ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καπέλο» 10 λεπτών στα προϊόντα διατίμησης (κυλικείων) λόγω ΦΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κυλικειο πλοιου

Ορι­ζό­ντιες ανα­τι­μή­σεις κατά 10 λεπτά στα προ­ϊ­ό­ντα που πωλού­νται με καθε­στώς δια­τί­μη­σης στις λεγό­με­νες «κλει­στές αγορές», όπως τα αερο­δρό­μια, οι πλαζ, τα πλοία, οι σταθμοί τρένων, τα νοσο­κο­μεία, οι κινη­μα­το­γρά­φοι και τα σχολεία, φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ.

Οι αυξή­σεις καθο­ρί­στη­καν με νέα αγο­ρα­νο­μική διάταξη της Γενικής Γραμ­μα­τείας Εμπο­ρίου και Κατα­να­λωτή, η οποία είναι υπεύ­θυνη για την επιβολή «πλαφόν», και κυμαί­νο­νται από 7,4% έως 11,7%.

Επειδή όμως είναι «ορι­ζό­ντιες» στα 0,10 ευρώ, σε κάποια προ­ϊ­ό­ντα οι νέες τιμές είναι πλέον ακρι­βό­τε­ρες από όσο θα αυξά­νο­νταν (+8,8%) αν ενσω­μα­τω­νό­ταν απευ­θείας ο αυξη­μέ­νος ΦΠΑ. Οι αυξή­σεις στις διοι­κη­τικά καθο­ρι­ζό­με­νες τιμές κρί­θη­καν επι­βε­βλη­μέ­νες σύμφωνα με πηγές του υπουρ­γείου Οικο­νο­μίας προ­κει­μέ­νου αφενός να ενσω­μα­τω­θεί ο νέος ΦΠΑ και αφε­τέ­ρου να στα­μα­τή­σουν τα κρού­σματα αισχρο­κέρ­δειας, καθώς σε πολλά κυλι­κεία «κλει­στών αγορών» οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί πολύ περισ­σό­τερο.

Εκτός αυξή­σεων έμεινε το εμφια­λω­μένο νερό (500ml) που θα συνε­χί­σει να πωλεί­ται προς 0,35 ευρώ, του μονού ελλη­νι­κού καφέ (1,20 ευρώ) και του κου­λου­ριού με σουσάμι στα σχολεία (0,40 ευρώ). Συμπε­ρι­λή­φθη­καν, όμως, τα ροφή­ματα, τα τοστ, τα σάντουιτς κ.α.

Συγκε­κρι­μένα, τα προ­ϊ­ό­ντα που αυξά­νο­νται είναι:

■ τοστ με ζαμπόν και τυρί στο 1,45 ευρώ από 1,35,

■ τοστ με τυρί 1,25 ευρώ από 1,15,

■ καφές γαλ­λι­κός μονός 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ,

■ καφές εσπρέσο μονός 1,45 ευρώ από 1,35 ευρώ,

■ στιγ­μιαίος καφές μονός και τσάι 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ.

Νέες, αυξη­μέ­νες τιμές ισχύουν και για τα κυλι­κεία των σχο­λείων:

■ σάντουιτς ή τοστ με τυρί 1,10 ευρώ από 1 ευρώ

■ σάντουιτς με τυρί και γαλο­πούλα 1,35 ευρώ από 1,25 ευρώ,

■ τυρόπιτα-σπανακόπιτα 1,10 ευρώ από 1 ευρώ,

■ φυσικοί χυμοί φρούτων σε συσκευα­σία 250 ml 0,95 ευρώ από 0,85 ευρώ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι ανώ­τα­τες τιμές διά­θε­σης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθή­με­νους προς τους οποίους παρέ­χο­νται υπη­ρε­σίες (παραγ­γε­λίες για σερ­βί­ρι­σμα από σερ­βι­τό­ρους).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.