ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρηματίες ζητούν την επαναλειτουργία του χαμάμ της πλατείας Αρίωνος

news room 2 λεπτά ανάγνωση
λουτρα

Την ανά­γκη να επα­να­λει­τουρ­γή­σει το χαμάμ της Ρόδου, το οποίο βρί­σκε­ται στην πλα­τεία Αρί­ω­νος της με­σαιω­νι­κής πόλης, επι­ση­μαί­νουν όλο και πιο έντο­να οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο νησί. Τα «λου­τρά του Μου­στα­φά», ή αλ­λιώς «γενί χαμάμ» (δη­λα­δή τα νέα λου­τρά) ακόμα και σή­με­ρα απο­τε­λούν ένα από τα ση­μεία υψη­λού του­ρι­στι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος της Ρόδου.

«Οι επι­σκέ­πτες μας ζη­τούν να τα επι­σκε­φθούν και πολ­λοί άλλοι ζη­τούν να κά­νουν αυ­θε­ντι­κό τουρ­κι­κό χαμάμ, όμως εμείς εί­μα­στε πάντα στη δυ­σά­ρε­στη θέση να τους πούμε ότι αυτό το υπέ­ρο­χο κτή­ριο πα­ρα­μέ­νει κλει­στό» δή­λω­σε προς τη “δη­μο­κρα­τι­κή¨” ο ξε­νο­δό­χος, μέλος της διοί­κη­σης της Ενω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου κ. Στέρ­γος Φώ­κια­λης. Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανά­γκη άμε­σης λήψης απο­φά­σε­ων προ­κει­μέ­νου τα λου­τρά να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν, είτε υπό την επο­πτεία του δήμου, είτε μέσα από την ιδιω­τι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κή πρω­το­βου­λία.

Πρέ­πει να ση­μειω­θεί ότι το κτή­ριο αυτό είναι ένα από τα πιο εμ­βλη­μα­τι­κά της με­σαιω­νι­κής πόλης και οι ιστο­ρι­κοί το­πο­θε­τούν την κα­τα­σκευή του στο έτος 1558, καθώς υπάρ­χει σχε­τι­κή κα­τα­γρα­φή από τον σουλ­τά­νο Σελίμ, ο οποί­ος και το εγκαι­νί­α­σε.

Το χαμάμ, απο­τε­λεί­ται από τρεις συ­νε­χό­με­νους χώ­ρους: την «κρύα αί­θου­σα» για το αρ­χι­κό χα­λά­ρω­μα, την «καυτή αί­θου­σα» με τη ροή του ατμού και τέλος την «δρο­σε­ρή αί­θου­σα», όπου ολο­κλη­ρώ­νε­ται η τε­λε­τουρ­γία του λου­τρού. Αρ­χι­κά, το χαμάμ είχε μόνο αν­δρι­κή πτέ­ρυ­γα. Αρ­γό­τε­ρα, προ­στέ­θη­κε η γυ­ναι­κεία επε­κτεί­νο­ντας το κτί­σμα. Ακο­λού­θη­σαν και άλλες προ­σθή­κες, την εποχή που κυ­βερ­νού­σε ο πασάς Μου­στα­φά, με απο­τέ­λε­σμα να τρο­πο­ποι­η­θεί ελα­φρά η αρ­χι­τε­κτο­νι­κή συμ­με­τρία του.

Από τους πιο εντυ­πω­σια­κούς χώ­ρους είναι η «κρύα αί­θου­σα», με τη μαρ­μά­ρι­νη δια­κό­σμη­ση, την πηγή του νερού στο κέ­ντρο και τους κα­θρέ­φτες που «πολ­λα­πλα­σιά­ζουν» τον χώρο. Στην «καυτή αί­θου­σα» κυ­ριαρ­χεί η πο­λυ­γω­νι­κή θερ­μαι­νό­με­νη μαρ­μά­ρι­νη πλάκα στη μέση και γύρω οι σκα­λι­στές γούρ­νες με το κρύο νερό. Τις εντυ­πώ­σεις κλέ­βει ο τε­ρά­στιος θόλος της αν­δρι­κής πτέ­ρυ­γας. Από τα πο­λυ­γω­νι­κά, αστε­ροει­δή γυά­λι­να πα­ρα­θυ­ρά­κια της ορο­φής δια­χέ­ε­ται απαλά το φως, δη­μιουρ­γώ­ντας ιρι­δι­σμούς και φω­το­σκιά­σεις που μα­γεύ­ουν το μάτι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.