Σε θολό τοπίο εξακολουθούν να κινούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, μετά την παρέμβαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία φέρεται να αξιώνει την εξαγορά του ακινήτου στην περιοχή «Πλάκα Στενή» έναντι ποσού 4,5 εκατ. ευρώ.
Η ΚΕΔ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ζητά το ως άνω τίμημα και με δηλώσεις στελεχών της προς τη «δ» ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη ΔΕΗ».
Τα ίδια στελέχη της ΚΕΔ τόνισαν ότι «η αλλαγή πλεύσης αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΗ και την απόφασή της να αγοράσει και να μην μισθώσει την έκταση που έχει δεσμευτεί για την ανέγερση του νέου εργοστασίου στη Ρόδο».
Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ από την 31η Μαρτίου 2010 είχε μισθώσει ακίνητο του Δημοσίου στη Νότια Ρόδο έναντι 95.000 ευρώ το χρόνο, αναπροσαρμοζόμενο τιμαριθμικά ετησίως.
Η ΔΕΗ με έγγραφο της την 12η Νοεμβρίου 2010 ζήτησε να αγοράσει την έκταση, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην εξέλιξη των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου. Για τον λόγο αυτό εξάλλου αναμένεται σήμερα κλιμάκιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που θα προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας του ακινήτου προκειμένου να ακολουθήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εισήγηση των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων και τέλος η οριστική απόφαση από το διοικητικό δυμβούλιο της ΚΕΔ.
Σε μια πρώτη προσέγγιση πάντως η συγκεκριμένη έκταση εκτιμάται ότι θα κοστολογηθεί στα 2.5 εκ. ευρώ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πλησιάσει τα 4.5 εκ. ευρώ όπως αναφέρθηκε. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ φέρεται να προτίθεται να καταβάλει στην ΚΕΔ το ποσό των 700.000 ευρώ περίπου.
Για να προχωρήσουν ωστόσο οι διαδικασίες με τον ταχύ ρυθμό που απαιτούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού απαιτείται ο τεμαχισμός του δρόμου Κατταβιά-Πρασονήσι.
Αυτό προϋποθέτει τον χαρακτηρισμό του δρόμου ως επαρχιακής οδού, γεγονός που έχει ήδη δρομολογηθεί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Ρόδου στις 27/10/2010 και την υποβολή της για έγκριση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 24/11/2010. Η Περιφέρεια ενέκρινε τη σχετική απόφαση άμεσα, στις 25/11/2010 και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη για να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός του δρόμου.
Στην περίπτωση που η ροή των διαδικασιών ακολουθήσει έναν καλό ρυθμό και με δεδομένο ότι η έκταση ανέγερσης του νέου εργοστασίου είναι «καθαρή» από το Δασαρχείο, τότε είναι πιθανόν -αν πράγματι υπάρχει βούληση από πλευράς ΔΕΗ για την αγορά της έκτασης- να προχωρήσει η βαλτωμένη υπόθεση της υλοποίησης του έργου.
Αναφέρεται ωστόσο, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι προβλέψεις ριψοκίνδυνες αν συνυπολογιστεί ότι η τελική απόφαση για την πώληση της έκτασης ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Δ.Σ της ΚΕΔ που εξακολουθεί να τελεί σε καθεστώς παραίτησης και με εξαιρετικά θολή την επόμενη μέρα στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη δημόσια περιουσία.
Εκφράζονται εξάλλου φόβοι ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει τις καινούργιες μηχανές σε εργοστάσια που έχει σε λειτουργία σε άλλες περιοχές της χώρας.
Μετά από πολυετείς αγώνες όλων των φορέων του νησιού που ξεκίνησαν από το 1994, το 2009 τελεσφόρησε επιτέλους η διαδικασία ανάθεσης κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Νότια Ρόδο. Ανάδοχος ανεδείχθη η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η οποία έχει συμβατική υποχρέωση να παραδώσει το έργο μέσα σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης η οποία έγινε στις 30 Ιουλίου 2009.
Είναι γνωστά τα περιβαλλοντικά και οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο παλαιός σταθμός της ΔΕΗ στη Σορωνή. Αυτός κατασκευάστηκε το 1975, διαθέτει 11 μηχανές, οι περισσότερες πολύ παλαιές, και όπως παραδέχεται και η ΔΕΗ αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού είναι πλέον στα όριά του ενώ και το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται χαρακτηρίζεται υπερκορεσμένο.
Γνωστές επίσης είναι και οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού τις οποίες καλύπτει αποκλειστικά ο ΑΗΣ Σορωνής. Η ζήτηση στο νησί αυξάνεται κάθε χρόνο, τους δε θερινούς μήνες καλύπτεται οριακά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι απαραίτητες εφεδρείες. Εάν το 2010 υπάρξει έστω και οριακή αύξηση της κατανάλωσης θα έχουμε προφανώς διακοπές της ηλεκτροδότησης με ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνική ζωή αλλά και την εικόνα του νησιού ως ενός μεγάλου τουριστικού προορισμού μέσα σε μία παγκόσμια συγκυρία κρίσης και του τουρισμού.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/efthines-sto-nomarchi-epirripti-tora-i-ked/













