Ειδήσεις

Παρατείνονται οι μισθώσεις των δημοτικών καταστημάτων

Για τρία χρόνια θα παραταθούν οι συμβάσεις για τις μισθώσεις των δημοτικών καταστημάτων.
Βασική προϋπόθεση για την παράταση των συμβάσεων είναι οι επιχειρηματίες- ενοικιαστές να πληρώσουν τα μισθώματα που όφειλαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2014.
Την σχετική εισήγηση, που είχε ετοιμάσει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης, παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος σημειώθηκε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του προέδρου της Ένωσης Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Γιάννη Κοψιά.
Η αντιπαράθεση αφορούσε την πολύ κακή κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς.
Στην ανάγκη να γίνουν επισκευές στο κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς αναφέρθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Στράτος Καρίκης Χατζής Χατζηευθυμίου και Γιώργος Υψηλάντης.
Την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος από ιδιώτη, που θα είχε την ευθύνη και για τα μισθώματα, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ και πρώην δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Υπέρ της δημοπράτησης των καταστημάτων τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Εφόσον έχουν λήξει οι μισθώσεις θα πρέπει να δημοπρατηθούν όλα τα καταστήματα ώστε αυτοί που θα τ’ αναλάβουν να έχουν στη διάθεσή τους έξι χρόνια να τα εκμεταλλευθούν», δήλωσε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης και πρόσθεσε πως η απόφαση που ελήφθη είναι μια μεσοβέζική λύση που θα συμβάλει στη διαιώνιση του προβλήματος.
Να παραταθούν οι συμβάσεις για περισσότερα χρόνια ζήτησαν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κτιριακό συγκρότημα.
«Οι συμβάσεις έληξαν στις 31-12-2012. Τότε θα έπρεπε να ανανεωθούν. Οι δημοτικές αρχές όμως καθυστερούσαν τη διαδικασία με αποτέλεσμα να είμαστε εδώ και λίγα χρόνια «στον αέρα». Το αναφέρω αυτό γιατί οι συμβάσεις θα μπορούσαν να είχαν 12ετή διάρκεια επειδή θα λαμβάνονταν υπόψη ο προηγούμενος νόμος. Τώρα το νομικό πλαίσιο άλλαξε και ορίζει παράταση μόνο για τρία χρόνια. Στην ουσία όλοι οι μισθωτές ήταν σε ομηρία», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοψιάς.
Σχετικά με την προϋπόθεση που έχει τεθεί για την παράταση των συμβάσεων ο κ. Κοψιάς δήλωσε:
«Ζήτησα να παραταθούν οι συμβάσεις για έξι χρόνια. Έτσι θα μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του Δήμου. Τώρα οι επιχειρηματίες είναι σε δύσκολη θέση και είναι δύσκολο να πληρώσουν τις οφειλές τους. Αίτημά μου ήταν επίσης να μην υπάρξουν μεγαλύτερες αξιώσεις από εκείνους που έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους σε 100 δόσεις», τόνισε ο κ. Γιάννης Κοψιάς και επέκρινε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές γιατί δεν έπραξαν όσα έπρεπε για να εισπραχθούν οι οφειλές.
«Εδώ και τόσα χρόνια δεν έγινε κάτι για να εισπραχθούν τα χρήματα που οφείλονται. Γιατί δεν εφάρμοσε αυστηρά μέτρα ο Δήμος; Γιατί δεν έκανε εξώσεις; Ποιοί ήταν οι λόγοι που έμεινε μόνο στα εξώδικα», αναρωτήθηκε ο κ. Γιάννης Κοψιάς.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες που έσπευσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και η Α’ φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ρόδου για την περίοδο 2015-2019.
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το θέμα που αφορούσε την οριστική παραλαβή της Μελέτης με τίτλο «Κατάρτιση Σχεδίου (MASTER PLAN) Εφαρμογής Προγράμματος Διαλογή στην Πηγή».
«Δεν ενέκρινα τη συγκεκριμένη μελέτη γιατί θεωρώ ότι ήταν ασαφής», διευκρίνισε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεκόπη αργά το βράδυ και θα συνεχιστεί αύριο Δευτέρα, 27 Ιουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου