ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος, τότε θα συνεχίσει η χώρα με ατέρμονα Μνημόνια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Βασικά σημεία από την σημε­ρινή (1/10/2015) παρου­σία του Νεκτά­ριου Σαντο­ρι­νιού, στην εκπομπή «Κοι­νω­νία Ώρα Μέγκα» με τον Δημήτρη Καμπου­ράκη και Γιώργο Οικο­νο­μέα. (http://www.megatv.com/koinoniaoramega/default.asp?catid=39322&subid=2&pubid=35179210)

Για τα νέα προ­α­παι­τού­μενα της Συμ­φω­νίας

«Τα προ­α­παι­τού­μενα που σχε­τί­ζο­νται με τα ασφα­λι­στικά, εργα­σιακά και φορο­λο­γικά, είναι για μας το σημα­ντι­κό­τερο πεδίο δια­πραγ­μά­τευ­σης. Θα δια­πραγ­μα­τευ­τούμε για αυτά, τηρώ­ντας ταυ­τό­χρονα τη συμ­φω­νία στο σύνολό της. Ήδη το επι­τε­λείο του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών δου­λεύει προς την κατεύ­θυνση της εύρεσης εναλ­λα­κτι­κών μέτρων και νομίζω ότι θα το επι­τύ­χουμε».

«Σκοπός μας είναι να προ­χω­ρή­σει επι­τυ­χώς η αξιο­λό­γηση και να περά­σουμε στην επόμενη μέρα που είναι η πολύ σημα­ντική ανα­δια­πραγ­μά­τευση για το χρέος. Αν δεν κατα­φέ­ρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος, τότε θα συνε­χί­σει η χώρα με ατέρ­μονα Μνη­μό­νια. Εμείς αυτό δε το θέλουμε, ούτε θα το συνε­χί­σουμε. Είμαστε ιδε­ο­λο­γικά αντί­θε­τοι στα Μνη­μό­νια και άρα πρέπει να επι­τύ­χουμε την καλύ­τερη δια­πραγ­μά­τευση για το χρέος ώστε να τελειώ­νουμε μια και καλή με τις προη­γού­με­νες πολι­τι­κές».

Σε ερώτηση των δημο­σιο­γρά­φων ότι τις ίδιες προ­σπά­θειες έκαναν και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός απά­ντησε ότι μπορεί να υπήρχε η πρόθεση όμως δεν το εφάρ­μο­σαν. Δεν είναι θέμα στυλ, είναι θέμα πολι­τι­κής βού­λη­σης. Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα, ανέφερε, ο χει­ρι­σμός που κάναμε για την εισφορά αλλη­λεγ­γύης. «Ανα­γκα­στή­καμε να συνε­χί­σουμε, είπε, την εισφορά αλλη­λεγ­γύης, όμως για τα εισο­δή­ματα πάνω από 50.000€, αυξή­σαμε τις κλί­μα­κες και τους φορο­λο­γι­κούς συντελεστές- βάλαμε 8% στους βου­λευ­τές. Αυτά είναι μέτρα κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης και δεί­χνουν το στίγμα μας.

Ερω­τη­θείς, και πάλι, για την αύξηση του ΦΠΑ στα φρο­ντι­στή­ρια, ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός δήλωσε ότι είναι ένα μέτρο που πλήττει άμεσα τη μέση λαϊκή οικο­γέ­νεια και πρέπει να εξε­τα­σθεί και προς την κατεύ­θυνση της άρσης του αλλά και προς την ενί­σχυση της δημό­σιας παι­δείας έτσι ώστε να μην είναι θεω­ρεί­ται πλέον δεδο­μένο και απα­ραί­τητο ότι κάθε παιδί θα χρειά­ζε­ται φρο­ντι­στή­ριο. Το φρο­ντι­στή­ριο σημαί­νει ότι υπάρχει ένα ελλειμ­μα­τικό σχολείο, κατέ­ληξε.

Για τα επεν­δυ­τικά πλάνα της κυβέρ­νη­σης

«Με τη συμ­φω­νία που φέραμε έχουμε ένα γενναίο ανα­πτυ­ξιακό πακέτο που μπο­ρούμε να δια­χει­ρι­στούμε με σκοπό την δημιουρ­γία επεν­δύ­σεων, στοι­χείο που δεν υπήρχε καν στις προη­γού­με­νες συμ­φω­νίες». Ενδει­κτικό της προ­τε­ραιό­τη­τας που δίνεται για ανα­πτυ­ξιακά έργα είναι η πρό­σφατη ομιλία του Πρω­θυ­πουρ­γού στη Νέα Υόρκη που έθεσε το ζήτημα των επεν­δύ­σεων σε συνάρ­τηση με ένα σταθερό φορο­λο­γικό σύστημα και ένα σταθερό οικο­νο­μικό περι­βάλ­λον».

Για το θέμα της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των αερο­δρο­μίων, όταν τέθηκε στη συζή­τηση, ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός σχο­λί­ασε ότι η προ­κή­ρυξη, με αυτό το αντί­τιμο για την εκποί­ησή τους, είναι προϊόν της πολι­τι­κής της Ν.Δ. Εμείς έχουμε καλέσει την εται­ρεία να υπο­γρά­ψει, δήλωσε ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, η εται­ρεία όμως ζητά χαμη­λό­τερο αντί­τιμο και δυσκο­λεύ­ε­ται να συμ­φω­νή­σει γιατί είχε μάθει προ­φα­νώς από τις άλλες κυβερ­νή­σεις, ό,τι ζητούσε να το παίρνει. Εμείς, συμπλή­ρωσε, δε θα το κάνουμε αυτό. Η δική μου εκτί­μηση, είπε ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, είναι ότι η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση θα δεχόταν και περαι­τέρω μείωση του αντι­τί­μου. Εμείς, δεν είμαστε αυτής της λογικής, θέλουμε μια ουσια­στική αξιο­ποί­ηση των αερο­δρο­μίων και όχι ξεπού­λημα μπιρ παρά.

Μέχρι τώρα επι­κρα­τούσε η τακτική της απα­ξί­ω­σης της δημό­σιας περιου­σίας, τόνισε ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός. Σταθερά και με σύστημα απα­ξί­ω­ναν τη δημόσια ιδιο­κτη­σία και τελικά κατέ­λη­γαν στο να την ξεπου­λή­σουν, επα­νέ­λαβε ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου. Πρό­σφατο παρά­δειγμα, είπε, είναι το πρό­βλημα που προ­έ­κυψε στον διά­δρομο απο­γεί­ω­σης και προ­σγεί­ω­σης στο αερο­δρό­μιο της Ρόδου. Απο­δεί­χτηκε ότι δεν έγινε καμία συντή­ρηση στους δια­δρό­μους επί πολλά χρόνια, με επιλογή της προη­γού­με­νης διοί­κη­σης της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.