις δεν βλέ­που­με. Απο­λο­γι­σμός πρώ­του εν­νια­μή­νου του έτους 2015. Μηδέν προ­κη­ρύ­ξεις και μηδέν προ­σλή­ψεις».

Σύμ­φω­να με την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, οι κενές ορ­γα­νι­κές θέ­σεις ανέρ­χο­νται σε 26.347, ενώ στην Ελ­λά­δα το νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κα­τοί­κους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης είναι υπερ­δι­πλά­σιος (8 Νο­ση­λευ­τές ανά 1.000 κα­τοί­κους).

Σε «μη δια­χει­ρί­σι­μα επί­πε­δα» είναι η κα­τά­στα­ση στα δη­μό­σια ψυ­χια­τρι­κά νο­σο­κο­μεία, εξαι­τί­ας της υπο­στε­λέ­χω­σης, της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και της αυ­ξα­νό­με­νης ζή­τη­σης, χωρίς τη λει­τουρ­γία κα­τάλ­λη­λων και επαρ­κών Μο­νά­δων, για τη δια­λο­γή των πε­ρι­στα­τι­κών και την κά­λυ­ψη των ανα­γκών, ανα­φέ­ρει η ΠΟΔΗΝ. Και συ­μπλη­ρώ­νει ότι «το ΕΚΑΒ στε­νά­ζει από την έλ­λει­ψη ασθε­νο­φό­ρων και πλη­ρω­μά­των, η προ­νο­σο­κο­μεια­κή φρο­ντί­δα πα­ρα­δί­δε­ται στον ιδιω­τι­κό τομέα, οι Προ­νοια­κές Μο­νά­δες έχουν εγκα­τα­λει­φθεί στην τύχη τους με ση­μα­ντι­κές ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού».

«Τα τρία μνη­μό­νια προ­βλέ­πουν τη διά­λυ­ση του ΕΣΥ και όχι την αντι­με­τώ­πι­ση των μει­ζό­νων προ­βλη­μά­των της χρη­μα­το­δό­τη­σης και της στε­λέ­χω­σης. Επι­βάλ­λουν με­τα­κύ­λι­ση του κό­στους στους πο­λί­τες, κα­ταρ­γή­σεις νο­σο­κο­μεια­κών μο­νά­δων, κλι­νών, κλι­νι­κών και ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων μέσω της έκ­δο­σης νέων Ορ­γα­νι­σμών, πε­ραι­τέ­ρω ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών, ελα­στι­κο­ποί­η­ση ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων» κα­τα­λή­γει η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.